Henrik Wilhelmsen: – Jeg har ambisjoner om å trene et topplag i Norge og håper at det kan bli Aker – Norsk Topphåndball
Foto: John Vint

Henrik Wilhelmsen: – Jeg har ambisjoner om å trene et topplag i Norge og håper at det kan bli Aker

Aker-trener Henrik Wilhelmsen (41) er stolt over at laget tok nivået direkte i REMA 1000-ligaen etter opprykket fra 1. divisjon og mener at Aker har gode forutsetninger for å bli et stabilt topp 5 lag i Norge om man får opp organisasjon og økonomi kombinert med fortsatt sportslig utvikling. 

Aker Topphåndball ble stiftet i april 2016 hvor Njård og Ullern samlet seg om satsing på Oslo Vest. Målsettingen var å få klubben opp i eliteserien.  Henrik Næss Wilhelmsen kom inn som trener i oktober 2017 og han og Vigdis Holmeset har hatt ett godt samarbeid i 2,5 sesong. 

– Jeg mener det var en riktig måte å organisere en seniorklubb på, som Aker Topphåndball gjorde i 2016.  Når en klubb må ha ansvaret for både håndballskolen, 10 og 12-åringer og må tenke på elitesatsing i tillegg, så kan det fort bli interessekonflikter. 

– Da vi tok over i 2017 hadde Vigdis og jeg tro på at det var gode forutsetninger for å få til et opprykk til den øverste ligaen i Norge. Vi hadde et lag med noen jenter som hadde vært med i flere år i Njård i tillegg til mange sultne talentfulle spillere som vi hadde tro på ville få riktig utvikling i årene som fulgte.


Vært trener i 22 sesonger

Henrik Wilhelmsen har vært i eliteserien med Njård tidligere, da han trente klubben i perioden 2004-2009.  Da rykket klubben opp fra 3. divisjon til eliteserien i løpet av kun 4 sesonger og 9 av spillerne var med hele veien.  Laget holdt seg greit det første året i eliteserien.

Etter Njård ble Henrik sportsjef i Bækkelaget og etter to sesonger tok han over Bækkelaget damer, som kjempet i toppen av 1. divisjon med et ungt lag.

Sesongen 2013/14 trente han Skrim Kongsberg til suveren seier i 1. divisjon.  Pendling Oslo-Kongsberg 5 ganger i uken var slitsomt, så det ble med en sesong på Kongsberg.  Deretter fulgte 2 nye sesonger i Njård, hvor klubben var bare ett poeng fra opprykk i den ene sesongen. 

Etter en liten pause fra topphåndballen kom Henrik tilbake som trener igjen i 2017.

Foto: Stian Bye Høgsveen


Har ambisjoner

–  Jeg trives veldig godt i Aker, sier han. – Klubben hører til i mitt nærområde og vi har et fantastisk bra team rundt laget.  Vigdis og jeg utfyller hverandre på en god måte og trives godt i lag. I tillegg har vi en dyktig målvaktstrener i Anders Tvilde. Det er det desidert beste teamet jeg har jobbet sammen med i min håndballkarriere, det er det ingen tvil om. Og så har vi en fantastisk oppmann i Sverre Jensen, som stiller opp og gjør alt mulig som trengs.  Man skal ikke undervurdere viktigheten av det heller. 

– Jeg har ambisjoner om å trene topplag i Norge / Skandinavia og jeg håper at det kan bli Aker!  Jeg har veldig tro på at vi kan få til noe videre her i Aker, men det er ikke gjort over natta. 


Tok nivået direkte

Etter opprykket fra 1. divisjon tok Aker Topphåndball REMA 1000-ligaen med storm og med et av ligaens yngste mannskap med 10 juniorjenter i lagoppstillingen endte de på en flott 7. plass i debutsesongen.

– Jeg er stolt over at vi tok eliteserienivået så direkte som vi gjorde.  Selv om vi har fått noen på trynet, har vi vært gode på å komme tilbake.  Sist sesong tapte vi klart mot Vipers på hjemmebane, så tre dager etter reiser vi til Molde og slår de på bortebane.  Vi taper med 13 mål mot Storhamar og reiser noen dager senere til Fredrikstad og slår de med 9 mål borte. Vi lar oss ikke knekke, det vitner om både sterk moral og sterk psyke i gruppa.  Det er jeg stolt av at vi klarte å få til, smiler treneren.


Kampplan

Henrik har en klar filosofi på hvordan ønsker at Aker skal fremstå og han trekker frem å lage en god kampplan som en av sine sterke sider som trener.

– Det som er viktig for meg er å ha en klar plan på hvordan vi skal spille håndball.  Vi må ha en spillergruppe som kan innordne seg etter spillsystemene og som har tro på den kollektive samhandlingen vi har. 

