Josefine Gundersen Lien markerer seg i svensk liga – Norsk Topphåndball

Josefine Gundersen Lien markerer seg i svensk liga

Josefine Gundersen Lien spilte seks sesonger for Tertnes og i sommer valgte hun å flytte til Sverige og spiller nå for Skövde.  En klubb som har norske innslag i spiller Mia Kvithyll og trener Daniel Birkelund.

I byen Skövde er idrettsinteressen stor og det er et stort engasjement rundt byens lag i håndball, fotball, bandy og ishockey.  Og ekstra spesielt er det med håndballen, som står høyt i kurs hos byens innbyggere.


– Sverige ble aktuelt med tanke på at kjæresten min flyttet til Sverige i fjor for å spille håndball, forteller Josefine Gundersen Lien (27).  – Da kom jeg litt inn på tanken om å flytte på meg.  Han er ikke direkte grunnen til at jeg flyttet, men er en del av motivasjonen at jeg begynte å se litt over grensen og at det hadde vært kult å prøve noe annet. 

– Da jeg kom i dialog med Skövde, var totalpakken der veldig bra.  Og jeg fikk en god tone med treneren Daniel Birkelund, som også er fra Bergen.  Det å ha en tilknytning til treneren gjør at det er lettere å velge det fremfor noe annet.  Det var mye som var på plussiden der i forhold til andre ting. 

– Jeg jobber som vikar i barnehage og det fungerer bra.  Jeg håper på en fast stilling etter hvert.  Akkurat nå er det topp og jeg kan si nei når jeg trenger det.  Så det blir litt ekstra penger inn, det er deilig. 

Josefine har Mia Kvithyll som lagvenninne mens Julie Aspelund Berg, som spilte i Skövde i fjor, har lagt opp, men bor fortsatt i byen.  Josefine og Julie er trenere i sammen på Akademiet, hvor Julie er utviklingssjef og Josefine er mentor for jentene. 

– Det er kjekt å ha noen norske i laget, det gjør det lettere å komme seg inn, smiler hun.

– Det er ikke så stor overgang å bo i Sverige, det jeg synes er forskjell er at jeg møter spillere jeg ikke har spilt mot før.  Nå møter vi Kristianstad om ikke lenge og da spiller jeg mot Amalie Frøland og Frøydis Seierstad Wiik som spilte i Sola i fjor.  Men ellers er det stort sett spillere jeg aldri har spilt mot før.  Det er kanskje den største overgangen når det gjelder matchene.  Ellers er kulturen mye av den samme. 

– Uansett når du bytter lag vil det være ting som er forskjellig.  Men jeg tenker at dette har gått veldig greit.  Det er nok en større overgang å gå til Tyskland for eksempel. 

Blir det mye videoanalyse?

– Ja, det blir det.  Men samtidig er det sånn at man må lære å stå på sin måte.  Ha en blanding med å lese seg opp, men samtidig leve litt i spillet.  Vi har en god mann som driver med analyse for oss.  Han klipper alt sånn og så ser vi igjennom det i sammen og blir enige om hva som er typisk.  Det er en god prosess i målvaktsteamet med meg og makkeren min og han som gjør analyse for oss, forklarer 27-åringen. 


I Skövde er flere fellestreninger enn hva Gundersen Lien er vant med fra tiden i Tertnes og de fleste styrkeøktene blir gjort sammen.  Samtidig kjører de mer match-prep før kamper. 

– Daniel Birkelund og jeg har en god dialog.  Vi har mye av de samme verdiene, han er fantastisk både som trener og person, så det er helt topp, sier hun fornøyd. 

– Det er mange halvdistanse-spillere i laget vårt, gjennombruddsterke.  En ung gruppe som begynner å få litt erfaring, men som ikke har så mye sluttspillerfaring.  Skövde kom til sluttspillet i fjor, noe som var første gang på lang tid.  Det er god kontinuitet i laget, utenfra er det kun jeg som har kommet inn foran denne sesongen.  De har klart å beholde store deler av laget.  Det er mange gode spillere i laget som utfordrer meg hver dag på trening. 

Arkivfoto John VintEtter fire kamper ligger Skövde på syvendeplass etter å ha vunnet 22-15 over Kungälv og 24-22 over Aranäs, mens det ble tap mot Sävehof og Hallby.

– Mot Hallby var det en felles kollaps i seriepremieren.  Det er en kamp vi bare må glemme.  Så ble det seier over Kungälv før vi møtte Aranäs, som er nyopprykket.  Der følte jeg at vi hadde god kontroll, men slipper de litt for tett innpå med tanke på sluttresultatet.  Mot Sävehof spilte vi tjue gode minutter hvor vi ledet med fem mål.  Så raknet det resten av kampen.  Men vi er et lag som våger å prøve å vinne kamper og det er jeg glad for, at vi i hvert fall prøver i stedet for å safe inn.  Vi ønsker å kjøre mye tempo og mot Sävehof ble det litt tydelig på resultatet til slutt. 

Dere har få baklengs i kampene dere vinner?

– Jeg synes at de kampene jeg har prestert bra i, er når vi har vært bra i forsvar.  Det er der man henter litt selvtillit på distanseskudd og sånne ting og jeg føler at når man har kontroll på det tar man det med seg når det gjelder avslutninger fra seks meter også.  Et godt forsvar gjør at man får en målvakt som presterer.  Jeg synes vi har mye energi i forsvar når vi er bra. 

Er det forskjell fra å spille i Norge?

– Det er et spørsmål jeg har fått tusen ganger, humrer hun.  – Det har jeg egentlig ikke noe konkret svar på det.  Den svenske ligaen er litt jevnere, det er det som er spennende med den.  Gjør du en god sesong kan du ligge i toppen og gjør du en dårlig sesong ligger du i bunn.  I Sverige, hvis du gjør en god sesong, ligger du an til å ta medalje, føler jeg.  Den er litt jevnere, det er få poeng som skiller når man ser på tabellen, det synes jeg er kult. Alle kan slå alle i den ligaen der.

Målsetting?

– Vi har lyst til å ta et steg opp fra i fjor, hvor Skövde havnet på sjetteplass.  Vi har lyst til å komme på femteplass i år, sier Josefine Gundersen Lien avslutningsvis.