Kona vant da det stod mellom Norge og Sverige – Norsk Topphåndball
Foto: Tor Solstad

Kona vant da det stod mellom Norge og Sverige

Lukas Karlsson er svensken med fortid som spiller i både Sverige, Danmark og Norge. Nå er han fulltidstrener for Follo HK sine 1.divisjons herrer og tre barns pappa, med alt som det fører med seg.

Follo HK er klubben med postadresse Ski og besøksadresse Langhus. Og de spiller hjemmekampene sine i Stil Arena og pr 27.05.2022 har spilt 178 kamper på øverste nivå i den norske serien, seiersrekken er kanskje ikke den største, men de har laget 4.646 mål på de kampene. Den beste plasseringen  er nummer ni fra 2012/13 sesongen, (og etter at saken stod på trykk har jeg fått tilbakemelding på at den beste plasseringen er nummer seks i 2009/10 sesongen) og vi tipper at de er veldig lystne på retur til REMA 1000-ligaen. I skrivende stund ligger de på fjerdeplass i 1.divisjon, bak to av lagene som rykket ned forrige sesong og serieleder TIF Viking, som Follo både slo og tapte for i play-off i vår.

De kan skryte av å ha serielederen i REMA 1000-ligaen bak seg på håndballens adelskalender (OK, det er bare to plasser det er snakk om, men bak er bak). Og med knapp margin glapp sjansen om å få spille om opprykk til REMA 1000-ligaen forrige sesong etter å ha spilt play-off mot Viking Håndball (Nå Ryger Stavanger) og TIF Viking. Det er forresten bare et par tre sesonger siden sist de var oppe i REMA 1000-ligaen.

Årets sesong startet bra for Follo HK, med to seirer. Så kom et par knepne tap før det ble seier i de fire neste kampene.

Med denne informasjonen i bakhodet tok jeg en prat med hovedtrener Lukas Karlsson om Follo og ellers litt av hvert.

Foto: Tor Solstad

Jeg har lest meg fram til at du er en svensk håndballspiller med fortid som spiller i både Sverige, Danmark og Norge. Så hvordan, og hvorfor, havnet du som trener i Follo?

-Jo, jeg hadde ikke spilt så lenge i Danmark før jeg møtte en norsk håndballspiller som også spilte i Danmark (journalistens merknad: Ida Bjørndalen (før de giftet seg), som blant annet har vunnet Champions League med Viborg). Det gikk ikke så lang tid før diskusjonen begynte om hvor vi skulle bosette oss når vi skulle hjem – blir det Sverige eller Norge. Og kona vant. Sier han og ler.

-Da vi flyttet hjem spilte jeg først i Bækkelaget. Men etter en sesong valgte jeg å gå til Follo HK. En klubb som var mer både spennende og riktig for meg. Jeg kom til klubben akkurat da de rykket ned fra REMA 1000-ligaen.

Her må vi skyte inn at Lukas satte inn totalt 10 mål som Bækkelagsspiller i de to kampene mot Follo i 2019/20 sesongen.

Og hvor mange sesonger har det blitt til nå? Som trener altså

-Dette blir første sesongen der jeg er hovedtrener. Eller for den del bare trener og ikke spiller. De to foregående sesongen har jeg vært både spiller og trener, så det er først nå jeg føler at jeg tar fatt på trenerjobben.

Men før vi går videre, så lurer på en ting,  det å spille håndball i Norge kontra Sverige og Danmark – er det stor forskjell for å si det slik?

-Nå er det rundt 16 år siden jeg spilte i Sverige så mye kan ha forandret seg siden den gang. Men det jeg ser er at ligaen i både Norge og Sverige har relativt unge spillere i forhold til Danmark. Jeg tror dette kommer av at klubbene i Norge og Sverige ikke har samme økonomi som de har i Danmark. Slik at om ikke spillerne reiser ut til bedre lønninger så gir de seg på topp-nivå den dagen de stifter familie og må ha en jobb i tillegg for å få det til å gå rundt. Det er vanskleig, for ikke å si umulig, å kombinere håndball på toppnivå, familie og full jobb ved siden av.

-Så i Danmark er spilleren i stor grad litt eldre enn de er i Norge, og Sverige. I tillegg erden danske ligaen opp et par nivå.

Men tilbake til Follo og sesongstarten (kanskje litt sent å kalle det sesongstart etter åtte kamper, men), hvordan synes du det har gått så langt?

Det kunne nesten vært perfekt. I alle fall om vi ser bort ifra ettmåls tapet for Bækkelaget i cupen og tap med veldig liten margin for Sandefjord og Bergen. Sett i ettertid, kampen mot Bergen burde vi vunnet…. (journalistens merknad; Follo tapte med ett mål)

-Men vi har en veldig god gruppe og jeg føler at vi tar skritt i riktig retning hele tiden

Follo 22/23 sesongen kontra 21/22 sesongen – hvordan er dagens lag mot laget fra sist sesong? Har det vært store utskiftninger?

-Ja, det ble en del utskiftninger. Men jeg føler likevel at vi har lykkes veldig bra med å få de nye spillerne inn i gruppen. Det er fine spillere vi har fått inn, spillere som har tatt sine roller i laget og fungerer veldig bra.

-Vi trengte kanskje en utskiftning, når jeg tenker meg om. For det er aldri feil å få inn litt nytt i gruppen.

Og så ett av standard spørsmålene mine; hvor gamle er spillerne dine? Dvs hva er snittalderen på laget?

Jeg driter i hvor gamle guttene er, er de gode nok så får de spille, sier han med latter i stemmen.

