Janus – konungur Kolstads – Norsk Topphåndball

Janus – konungur Kolstads

For et par dager siden ble Janus Smarason kåret til REMA 1000-ligaens nykommer. Vi vet at han ikke bare er det: I dag fikk vi bekreftet det; Janus er ligaens beste (ute)spiller. Han er rett og slett «Konungur Kolstads», Kongen av Kolstad.

– Janus er et unikum. Norsk liga har ikke sett maken, etter min mening, og det han presterer i dag, er spill som fra en annen planet. Janus viser sitt sanne ansikt etter at vi fikk en knyttneve i første bortekamp mot Runar. Han viser ydelig at det er slike anledninger han liker. Og i dag er Janus ikke bare strålende offensivt. Han tar også noen riktige smeller i forsvar. Duellene mot en så stor og tøff kar som Blomgren, de kjenner man, sier en tydelig imponert Stian Gomo.

Juryen hadde en enkel oppgave med å utrope banens beste…

Før den første sluttspillfinalen hadde rundet to minutter hadde vår islandske playmaker laget et mål, i ankomst, og spilt opp Aksel Hald til 2-1. Ytterligere to minutter ut i kampen smatt han inn på streken, og det observerte naturligvis Simen Lyse – ny Janus-scoring og 4-3-ledelse. Scoringsrekken ble etter hvert lang – og god: 11 scoringer på 13 skudd. Fenomenalt. Og leveranser til andre målscorere? Det gikk så fort i perioder at det var vanskelig å følge med, men jeg har i alle fall notert fire, kanskje var det flere, og vår angrepsdirigent sto altså også stødig og duellklar i forsvar.

Det er noe med spillere som yter sitt beste i de store anledningene. Janus er så til de grader en slik aktør. Og tro ikke at han kikket smått oppgitt etter tilsynelatende balltap. Ett av kampens høydepunkt, for meg i alle fall; med ti minutter igjen å spille, en 27-21-ledelse og et balltap på gang, stupte Janus frem, stjal ballen fra Elverum-spilleren som var like sugen på å få kontroll, satset – fortsatt scoringssulten – mot Elverum-målet og scoret. Strålende fight, strålende utført.

Et par av de andre høydepunktene sto Simen Lyse for. 13-11-scoringen kom etter ei høyre-venstre finte med overbevisende sug – gjennombrudd og scoring. Og så hadde Lyse også denne gangen en flott diagonal fra venstre back ut til høyrekant hvor lagkaptein Sigvaldi holder hus og tar gjerne imot ballen; 33-27.

Aksel Hald skal også ha «kred» for sitt spill. Med en ikke helt kampklar Gabriel Setterblom sittende på benken hele kampen, gikk unggutten til verket, uredd. Han endte med fem scoringer på ni skudd.

Jublende fornøyd – Torbjørn Bergerud spilte en avgjørende god andreomgang.

I håndball spiller målvaktene en nøkkelrolle. Er «halve laget» er et gammelt jungelord. Om ikke bokstavelig talt, så spiller sisteskansen en veldig viktig rolle. Vi fikk eksempel på det i kveld. Før pause traff ikke vår duo – Torbjørn og Lars. Jeg noterte fire redninger totalt. I det andre målet sto Emil Imsgard foruroligende godt; ni redninger – flere av dem kvalifiserte for å si det slik – nærskudd og kontringer. Etter pause snudde det. Torbjørn kom inn og overtok som kampens beste – ni redninger, flere av det imponerende slaget, mens Imsgard ikke maktet å følge opp spillet sitt fra førsteomgangen – bare to redninger og målvaktbytte et lite kvarter før slutt etter at vi hadde utvidet ettmålsledelsen ved pause til seksmåls-forsprang.

– Vi spilte en fantastisk bra angrepskamp selv om vi ikke var like bra til å sette sjansene den første halvtimen. Likevel gikk vi til pause med 16-15-ledelse og en godfølelse, sa trener Stian.

Jubel på benken – over vår fjerde strake seier mot tittelgrossist Elverum.

Seieren i første finalekamp betyr naturligvis mye. Nå venter finalekamp nummer to, søndag i Terningen Arena. Og våre gutter reiser sørover dagens før kampen – en viktig detalj.

60 minutter – minst – i Terningen Arena mot et hjemmelag som er fylt med revansjelyst blir et tøff oppgave. Men altså som det også heter; godt begynt er en halv seier…

FAKTA
KOLSTAD – ELVERUM 34-30 (16-15
Sluttspillet – 1. finalekamp
Kolstad Arena: 1806 tilskuere
KOLSTAD: Torbjørn Bergerud, Lars Eggen Rismark – Sigvaldi Gudjonsson 4(1), Elias Thome, Gabriel Setterblom, Janus Smarason 11, Magnus Langeland, Simen Lyse 6, Adrian Aalberg 3, Sander Rønning 1, Magnus Gullerud 3, Eskil Dahl Reitan 1, Vetle Eck Aga, Martin Kærgaard, Aksel Hald 5, Henning Limstrand, Simon Kvam.
Toppscorer Elverum: Kristian Larsen 4
Utvisninger: Kolstad: 3 x 2 minutt – Elverum: Rødt kort  (Antonio Cuenca) og 3 x 2 minutt.

TEKST: Tore Sæther / Kolstad håndball