
KLUBB-VM: Ukjente bergensere med opplevelser for livet
To nordmenn med en fortid i Norge gjør karriere i statene. En av dem ble toppscorer mot Christian O’Sullivan og Magdeburg i gruppespillet i det nylig avsluttede klubb-VM – IHF Men’s Club World Championship i Kairo.
Nordmennene, bergenserne og bakspillerne Ole Andreas Vågset Olsen og Andreas Jakobsen (begge 24) gjorde en god figur mot overmakten Magdeburg og resten av de europeiske og afrikanske stjernelagene i klubb-VM – også kalt IHF Men’s Club World Championship – som sist helg ble avsluttet med ungarske Veszprem som seierherrer og tittelen som verdensmestere for klubblag. Årets mesterskap ble arrangert i egyptiske Kairo. For nordmennene, med en fortid i Viking TIF, ble det resultatmessig særdeles tøft. Opplevelsen derimot ble også tøff.
Høydepunkt
I gruppespillet ble det tap mot Khaleej Club (25-48), Magdeburg (57-21) og Zamalek (23-41). I plasseringsspillet ble australske Sydney hakket for sterke med 35-30. Selv om Vågset Olsen scoret fire mål mot Sydney, var det innsatsen mot Christian O’Sullivan og Magdeburg som gjorde at topphandball.no la merke til bergenserens innsats i klubb-VM. Vågset Olsen satt inn syv mål mot det tyske mesterlaget.
Det var utrolig kult å spille mot Magdeburg, som er et av de beste lagene i verden. Å møte slike spillere på et så høyt nivå er alltid en spennende utfordring, og det var motiverende å se at vi klarte å få til mye i kampen, både offensivt og defensivt. Selv om nivåforskjellen er merkbar, var det en god følelse å være involvert i mange av lagets gode angrep og bidra til flere avgjørende situasjoner i kampen, sier Vågset Olsen til topphandball.no før han legger til:
Christian er en fantastisk person, både som spiller og som menneske. Han er ekstremt dyktig på banen, men det som virkelig skiller ham ut er hvor ydmyk og jordnær han er. Selv med all suksessen han har hatt, er han alltid positiv og imøtekommende. Det var en stor glede å spille mot ham og å kunne dele banen med en så fin fyr.

Skryt
Den norske landslagskaptein hadde ikke problemer med å skryte av den ukjente nordmannens innsats.
– Han spilte en god kamp mot oss og har gjort det bra for California Eagles i hele turneringen. Han har et veldig høyt nivå på hoppskuddet sitt, skryter landslagsveteranen.
Selv om det tyske mesterlaget og resten av motstanderne ble noen hakk for sterke, ser Vågset Olsen lyst på tilværelsen.
-Vi er jo klar over at vi møter lag som trener sammen hver dag og består av spillere som lever av håndballen. Det er ingen overraskelse at de er mer samspilte og generelt bedre trent enn oss. Hovedproblemet vi møter i slike kamper er at de rett og slett løper oss ned. Tempoet og intensiteten de holder gjennom hele kampen er på et nivå som er vanskelig for oss å matche.
-Når det er sagt, er det fortsatt veldig kult å se hva vi får til i slike kamper. Selv mot de beste lagene i verden klarer vi å skape gode situasjoner og få til mye av det vi har trent på. Det gir en viss mestringsfølelse, selv om resultatene viser stor differanse i antall mål. Vi vet at vi har et godt stykke å gå, men det er inspirerende å se hvordan vi presterer mot lag på dette nivået, sier bergenseren som også kom høyt opp på assist-tabellen i turneringen.

Utveksling
Vågset Olsen startet håndballkarrieren i ærverdige Fyllingen, men meldte overgang til Viking TIF da spill i Lerøy-serien ble mulig. Der møttes han og Andreas Jakobsen som spilte sammen i Lerøy, 2.divisjon for 1.divisjon for Viking TIF.
-Viking TIF var også sporty nok til å la meg trene med eliteserielaget deres før jeg dro til Saudi-Arabia (red.anm: klubb-VM) i fjor, noe som virkelig hjalp meg med å forberede meg på det internasjonale nivået.
At det skulle bli amerikansk håndball, klubb-VM og møter med den ypperste verdenseliten var ikke planen da Vågset Olsen dro på utveksling høsten 2022.