Gjennomsnittsalderen er jeg faktisk ikke helt sikker på, men vi har ti gutter i A-stallen som spiller U20 NM (Junior NM). Og så har vi et par dansker og en fra Færøyene som drar opp snittet litt. Så den passerer nok 20 år.

Er det stort sett egenproduserte spillere eller kommer de fra litt rundt omkring?

-På en måte er det stort sett egne spillere. For vi har etter hvert fått et godt fungerende samarbeid med klubbene rundt oss så de fleste av spillerne våre kommer fra Nordre Follo området.

-Vi ligger i en god «ungdoms-region» men vi er avhengig av å få ett lag opp i REMA 1000-ligaen slik at vi beholder spillerne våre «hjemme» til de er gode nok til å gå direkte til storklubbene.

Magnus Jøndal og Thomas Solstad er begge kjente håndballnavn med en fortid i Follo.

Hva tror du blant andre disse to har betydd for guttehåndballen i Follo?

-De var her før min tid, så det er kanskje litt vanskelig å svare på. Men de reiste ganske tidlig fra Follo slik at dagens unge spillere har kanskje ikke det samme forholdet til de to som de ville hatt dersom de hadde spilt lenger i Follo. Jeg vet ikke

-Men jeg tror at ungdomslagene rundt oss ser på dagens A-lags spillere som (nesten) like store helter og forbilder som for eksempel Magnus og Thomas. Men som jeg har sagt før, vi må opp i REMA 1000-ligaen for å kunne beholde spillerne så lenge at de blir attraktive også for utenlandske klubber.

Fjoråret holdt nesten til opprykk, eller mer rett – dere fikk spille om retten til å spille om opprykk. Ingen av lagene som hadde sjansen greide det (foruten Sandnes som rykket direkte opp) –

Er det så stor forskjell på REMA 1000-ligaen og 1.divisjon at det nærmest er «umulig» å rykke opp utenom på direkte opprykk?

-Nei, kommer det ganske kontant. Litt flåsete sagt kanskje, men vi burde greid opprykket i fjor. I alle fall burde vi greid kampen for å spille om opprykk. Men så var det dette med skader da….

-Jeg tror vi holder nivået til en del av lagene i REMA 1000-ligaen. Nå snakker jeg ikke om Elverum og de andre på toppen, men om de litt lenger ned på tabellen.

Hvordan ser er en normal arbeidsdag ut for deg? Er det kun håndball det går i eller har du en «sivil jobb» i tillegg?

-Jeg er utrolig glad for at Follo valgte å ansette trener i 100% stilling – og det ikke bare for at det var meg de ansatte. For skal du få gjordt denne typen jobb på en tilfredsstillende måte så må det vere hovedjobben din. Det er min mening. Og jeg tror det er mer fornuft i å ansette en trener på 100% enn å ansette en spiller på full tid.

-I motsetning til i Danmark så trener vi i Follo på ettermiddag/kveldstid. På dagtid går det mye tid med til videoanalyse, både av eget lag og av motstanderlagene. Og så er det mye planlegging ut over det.

-I tillegg har jeg tre barn som også skal tas hånd om og ha sine turer «rundt omkring».

Aner du hvor mange timer du legger ned på 1.divisjonelaget i løpet av en uke?

-Hm, antall timer har jeg nok ikke helt kontroll på. Det går som sagt med mye tid på videoanalyser – kanskje bortimot 10 timer i uken. I tillegg trener vi håndball 4 til 5 dager hver uke, det er spillersamtaler og mye håndballtanker. Døgnet rundt

-Jeg er ikke fornøyd om jeg ikke har fått nok tid til å forberede meg. Jeg bryr meg mye, og for meg er håndballen ikke bare en jobb, men mye følelser også. Det hender nok at jeg ligger våken utover natten og både tenker og analyser.

-Men det er jo dette jeg har drevet med hele voksenlivet mitt, og jeg føler jeg blir bedre og bedre til å takle både press og forventinger jo eldre jeg blir. For det er jo litt sånn at vinner du med ett mål så er du et geni, men taper du med det samme så….

-Om det er en 37,5 timers jobb og vere håndballtrener? På ingen måte du – her tenker du håndball døgnet rundt.

Follo sine to tap til nå har kommet mot to av lagene som spilte i REMA 1000-ligaen forrige sesong. Til sammen på disse to kampene tapte dere med tre små mål etter to gjevne kamper.

Det kan se ut som om det blir tett i toppen av tabellen – hva er målsetningen til Follo? Hvor er dere når sesongen er over?

-Oi, personlig synes jeg det er litt langt fram til mai 2023, så der klubben jobber for å legge til rette for opprykk tar vi på laget det litt sånn kamp for kamp. Ikke misforstå, vi vil svært gjerne opp i REMA 1000-ligaen og spiller for det. Men det er ikke det vi snakker om sånn til dagen. Vi er mer opptatt av å forberede oss til neste kamp. Og fokuset vårt er å ta en kamp av gangen og forberede oss 100% til hele tiden neste kamp.

Helt til slutt, dere skal snart ut i møte med TIF Viking, laget som pr i dag ligger ubeseiret på toppen av tabellen – hvilke lag tror du kommer til å kjempe om opprykk når vi kommer uti mai 2023 en gang?

-Før sesongen hadde jeg Sandefjord som storfavoritt. Men så langt i sesongen har TIF Viking imponert. Jeg viste de var gode, men hadde kanskje ikke tippet de på toppen av tabellen.

-Ellers kommer Charlottenlund opp bakfra som en utfordrer, de slo jo både Sandefjord og Bergen tidligere i høst. Jeg tror vi er fem lag som kjemper om å få spille REMA 1000-liga neste sesong. Og det er de fem lagene som ligger som nummer 1 til 5 pr i dag.

Takk for praten, Lukas. Vi snakkes til våren!