HISTORISK: Milepæl for norsk herrehåndball – Norsk Topphåndball
Foto: Magnus Stenseth

HISTORISK: Milepæl for norsk herrehåndball

Denne uka kom beskjeden norsk herrehåndball har håpet og jaktet på i årevis. Norge har fått fast plass i herrenes Champions League. Elverums prestasjoner har brøytet vei for den historiske rankingen. For milepælen har ikke kommet gratis.

Dette er en historisk ranking på herresiden for norsk håndball i Champions League. For første gang er Norge på topp 9-listen, som sikrer garantert plass i neste års Champions League, sier en godt fornøyd daglig leder i Norsk Topphåndball, Hein Barthold.

Det var EHF som opplyste om den ferske rankingen – og Norges gledelige plassering – onsdag. Fra forrige ranking klatret Norge fra 12.plass til 9.plass. Belarus ligger for øvrig på 7.plass på rankinglista, men får som kjent ikke delta i internasjonale turneringer grunnet krigen i Ukraina. Spania og Tyskland topper lista. Bak der kommer Polen, Frankrike, Denmark, Ungarn, Belarus, Portugal og som nevnt Norge.


Elverum-skryt

Barthold trekker naturlig nok frem Elverums innsats og enorme arbeid for rankingen Norge nå har fått.

Denne rankingen er bekreftelse på den fantastiske jobben Elverum har gjort i Champions League i sesongene de tre siste sesongene. Norsk klubbhåndball på herresiden kan takke Elverum for dette, fastslår Barthold.

Det er siste tre års resultater som danner grunnlag for rankingen. Det er med andre ord Elverum som alene har sørget for at Norge nå er kommet opp til å få en sikker plass i 24/25 sesongen. Dette betyr at vinneren av sluttspillet til våren slipper å bekymre seg for om et wild-card eller ei blir delt ut til en norsk klubb.

-Strålende

TV2s håndballekspert Bent Svele sa til egen kanal onsdag ettermiddag at rankingen gir bedre planlegging for norske klubber.

– Det er strålende nyheter. Det er flott at man slipper diskusjonen om wildcard. Det  gir muligheten for planlegging og du slipper å sitte med hjertet i halsen ut sommeren, sa Svele blant annet til egen kanal.

Foto: Ida/tittMelhuus/Kolstad Håndball

– Nå heier vi på at Kolstad bidrar til å ta nok poeng i årets Champions League, slik at vi etter årets sesong har samme eller bedre ranking når denne blir klar for sesongen 2025/2026, avslutter Hein Barthold.

For norsk klubbhåndball er i vinden om dagen – og ukas ferske ranking er beviset på at drømmer blir til virkelighet i norsk klubbhåndball.

PS: Norge har én fast plass i kvinnenes Champions League.