Ida Marie (Byåsen):  – Seieren over Volda ble et vendepunkt – Norsk Topphåndball
Foto: Jon Forberg

Ida Marie (Byåsen):  – Seieren over Volda ble et vendepunkt

Byåsen startet 2023 med seier over Volda og det gjorde noe med Ida Marie Syversen Kallhovd og lagvenninnene.  Laget har slitt med å takle forventningspresset i kamper mot lag de skal ta to poeng.  Da de klarte å innfri favorittstemplet mot Volda, ga det selvtillit i mannskapet og Byåsen har fortsatt å gjøre gode kamper i januar og februar.  Ida Marie presterte så bra på høyrekanten til Trondheimsklubben i januar at hun ble tatt ut på månedens lag.

– Det å bli tatt ut på Månedens lag hadde jeg ikke forventet, jeg hadde ikke tenkt tanken en gang.  Men det var veldig gøy, det er jo stort.  Man blir jo litt stolt.  Det synes jeg var moro, smiler Ida Marie Syversen Kallhovd (22).

Foto: Jon Forberg


Byåsen ligger på åttendeplass i REMA 1000-ligaen med 6 seire, 1 uavgjort og 9 tap.  Laget er kvalifisert for Final8 etter seier over Molde i kvartfinalen.  Byåsen møter Vipers i semifinalen.

– Det har gått litt opp og ned denne sesongen.  Vi har vunnet kamper hvor vi kanskje ikke trodde vi kom til å ta poeng og har tapt kamper som vi forventet å vinne.  Det er litt sånn sesongen er i år, alle slår alle.  Vi har fått en god start på den andre halvdelen av sesongen.  Etter jul har vi slått de lagene vi skal slå, bemerker hun. 

– Foran kampen mot Volda 11. januar var vi spent for det var en kamp vi forventet å vinne.  Vi hadde kontroll fra start og følte at dette ordner vi.  Da fikk vi mer trua og etter den seieren fikk vi en ny guts. I fjor tapte vi mange av de kampene vi trodde vi skulle ta. I andre halvdel av denne sesongen føler jeg at vi har vi litt mer tro på det, forklarer hun. Etter jul har Byåsen vunnet over Fredrikstad, Tertnes og Volda, mens det ble tap mot Molde, Sola og Storhamar.

Hvordan presterer dere mot topplagene

– Vi spiller ganske bra i de kampene, men vi stagnerer mot slutten, da har vi ikke klart å stå ordentlig i det.  Vi har mistet det litt i de siste minuttene når det virkelig gjaldt å snu det.

Foto: Jon Forberg


I kampen mot gamleklubben til Syversen Kallhovd i Kongstenhallen 5. februar derimot satt det for Byåsen også på slutten av kampen.  Trønderne hadde styringen i det meste av kampen og da Fredrikstad nærmet seg i målprotokollen satte Byåsens høyrekant spikeren i kista da hun økte ledelsen til 25-21. 

– Det er gøy å spille mot Fredrikstad, smiler 22-åringen. – Jeg kjenner alle i hallen og har vært lagvenninne med de fleste som spiller på Fredrikstad.  Og er fortsatt venninne med dem.  Men ikke at jeg føler meg noe ekstra nervøs, egentlig.  Det har jeg kommet litt over. 

– Det var mye hawaii i den kampen, men på slutten skjerpet vi oss og klarte vi å dra ifra da de nærmet seg.  Vi vant på en dårlig dag og jeg føler vi har utviklet oss når det gjelder sluttfasen av kampen.  Vi har stått i det noen ganger denne sesongen og nå begynner vi å klare roe nervene, har ikke så mange feilpasninger og tekniske feil mot slutten av kampen.  Vi klarer å roe oss litt mer ned.


Var det viktig for deg å slå Fredrikstad?

– Ja, absolutt!  Det er jo det.  Alle kamper for meg er like viktig, men det er deilig å komme tilbake til Kongstenhallen og vise at «vi tar dere», humrer Ida Marie.   I kampene denne sesongen hvor Byåsen ikke har fått vist sitt potensial, har de hatt en tendens til å gå mye innover i banen og har slitt med å bruke bredden i spillet.  Når de er gode, har de klart å trekke på seg en ekstra spiller og spillet flyter bra.

– Vi ser en utvikling gjennom sesongen som lag, vi bruker litt mer bredde i spillet i år enn vi har gjort tidligere, og kantene er mer involvert. 


Er du nok involvert?

– Det går veldig opp og ned.  I noen kamper så er det «wow, jeg fikk mange baller å jobbe med.»  Mens i andre kamper så får jeg «i hvert fall en pasning ut til kant.»  Det er opp og ned, men det er bedre nå enn det var i fjor.  Det går riktig vei.

Foto: Lars R. SkaugIda Marie Syversen Kallhovd spiller sin andre sesong i Byåsen og har denne sesongen scoret 50 mål på 16 kamper.  Det gir et snitt på 3,1 mål pr kamp. 

I sesongen 2019/20 tok Byåsen bronsemedaljene i serien.  Første sesongen i Byåsen for Ida Marie endte med åttendeplass og når seks kamper gjenstår av årets sesong, ligger laget på åttendeplass som gir plass i sluttspillet. 


Byåsen har ikke kjempet helt der oppe i din tid i klubben.  Etter overgangen fra Fredrikstad i 2021, har det blitt som du hadde håpet på?

– Først og fremst tok jeg valget om å bytte klubb for å utvikle meg som spiller, understreker høyrekanten. – Ikke nødvendigvis for å spille på et lag som er blant de beste i Norge.  Jeg følte Byåsen var et lag hvor jeg kunne utvikle meg, med svært gode målvakter, noe som er viktig for meg som kantspiller.  Jeg føler jeg har utviklet meg mens jeg har vært her og det er det jeg var ute etter også.  Jeg vil absolutt ikke si at jeg angrer for at jeg reiste til Trondheim.  Jeg trives veldig bra her.  Jeg er på utgående kontrakt og vi er i forhandlinger om nye år, forteller hun.

Foto: Jon ForbergHva skal til for at Byåsen skal kunne kjempe enda høyere på tabellen?

– Det handler om at vi må slå de lagene som er rundt oss på tabellen.  Og så kan vi ikke dumme oss ut i flere kamper.  For eksempel i kampen mot Fana i høst hvor vi tapte med et mål.  Der hadde vi kontroll, men så raknet det mot slutten.  Det handler om å ta de lagene rundt oss, vi må være mer stabile. 

– Hvis vi klarer å beholde roen, spiller vi veldig bra håndball.  Så fort vi mister hodet litt, kommer de tekniske feilene hvor vi mister det.Veien videre nå for å nå sluttspillplass?

– Forsvaret er nøkkelen.  Er vi fokuserte, står bra og kompakt i forsvar får vi også de enkle målene fremover, og de scoringene må man nesten ha for å vinne håndballkamper.  Og så må vi fortsette å brette ut spillet i angrep, da spiller vi bra, sier Ida Marie Syversen Kallhovd avslutningsvis.