Jeanett Kristiansen:  – Det er en fantastisk gjeng! – Norsk Topphåndball
Foto Knut Stenseth Østlandets Blad

Jeanett Kristiansen:  – Det er en fantastisk gjeng!

Follo HK Damer lokket Jeanett Kristiansen til å gjøre comeback og ble med det en enda hetere opprykkskandidat.  I toppkampene mot Oppsal og Gjerpen viste Follo et skyhøyt nivå og ligger nå på direkte opprykksplass.  Laget har ikke klart å gjenskape sitt toppnivå i hver kamp og står med 3 uavgjorte kamper – men er eneste lag uten tap i 1. divisjon. 


Jeanett Kristiansen er toppscorer for Follo med 71 mål på 13 kamper, som er 5,5 mål i snitt.  Jeanett har viktig erfaring etter spill for Larvik, Glassverket, Vipers, Ikast og Storhamar.  Hun er den perfekte hærfører for et ungt Follo-lag og går foran i kampene når det behøves. 

I 32-25 seieren over Oppsal i Stil Arena 11. desember 2022 var Jeanett kampens store spiller med 10 scoringer.  I Skienshallen sist onsdag ble det åttemålsseier mot Gjerpen og Jeanett scoret 7 ganger og ble kåret til BB.

Foto: Heidi Ringlund


– Det har vært veldig gøy å komme til Follo, det er en fantastisk fin og forståelsesfull gjeng, sier Jeanett Kristiansen (30) takknemlig.  – Jeg tenkte da jeg skrev under i høst, «hva tenker de nå, når jeg kommer.»  Det har gått bra, jentene har tatt meg godt imot. 

– I toppkampene har vi vært gode på fart og har holdt tempoet gjennom hele kampen.  Vi har vært smarte underveis når vi må være smarte, sier hun fornøyd. – Follo har tatt et stort steg fra jeg kom føler jeg, men vi må få opp bunnivået vårt.  Spiller vi dårlig, er vi veldig dårlige, dessverre.


– Vi jobber med å være disiplinerte på hver trening, vi skal ikke skal stresse når vi har ledelsen.  Det er viktig, det utvikler jentene, vi må være kalde i hodet.  Og så er det det viktig at alle melder seg på og er farlige.  At det ikke bare er et par stykker som gjør alt hele tiden.  Da blir man sterkere som lag også, sier 30-åringen.


Hva er styrkene til årets Follo-mannskap

– Vi har vært gode på tempo.  Og har blitt gode på å stå i sammen, alle vil vinne kamper.  Det er viktig at alle vil og er interesserte, understreker hun. Follo HK Damer har spilt overbevisende mot de andre opprykksfavorittene Oppsal og Gjerpen.  Men har vært nære på å tape mot Haslum, Nordstrand og Fyllingen.  De kampene endte uavgjort.


Er dere blitt et lag for de store anledningene?

– Har egentlig ikke noe godt svar på hvorfor vi ikke er på topp mot lagene som ligger dårligere plassert enn oss på tabellen.  Jeg tror nok vi får en ekstra tenning når vi møter gode lag som kan matche oss ganske bra.  Når vi møter Fyllingen og Nordstrand, som jo er gode lag, er det kamper som vi skulle ha vunnet, men som ender uavgjort.  Kanskje tok vi for lett på det, jeg vet ikke.  Vanskelig å si.  Noen dager kladder det bare, og det går ikke som vi ønsker. 


Hvordan må dere fremstå for å beholde direkte opprykk-plassen

– Vi må bare unngå å tape, rett og slett, jobbe på videre.  Alle har lyst til å slå oss så vi kan ikke lene oss tilbake og tenke at blir noe lettere fremover og at dette går veien av seg selv.


Spillestilen til Follo, passer den inn med tanke på hvordan du er som spiller

– Da jeg kom til Follo i høst synes jeg at spillet gikk litt tregere enn det gjør nå.  Nå har vi begynt å kjenne hverandre bedre og da kommer også automatisk tempoet.  Jeg føler vi er blitt gode på det.  Jeg liker fart i spillet, men blir sliten hvis det går i hundre hele tida, ler hun, jeg har blitt eldre jeg og.  Men jo jeg liker tempo og ligger motstanderen igjen i banen, da føler jeg vi må utnytte det og kjøre på. 

Foto: Heidi RinglundDet var som kjent ikke gitt at Jeanett Kristiansen skulle spille elitehåndball denne sesongen.  Hun hadde bestemt seg for å avslutte håndballkarrieren, men lot seg overtale til å gjøre comeback i Follo HK Damer tre måneder etter at hun hadde lagt håndballskoene på hylla.  Hun hadde sin debut for sin nye klubb i tredje serierunde, da Gjerpen ble slått 25-24 i Stil Arena 25. september.  Jeanett markerte seg fra første stund og ble hjemmelagets toppscorer med syv mål. 

– Jeg hadde pause fra håndball i tre måneder.  Eller, det var ikke en planlagt pause, meningen var at jeg ikke lenger skulle spille håndball i det hele tatt.  Jeg fikk tidlig beskjed etter at jeg offentliggjorde at jeg la opp, at Follo ønsket meg. Men jeg var ikke klar for mer håndball allerede da, så det var deilig med den pausen.


Hva gjorde at du ble trigget til comeback?

– Jeg følte det ikke ville være så mye stress ved å spille 1. divisjon for Follo.  Det er ikke så mye reising og mange av bortekampene er her i Oslo-området.  De lengste reisene er ikke lengre enn til Trondheim/Bergen. 

– Da jeg skrev under for Storhamar, håpet jeg å få motivasjonen og gleden med håndballen tilbake, men det gikk ikke helt som planlagt.  Så da ville jeg prøve på nytt, selvfølgelig, humrer hun, og forsøke å avslutte på en litt bedre måte enn sist.  Jeg er veldig takknemlig for at jeg takket ja til tilbudet fra Follo, smiler bakspilleren.


Jeanett er mor til Tobias på 16 måneder og det å kombinere morsrollen med å være toppidrettsutøver synes hun går veldig fint.   

– Jeg slapper mye mer av nå.  Vet ikke om det er fordi jeg spiller i 1. divisjon, at jeg er mamma eller hva det er.  Jeg har ikke så høye skuldre lenger og analyserer ikke så mye etter en kamp som jeg gjorde før. Hvis jeg har hatt en dårlig kamp, så har jeg ikke tid til å dvele ved det, forteller hun. 

– Jeg har medspillere og en trener som er veldig forståelsesfulle.  Det er aldri noe problem.  Jeg har en samboer som har en uforutsigbar jobb hvor han kan få en telefon som gjør at han må reise på jobb, og da må jeg bli hjemme.  Jeg er veldig glad for at de forstår min situasjon. Det gjør også at jeg ønsker å prestere bedre for Follo, sier Jeanett Kristiansen avslutningsvis.