Hvem tar juleferie på tabelltoppen? – Norsk Topphåndball
Lukas Karlsson. Foto: Follo HK/Tor Solstad

Hvem tar juleferie på tabelltoppen?

Follo eller Sandefjord?

Sesongen er to kamper unna halvspilt og juleferie. Og til helgen møtes de to lagene som mange av divisjonskollegaene mener er klare opprykkskandidater. Da tar serieleder Follo imot tabell-toer Sandefjord til en midt på dagen kamp i Stil Arena.

Og sånn midt på ettermiddagen og midt i uken fikk jeg til en prat med Follo sin trener Lukas Karlsson da han var på vei til trening. En mann jeg sist snakket med for rundt ett år siden.

Den gang stilte jeg spørsmålet: det kan se ut som om det blir tett i toppen av tabellen, så hvor er dere når sesongen er over? som han svarte på med: Vi vil svært gjerne opp i REMA 1000-ligaen og spiller for det. Men det er ikke det vi snakker om sånn til dagen. Vi er mer opptatt av å forberede oss til neste kamp. Og fokuset vårt er å ta en kamp av gangen og forberede oss 100% til hele tiden neste kamp.

Dette var i fjor, i år er det like tett i toppen, men med den forskjellen at nå er det Follo som ligger på tabelltopppen, med full pott etter elleve runder. Hva vil du svare på samme spørsmålet denne sesongen?

-Vi er fortsatt der at vi tar en kamp av gangen. Men forskjellen fra i fjor er at det er en bedre følelse i gruppen i år. Nå føler vi virkelig at vi er «de» som skal greie opprykket i år, den følelsen hadde vi ikke helt i fjor.

Med kun ett tap denne sesongen, da snakker vi om ett måls tapet for Halden i åttendedels-finalen i NM, er du fornøyd så langt?

-Poengmessig er jeg fornøyd kan du si

Poengmessig?

-Ja, full pott er jeg fornøyd med. Men rent spillemessig er jeg ikke like fornøyd. Det er ikke alle kamper vi har gjordt det like bra selv om vi har vunnet.

Før Follo ble slått i åttendedels-finalen tok de skalpen på REMA 1000-laget Runar Sandefjord.  Som ble sent hjem med tre måls tap i 3.runde kampen. En kamp der det for øvrig ble scoret vanvittige (?) 83 mål.

-Det var en gøy kamp du!  En kamp der vi var underdogs, spilte med lave skuldre og holdt hele veien inn. Også gjennom ekstraomgangene.

Jeg har snakket med flere av divisjonskollegene dine, og de nevner alle sammen dere som en klar opprykkskandidat. Føler dere presset?

-Nei, altså, vi følte oss nok mer presset i fjor. I år er vi mer stabile og robuste nok til å håndtere et eventuelt opprykk.

-Det ligger en stor lyst i spillergruppen om å greie det denne sesongen. Og nå er vi klar for det.

Om jeg ikke tar alt for mye feil så ligger dere noe bedre an enn på samme tid i fjor. Har dere gjordt noe annerledes i år?

-Egentlig ikke. Men vi har hadde veldig liten utskifting i laget fra forrige sesong. Der vi mistet en strekspiller, og istedenfor å hente inn en ny så har vi fått fram en av våre egne.  Utover det har vi hentet inn to høyre backer.

-Så stabilitet i spillergruppen er nok de største forskjellen på denne sesongen og den forrige.

Med rundt 25 spillere i stallen, og sikkert like mange personligheter – som trener, hvordan takler du det?

-Troppen vår er faktisk mindre enn det, vi er bare 18 stykker. Min egen erfaring som spiller lærte meg at det går best om ikke troppen er altfor stor. Med en mindre tropp blir alle rollene tydeligere, og alle vet hvilke oppgaver alle har.

-I tillegg blir spillerne tryggere, både i gruppen og på hverandre, når ikke troppen er for stor. Og det er kan fort bli en fordel dersom noen skulle bli skadet. Ja, har der vært plaget med mange skader? -Tja, nå tok jo play makeren vår korsbåndet i kampen mot Runar da, men utover det har det bare vært litt småtteri.

Når du skal sette sammen laget før en kamp, bruker du spillere utifra hvem som er motstander eller blir det en tilnærmet fast startrekke?

-Både og. Av og til blir det en utskifting eller to men stort sett er det samme rekken som starter kampene.

Altså uavhengig av motstanderen. Kampene dere har spilt så langt i sesongen – er det noen du etter sesongslutt kommer til å «huske bedre» enn andre?

-Egentlig flere kamper, kanskje. Det er kamper der vi har ledet med 8-9 mål for så å slappe av slik at vi nesten mistet seieren. I kampen mot Falk holdt vi endelig i 60 minutter. Så jeg holder en knapp på Falk kampen jeg.

Og tilsvarende, er det noen som kommer til å irritere deg sånn i ettertid?

– Ikke en spesiell kamp kanskje, men det er de kampene da, de der vi slipper oss ned etter å ha ledet masse, for så å nesten tap. Det at vi ikke holder i alle 60 minuttene, akkurat kommer nok til å irritere meg. Litt.

Elleve kamper uten tap? Kanskje helt feil å stille et slikt spørsmål, men legger det helt ubevist et slags press på både deg og spillerne? Om å ikke tape altså?

Tja, både ja og nei kanskje. Det er klart, selvtilliten kommer jo når vi vinner. Og når vi ser at vi vinner selv på dårlige dager så skaper det ro i rekkene. Og det tar på en måte av for presset.

På lørdag venter Sandefjord hjemme i Stil Arena. Taktikk og strategi, har du en egen tilnærming i akkurat denne kampen, eller blir det som en hvilken som helst annen kamp?

-Selfølgelig så kan jeg si at dette er akkurat som en helt vanlig kamp. Men dette er kampen vi alle går og gleder oss til, så…. Og til akkurat denne kampen trenger jeg ikke å snakke om innstillingen heller, det kommer helt av seg selv.

For et par kamper siden var det stor ståhei, i alle fall før kampen. Med veddemål og comeback av Magnus Jøndal. Et veddemål som jeg har skjønt at dere tapte. Når får vi se dere som innløpere sammen med REMA 1000-liga damene?

Knut Stenseth, Magnus Jøndal, Magnus Gulliksen og Follos trener Lukas Karlsson gleder seg til å se Jøndal tilbake på parketten. Foto: Tor Solstad

-Ha,ha. Jeg tror ikke det er helt bestemt ennå. Men det blir nok en av de første hjemmekampene etter mesterskapspausen tenker jeg.

-Om jeg skal bli med? Tror ikke det nei, jeg tenker jeg holder meg i heiagjengen jeg.

Slike stunt – hva betyr det for laget, og for klubben?

Det er gøy med all oppmerksomheten og det store engasjementet. Både for spillere og publikum. Spesielt publikum tror jeg syntes det var stas med gjensyn med Magnus.

– Landslaget gjør det bra, det samme gjør Kolstad. Og når det dukker opp slike ting som rammen rundt kampen mot Fyllingen så skaper det interesse for håndball i hallen igjen. Så får vi håpe at resultatet blir at folk kommer i hallen igjen for å se håndball.

Før vi gir oss, er både klubben og laget klare for REMA 1000-ligaen?

Ja, kommer det ganske så kontant. Før han fortsetter, Follo har jobbet målrettet og fornuftig mot opprykk. Vi stresser ikke, men vil jobbe oss langsomt opp igjen. Vi er, og skal være, et robust lag. Med fornuftig økonomi.