Kaptein Myrhol må se EM fra sofaen og overlater kapteinsbindet til Kristian Bjørnsen – Norsk Topphåndball

Kaptein Myrhol må se EM fra sofaen og overlater kapteinsbindet til Kristian Bjørnsen

-Vi har et spillerråd på landslaget, men skal jeg være ærlig så tar vi opp det aller meste i plenum

Den ultimate hærfører og lagkaptein

Vi er vant til å se han som hærfører for de norske håndballgutta. Det er blitt 242 kamper, 761 scoringer og snart 18 år siden vi så Bjarte Myrhol i den norske A-landslagstrøya for første gang. Og siden den gang har Myrhol på mange måter stått fram som den fødte lagkaptein. Sentralt plassert inne på linja både tar og gir han mer juling enn de fleste andre på banen.

«It´s a dirty job, but somebody´s gotta do it».

Bjarte har alltid gjort jobben, og det med hjertet utenpå drakta. Laget har han satt foran seg selv, og signalene han gir til de rundt seg er alltid positive. Om han alltid tenker positive tanker er vanskelig å si, men vi er langt på vei fristet til å tro det. Norge har en lagkaptein alle respekterer; med- og motspillere, dommere, trenere, supportere, TV-tittere og idrettsutøvere i andre idretter. Alle respekterer Bjarte Myrhol for den han er, på banen og utenfor banen. Norge kunne ikke hatt en bedre lagkaptein, men når Norge EM-åpner i Trondheim mot Bosnia Herzegovina fredag kveld befinner Bjarte seg i sofaen hjemme i Danmark.

Kristian Bjørnsen et naturlig valg

Bjarte Myrhol har som kjent vært plaget av sykdom det siste halvåret, og i november ble han hasteinnlagt og operert for hull i tarmen. Lille julaften fikk han et tilbakefall, og en ny operasjon var uungåelig. Bjarte ringte selv til landslagssjef Christian Berge med det ganske så triste julebudskapet, Norge må spille EM i håndball uten kapteinen, sjefen, hærføreren og verdens beste linjespiller.

– Jeg er selvsagt superskuffet over ikke å få spille EM. Samtidig har jeg ekstremt lyst til å få gjort denne operasjonen. Jeg har hatt så mye vondt og hatt så mange problemer de siste månedene. Det er også familien glad for. Det er ikke noe særlig for dem å se at jeg blir kjørt bort i sykebil som på lille julaften. Det føles faktisk som en lettelse at jeg ikke lenger har håndballpresset på skuldrene, sa Myrhol til VG 1. juledag

Det er en blid og svært hyggelig Bjarte Myrhol som snakker med Norsk Topphåndballs skribent dagen før Norge spiller sin EM-åpningskamp på hjemmebane i Trondheim, og på spørsmålet om hvordan det står til svarer han optimistisk

-Det går bedre og bedre for hver dag som går. De første dagene etter operasjonen var et helvete, men nå går det mye bedre, heldigvis.

-Hvordan blir det å se et mesterskap på TV, det er lenge siden sist?

-Ja det har ikke skjedd siden 2005, da jeg var den siste spilleren som ikke ble tatt ut i troppen. Vi kan si det er en ny situasjon, og det skal bli litt deilig og avslappende å se det hele på TV fra sofaen, smiler Myrhol, nok en gang optimistisk.

-Kristian Bjørnsen tar over kapteinsbindet i ditt fravær, var du med på å plukke ut din egen vikar?

-Nei det var jeg ikke med på, men hadde Berge vært i tvil kan det sikkert hende han hadde ringt meg og spurt om råd. Men i dette tilfellet var ikke det nødvendig. Kristian er et naturlig valg. Han har steppa inn før når jeg har vært borte og gjør den jobben strålende. Han er en sindig og rolig fyr som blir lytta til når han har noe og si. Dessuten er han en ekstremt viktig spiller for oss. Han spiller alltid godt og stabilt og får som regel masse spilletid.

-På damelandslaget hører vi ofte snakk om at laget har et «kapteinsteam» bestående av tre, fire spillere. Har dere noe sånt på herrelandslaget også?

-Ja vi har et spillerråd, men skal jeg være ærlig så tar vi opp, og løser det meste i plenum. Det er svært sjeldent vi har behov for å sette i gang noe ekstra. Vi er en flott, homogen og ambisiøs spillergruppe som er veldig lett å være lagkaptein for. Jeg tror alle hadde klart det, forklarer Myrhol

-Er det sånn at kapteinsrollen er litt overvurdert?

-Ja det har jeg ment i flere lag. Når vi har en spillergruppe hvor alle drar i samme retning er ikke nødvendigvis kapteinsrollen så viktig. På herrelandslaget står vi samlet, og det gjør kapteinsjobben enklere.

-Tror du Kristian Bjørnsen har lært noe av deg, noe han nå tar med seg inn i sitt første mesterskap som lagkaptein?

-Jeg tror vi alle lærer noe av de vi har rundt oss, og noe har Kristian sikkert lært av meg også

-Har Kristian Bjørnsen noen kapteins-evner du mangler og som du misunner han?

-Nei, avslutter Bjarte Myrhol, på direkten og med et stort glis, kun noen timer før han i likhet med hundretusener av andre inntar sofaen for å se Norge spille åpningskamp mot Bosnia Herzegovina

For første gang siden 2005 stiller Norge med en tropp til et mesterskap uten Bjarte Myrhol – Foto: Svein André Svendsen