– Jeg er opptatt av å ha nyanser når det gjelder måten å spille på, at man kan variere utifra motstanderen man møter. Jeg ønsker innenfor en formasjon og bevegelse og kunne endre litt og leke litt med ulike løsninger. Noe av det morsomste jeg gjør, det er å gjøre forberedelser inn mot kamp og lage en god kampplan. Det taktiske inn mot og underveis i kamp føler jeg er noe av min sterkeste side. Jeg kan forøvrig love et fartsfylt Akerlag også kommende sesong, sier treneren.


Unge spillere som tør

Aker har mange unge spillere i stallen.  Klubben vant NM20 sist sesong og stilte periodevis med et tilnærmet rent juniorlag i kamper i REMA 1000-ligaen sist sesong.  Hvordan får Aker alle disse unge talentene til å prestere så godt på høyt nivå i så ung alder?

– Jevnt over tror jeg det handler om å ha tro på spillerne, gi de tillit og trygghet. Også er det ekstremt viktig at treningshverdagen til hver enkelt blir så god som overhodet mulig, forklarer Wilhelmsen.  – Vigdis Holmeset jobber på Wang og er fantastisk flink til å skreddersy hverdagen med kombinasjon skole og trening.  De har fått optimale uker gjennom å skru sammen et opplegg med fysisk og håndball på skolen kombinert med klubb, så de får maksimalt ut av hver uke.  Det er kjempeviktig. 

– De unge spillerne i Aker har mye talent, men er også solide treningstalenter.  De står heller ikke med lua i hånda når de først får tillit.  De er offensive til muligheten de får og tar muligheten.  Det er mange som er i samme båt, så vi har jobbet frem en veldig god treningskultur.  Spillerne vet at det er trening som gjelder, og at kvalitet på treningene er helt avgjørende.

– I fjor hadde vi 8 spillere på ulike landslagssamlinger og det motiverer også de yngre i hele klubben. Det kommer også mange som banker på døra fra 02 og 03 årgangen som er utrolig spennende! Det er fantastisk godt trenings- og sosialt miljø i både elite og rekruttgruppen. Vi trives godt i sammen og vi drar hverandre i riktig retning, både spillere og trenere.  Det er en god suksessfaktor. 

– Spillerne våre er godt fysisk trent, men vi jobber kontinuerlig for utvikling også her.  Vi har et meget godt samarbeid med Oslo Idrettssenter (OIS) hvor Even Ramsdal er vår fysiske trener og med Tom Morten Svendsen. Even følger opp alle spillerne tett og skreddersyr programmer individuelt. Mens Tommo har ansvaret for noen av våre spillere som er tilknyttet yngre/rekruttlandslaget på Olympiatoppen en gang i uken. De 2 personene er meget viktige for den fysiske biten. 

– Vi har blitt ganske flinke til å utvikle og forvalte de unge til å bli gode juniorlandslagsspillere, men vi må håpe at på sikt skal vi også klare å utvikle A-landslagsspillere.

Foto: Stian Bye Høgsveen


Hvor gode kan Aker Topphåndball bli?

– Det som er en viktig faktor er hvor gode vi kan bli på organisasjon og økonomi i kombinasjon med den sportslige utviklingen. Og at vi beholder de spillerne vi har og kombinerer med noen nye utenifra. 

– Får vi til det, så tror jeg Aker har gode forutsetninger til å bli et stabilt topp 5 lag i Norge over tid.  Da må vi være gode på alle felt.  Det er ikke nok bare å være gode på organisasjon eller bare på sport, vi må kombinere dette, presiserer Henrik Wilhelmsen.   

-Vi har tilgang på mange gode talenter gjennom et godt samarbeid med Ullern håndball. Det har aldri sett så spennende ut med så mange talenter på en gang i Oslo vest. Det er veldig gledelig! Vi må klare å utvikle dem videre og forvalte dem på en best mulig måte. Det har vært en av våre suksessfaktor frem til nå. 


Hva tenker treneren om sesong nummer to i REMA 1000-ligaen?

– Nå er det 13 lag i REMA 1000-ligaen, så vi må ha 5 lag bak oss for å være på sikker plass.  Det er to lag som rykker direkte ned og tre lag som spiller kvalik.  Det blir en knalltøff eliteserie i år, det er det ikke noen tvil om. Jeg tror også at nivået blir høyere enn det var i fjor. 

– Jeg tror helt sikker at alle lag vil ta Aker enda mer på alvor og vi kommer definitivt til å ta alle lag på alvor.  Ingenting blir enkelt, men det blir mange lag som kan slå hverandre også.  Jeg tror Vipers blir overlegent nummer 1 og at Storhamar blir overlegent nummer 2.  Så tror jeg fort at Molde blir nummer 3, så fra plass 4 og 5 og nedover så kan veldig mye skje.

– Vi skal ha en målsetningsprosess med spillergruppa nærmere seriestart, så får vi se hva vi lander på.