Continued"/> Iben René Hvidsten passerer snart 350 kamper for Bergen – Norsk Topphåndball

Iben René Hvidsten passerer snart 350 kamper for Bergen

Iben René Hvidsten, eldste mann på laget, med mange kamper og enda flere mål og tonnevis med erfaring. Han spilte europacup (Challenge Cup) allerede i sin første sesong i det som da var FyllingenBergen, men en skade satte han fort på benken kampen mot HC Berchem fra Luxembourg i november i 2015. Om dette er riktig eller ikke skal vi komme tilbake til.

Den gang som nå var Vidar Gjesdal trener, men mens de den gang spilte i Grundigligaen (2015/16 versjonen av REMA 1000-ligaen) er det 1.divisjon som er kamparena for laget fra Bergen denne sesongen.

Men tilbake til start og Iben René Hvidsten og tidlig morgen dagen etter seier over Follo på bortebane.

Siden jeg påstår at du er den eldste i Bergen sin spillerstall så må jeg få avklart om dette stemmer? Men uansett, hvor gammel er du?

Ha, jeg er ikke eldst på laget lenger! Da klubben hentet Rasmus Hedegaard Thaarup Carlsen ble jeg nest eldst. Han er nemlig fem måneder eldre enn meg. Men la gå, jeg var 31 år her for ikke så alt for lenge siden

I kampstatistikken (på Norsk Topphåndball sine sider) fant jeg deg bare tilbake til 2015/16 sesongen, mens i et kjapt avis-søk finner jeg deg i alle fall så langt tilbake som oktober 2013, da med Anders Fältnäs i trenerstolen. Hvor lenge har du egentlig spilt i/for Bergen Håndball?

-Helt siden 2009 faktisk (så her tok statistikken grundig feil du). Jeg debuterte, for det som da var Fyllingen hjemme i Framohallen, mot Stord.

(En liten funfact fra journalisten: navnet på ligaen den gang var Postenligaen. Og i ettertid har vi sett på kamprapporten fra den kvelden og finner kjente navn som  Harald Reinkind (nå i THW Kiel) og Kristian Bjørnsen (nå i Aalborg). Det ble ett mål på Iben og ingen på de to nåværende landslagsspillerne. Fyllingen vant til slutt 25-22 foran 1.327 tilskuere. Og Stord spiller i dag i 3.divisjon)

Et par glimt fra Bergen – Herulf Moss. Som endte i 35-18 seier til Bergen

Har du oversikt over antall kamper du har spilt og hvor mange mål du ha laget?

-Nei, ingen anelse. Men vent litt, jeg har noen tall en plass fra en diskusjon med daværende Bergen spiller Fredrik Clementsen (journalistens anmerkning, han spiller nå i  Danmark) fra i fjor en gang. Og før kampen mot Bækkelaget i fjor hadde jeg spilt 330 kamper og laget 813 mål. Det er blitt litt flere kamper og mål etter det.

Den gang du begynte med håndball, hvorfor falt valget på håndball og ikke på for eksempel fotball? Eller hører du til de som har vært innom opptil flere idretter før valget ble tatt?

-Fotballen «tok meg først». Mest fordi alle andre spilt fotball. Men en dag fikk vi med oss et skriv hjem fra skolen om «Vil du begynne å spille håndball». Og med en farmor som hadde vekket håndballinteressen hos meg ettersom hun dro meg med på Tertnes-kamper så var jeg ikke vanskelig å be. Dette var vel i 2.klassen. Men fram til jeg var 15 år spilte jeg både håndball og fotball.

Hvilke andre klubber har du vært innom?

-Moderklubben min er Kjøkkelvik. Men det var trangt om plassen i Olsvikhallen så hele laget gikk samlet til Lyngbø slik at vi fikk mer treningstid. Derifra gikk turen til Fyllingen, som siden ble til FyllingenBergen og så Bergen.

Hva med å «reise ut» – har det vært en tanke? Eller et alternativ?

-Som ung spiller drømte jeg nok om å reise ut. Men kanskje ikke like mye som andre. Jeg hadde det trygt og godt der jeg var. Og jeg følte heller ikke at jeg var god nok til å reise ut (journalistens anmerkning: Iben har to landskamper, mot Danmark, på aldersbestemt nivå). Så nei, det var aldri et alternativ for meg å forlate Bergen.

Bergen er jo ett av lagene som inntil i vår hadde vært lengst sammenhengende på øverste nivå i den hjemlige serien. Oppturer og nedturer du har vært med på?

-Største nedturen er definitivt da vi rykket ned nå i vår. Den var litt sur.

-På opptur siden setter jeg seieren over Stord i semifinalen i cupen i 2013 . Det er nok den gøyeste kampen jeg har vært med å spille. Fire ekstra omganger + straffekonkurranse måtte til før vi var klare for finalen.