-Gjennom en dansk spiller, som også hadde håndballbakgrunn fra Danmark, fikk jeg kontakt med Cal Heat i San Francisco. Jeg begynte å trene med laget, og etter hvert ble jeg med på turneringer. Vi vant National Championship og kvalifiserte oss videre til den nord-amerikanske turneringen i Puerto Rico, som vi også gikk seirende ut av. Denne prestasjonen sikret oss en plass i Superglobe (klubb-VM) i Saudi-Arabia i fjor.
Kaos
Like før avreise til årets klubb-VM beretter 24-åringen om en kaotisk organisering. Få dager før avreise spurte treneren om han kjente noen midtbacker som kunne være aktuelle. Slik kom gamlekompisen Andreas Jakobsen med på laget og klubb-VM. I år gikk hele Vågset Olsens opprinnelige klubb, Cal Heat, over til California Eagles. Bjørn Martinsen og Markus Soltvedt – begge tidligere Bergen, og nå Viking TIF, fikk også sine kamper i Nationals for Eagles. Det nord-amerikanske mesterskapet ble arrangert i New York der Eagles hentet hjem gullet.
Foto: IHF
OL i 2028
Tidligere landslagssjef for Håndballgutta, Robert Hedin, er som kjent landslagssjef for USA. Amerikanerne viste seg frem for det norske håndballpublikummet mot blant annet Norge her på bjerget i fjor høst. I det fjerne blinker sommer-OL i Los Angeles i 2028. Der har USA fripass ettersom de er arrangør.
– Merker dere noe til satsingen mot 2028?
– Nei, vi merker egentlig ikke noe til LA2028 og OL på håndballfronten akkurat nå. Selv om laget vårt er basert i Los Angeles, har jeg faktisk ikke trent eller spilt med dem i LA. De fleste turneringene og kampene vi deltar i foregår andre steder, som i San Francisco, New York og internasjonale turneringer som Superglobe/klubb-VM. Når det er sagt, er det noen av de få amerikanske spillerne på laget vårt som tenker mer på OL, ettersom USA er automatisk kvalifisert som vertsnasjon i 2028. De håper naturligvis å få en plass på laget. Samtidig er det verdt å nevne at flertallet av spillerne som representerer USA på landslaget, i dag er europeiske spillere med dobbelt statsborgerskap. Så det er et interessant landskap når det gjelder hvem som faktisk utgjør det amerikanske landslaget, forteller han.
Vokser
Selv om håndballkarrieren på amerikansk toppnivå ikke var planlagt, sier Vågset Olsen likevel at rollen og utfordringene er interessante.
– Jeg har vokst mest som håndballspiller i løpet av min tid i USA og på de internasjonale turneringene. Selv om nivået kan være veldig ustabilt, får jeg ekstremt mye ansvar på laget – noe jeg både tar og elsker. Ansvarsrollen min har også gitt meg muligheten til å møte og konkurrere mot de beste i verden. I fjor spilte vi mot Kielce, og nå Magdeburg. Dette har gitt meg erfaringer som virkelig har løftet spillet mitt og utfordret meg til å prestere på et høyere nivå, mener han.
– Spiller dere i nasjonal, amerikansk serie over hele kontinentet til vanlig?
Jeg spiller hovedsakelig de store turneringene i USA. Det inkluderer en stor turnering i San Francisco som finner sted i januar, Nationals i mai, og det nord-amerikanske mesterskapet som ble avholdt i juli. Andreas ble med direkte til Kairo for å delta i Superglobe, men har ikke spilt de nasjonale turneringene i USA.
Grip sjansen
-Det som har vært ekstremt kult er hvor mange forskjellige steder jeg har fått muligheten til å reise til og spille håndball. Jeg har vært med i turneringer i Chicago, San Francisco, New York, Saudi-Arabia og nå Kairo. Det er virkelig en unik opplevelse å kunne reise så mye gjennom sporten og spille mot ulike lag fra hele verden. Hver by og hver turnering har sin egen sjarm, og det gir oss mange minner vi kan ta med oss videre. Jeg vil definitivt anbefale alle som får muligheten til å spille for et lag i USA, å gripe sjansen. Du vet aldri hvilke dører det kan åpne og hvilke steder du kan få oppleve gjennom sporten, avslutter Ole Andreas Vågset Olsen overfor topphandball.no.
For det er et stykke fra norsk 1.divisjon til Magdeburg.