(Enda en funfact fra journalisten: dagens Bergen trener Vidar Gjesdal satt på trenerbenken til Stord i denne kampen)

Før du svarer på neste spørsmål må jeg si at jeg sitter på et avis intervju med deg fra 2013 der du snakker om ditt til da største «karriere øyeblikk». Så hva er din største, eventuelt beste, håndballopplevelse?

-Det er jo den nevnte kampen mot Stord da. Men det å vere ute i Europa å spille Challenge Cup mot Benfica i Spania var selfølgelig gøy det ok. Ikke at vi tapte selfølgelig, men hele opplevelsen med skikkelig kok på tribunen og alt rundt.

Kampen mot Benfica var i 2014, så greit nok – intervjuet jeg siktet til var i 2013, men jeg må allikevel ta det opp. Du nevner en kamp mot København. Jeg siterer: «Det største i min karriere er nok bortekampen mot København i mesterligaen 2009. Steinar Ege sto i mål for danskene, jeg satte inn tre av fire baller mot keeperlegenden. Uforglemmelig».

-He, he. Det var den kampen det ja, Mesterligaen. Men det er klart, det var en gøy kamp det og.

Resultatet; storseier til København

I den før nevnte kampen i Luxemburg for noen år tilbake måtte du gå tidlig av banen grunnet skade. Hvordan har det vært med deg og skader opp gjennom årene?

-Det var egentlig ikke den helt store skaden den gangen i Luxemburg. Men likevel, jeg fikk et kink i nakken som gjorde at jeg ikke greide å kaste ball engang. Det gikk heldigvis over etter to tre dager.

-Jeg har egentlig vært heldig og har unngått de store og langvarige skadene. Bortsett fra da jeg i mai i fjor tråkket grundig over og begynte å trene igjen altfor tidlig. Det var  noen skader i ankelen som jeg ikke var klar over sånn med en gang og overtråkket resulterte i at jeg stod på sidelinjen noen måneder.

Fjorårssesongen var ikke så mye å rope hurra for. Sesongen endte med nedrykk og 10 poeng. Og det forsvant en del spillere. Hvordan har dette påvirket både deg og laget med tanke på motivasjon foran denne  sesongen?

– Vi er seks spillere som er igjen etter fjorårs-sesongen. Og sammen med de nye spillerne så er vi en særdeles revansjelysten gjeng som vil vise at vi er ett REMA 1000-liga lag. Vi går for seier hver gang vi er på banen.

Jeg kan ikke dy meg, litt sånn som Brann?

-Ha ha, ja litt sånn som Brann. Så er det bare å håpe at vi gjør det like godt som det de har gjordt. Og så langt har det jo gått bra.

I Bergen er det tre lag i 1.divisjon denne sesongen. Det betyr opptil flere lokaloppgjør der både resultat og prestisje og best i by’n står på spill. Hva tenker du om de kommende by-derby kampene mot Fyllingen og TIF Viking?

-Det blir skikkelig gøy! Om vi kan si at det er kommet noe positivt ut av at vi nå spiller i 1.divisjon så er det lokaloppgjørene mot Fyllingen og TIF Viking. Disse kampene er gøy både for spillere og publikum. Nå er det bare å håpe at vi greier å fylle hallen og lage gode opplevelser for publikum når vi skal spille mot de to andre lagene fra byn.

(Den første blir mot TIF Viking 04.november, mens de møter Fyllingen 12.desember)

Sandefjord er av mange tippet rett opp igjen, pr i dag deler dere toppen i 1.divisjon og like før jul møter dere Sandefjord på bortebane. Står kampen mellom dere og Sandefjord om direkte opprykk tror du?

-Ja, det tror jeg faktisk. Men for all del, Follo er ingen enkel motstander – det erfarte vi i går (onsdag kveld) da vi heldigvis dro i land en ett-måls seier. Follo er tippet som nummer to bak Sandefjord i årets 1.divisjon mens vi er tippet som nummer fire. Men jeg tror at direkte opprykk står mellom oss og Sandefjord.

Tre seirer på tre forsøk + videre i cupen er fasit så langt i sesongen. Noen stalltips på hvordan dette ender?

-I serien går vi helt klart for opprykk.

-Når det gjelder cupen så tar vi en kamp av gangen. Og cup er cup og her kan alt skje. Selv om vi erfarte i sommer at Runar på bortebane er en tøff oppgave så er det der listen ligger før vi møter Runar i åttendedels finalen.

Til slutt, hva skal du bli når du blir stor, og når har du tenkt å bli det? Dette skulle vært avslutningsspørsmålet, men siden du er i arbeid så får det heller bli hva jobber du med? Og hvor lenge har du tenkt å fortsette med håndballsatsingen?

-He, he. Jeg tror de andre gutta på laget mener jeg er stor allerede. Men jeg jobber altså som salgssjef i NextGenTel sånn i det daglige.

– Motivasjonen til fremdeles å satse på håndballen er på topp, og så lenge kroppen også spiller på lag har jeg ingen tanker om å trappe ned. Jeg har kontrakt ut neste sesong med Bergen og så tar vi det derifra når den tid kommer.

Takk for praten, og lykke til med resten av sesongen.