Henny er årets håndballprofil: -Det betyr mye, for det er jo den gjeveste prisen – Norsk Topphåndball
Årets håndballprofil, Henny Ella Reistad. Foto: Magnus Gulliksen

Henny er årets håndballprofil: -Det betyr mye, for det er jo den gjeveste prisen

Sesongslutt betyr individuelle kåringer, og sesongens beste spillere skal kåres. Anna Vyakhireva og Torbjørn Bergerud vant hver sin fortjente pris som årets spillere i REMA 1000-ligaen, mens prisen for Årets håndballprofil går i til en dame som til daglig kaster ball for Team Esbjerg i Danmark, Henny Ella Reistad.

-Man kan kanskje bli litt glemt

-Tusen takk for at du tok deg tid til å komme hit for å møte meg, var det første en smilende Henny sa da Norsk Topphåndballs utsendte møtte henne på tunet hjemme hos «svigers» på Langhus.

Sannheten er at det ikke er så veldig mye å takke for. Tunet til svigermor og svigerfar, Laila og Erik Horgen, befinner seg kun en ti minutters biltur unna skribentens hjemmebane, og det er dessuten alltid hyggelig å oppsøke noen for å overrekke en gjev pris.

Det er spillerne her hjemme i REMA 1000-ligaen som stemmer frem årets håndballprofil i Norge. De kan gi sin stemme til hvem de vil, dame eller mann, og det spiller ikke noen rolle om spilleren leverer varene her hjemme eller i utlandet. I år, som i fjor og året før der igjen, har de kommet frem til at vinneren skal være Henny.

-Det er veldig stort, og noe som betyr veldig mye for meg. Det er jo den gjeveste av prisene på en måte, og så får jeg den igjen. Det er så hyggelig, og det føles kanskje litt ekstra spesielt siden jeg spiller i Danmark. Det er spillerne hjemme i Norge som stemmer, og det er kan fort være sånn at man kanskje blir litt glemt når man spiller i utlandet, smiler Henny, og det er veldig lett å se at hun er oppriktig glad og virkelig mener det hun sier.

En som ikke fikk være med å stemme frem Henny var kjæresten, Aksel Horgen. Aksel har i likhet med Henny spilt noen sesonger i Danmark, for Bjerringbro Silkeborg, men i løpet av sommeren går flyttelasset hans over grensen til Tyskland og spill for storklubben, Flensburg Handewitt. Hvem hadde han stemt på som årets håndballprofil om han hadde hatt stemmerett?

-Hmm, jeg hadde vel ikke hatt noe annet valg enn å stemme på Henny jeg heller, men jeg hadde nok gjort det uansett, ler Aksel og kaster ett lurt smil mot kjæresten.

Han virker overbevisende han også.

Henny og Aksel nyter ferien hjemme i Norge. Foto: Magnus Gulliksen

Halvannen time før og halvannen time nå

Henny og Aksel har frem til nå begge spilt håndball i Danmark, men samboere har de ikke vært. Til det er avstanden mellom Silkeborg og Esbjerg litt for stor.

-Det er halvannen times kjøring, forklarer Henny, før Aksel fortsetter

-Det er den samme avstanden det blir nå også, så sånn sett blir det ikke noen forskjell om jeg spiller i Danmark eller Tyskland. Det er litt flere kamper i Tyskland, men vi får nok sett og besøkt hverandre omtrent like mye som før.

Hvor mye like mye som før er vet jeg ikke. Men det er to travle håndballspillere vi har med å gjøre. Serie- og cupkamper i Danmark og Tyskland gir i seg selv en travel kalender, men begge to skal i tillegg spille i Europa den kommende sesongen og begge har et ønske om å spille med det norske flagget på brystet. Henny er, som vi vet, en vel etablert landslagsspiller og kanskje den spilleren som havner først på blokka til Thorir når et landslagsuttak skal gjøres, mens Aksel, helt sikkert, vil få sine sjanser og er en av de som banker hardest på høyrekant-døra til landslagssjef Jonas Wille.

Henny og Team Esbjerg var blant storfavorittene til å vinne Champions League denne sesongen, og laget tok da seg også til Final Four sluttspillet. Her hjemme, og sikkert også i Danmark, var det nok mange som håpet på en drømmefinale mellom Team Esbjerg og Vipers. Slik gikk det ikke. Det som kunne blitt en nær perfekt sesong for Henny endte med et bittert semifinaletap i Final Four, på langt nær det Henny drømte om og så for seg.

-Nei, det var en gedigen skuffelse naturligvis. Vi var på ingen måte opp mot vårt beste i den semifinalen, og selv om vi til slutt bare tapte med ett mål føltes det som om vi hadde tapt med ti. Det må vi lære av, og så får vi ta bedre vare på muligheten neste gang. Det skal vi klare, forteller Henny energisk og optimistisk.

Champion League-skuffelsen til tross, avslutningen på sesongen ble en opptur for Henny og Team Esbjerg.

-Ja vi vant det danske mesterskapet etter at vi kom hjem fra Final Four. Det var en skikkelig opptur, og en fin måte å avslutte sesongen på. Det hadde ikke vært så gøy å gå rett fra Final Four-tap og inn i ferien, sier Henny.

Sommerferie betyr trening

Henny skal tilbake til Danmark 23. juli, da begynner oppkjøringen til neste sesong. Aksel drar til Flensburg uka før det, men frem til da har håndballparet ferie. Men det trenes.

-Ja det blir naturligvis trening i ferien også, men på en litt annen måte. Vi kan senke skuldrene litt, og det er deilig å få luftet hodet litt. I sesong føler man alltid på et visst press, og det skal alltid presteres. Det kan være slitsomt både fysisk og mentalt. Det slipper vi nå, og det er deilig. Men vi kan ikke slutte å trene. Det har på en måte blitt en livsstil det å trene litt hver dag, forteller Henny og Aksel nikker annerkjennende.

Det hører med til historien at en halvtimes tid før jeg dukket opp på tunet til familien Horgen så fikk jeg en melding fra Laila Horgen: «Du kan komme over nå, de holder på å trene ute på gresset her, men jeg tror de snart er ferdige». Bildet som fulgte med meldingen viste Henny og Aksel travelt opptatt med den viktigste av alle håndballøvelser, kast og mottak. Her er mange, store og små, mye og lære. Når to av verdens beste spillere har utbytte av å stå på gresset og kaste ball, mellom noen store trær, så har sannsynligvis du det også.

Det blir kanskje ikke kast- og mottakstrening på gresset for Henny og Aksel, de neste ukene. Nå går turen til Spania.

-Ja nå reiser vi til Spania for å være med i bryllupet til Simen og Moa, og så har vi utvida turen litt med noen ekstra dager når vi først er der, smiler Henny, og jeg ser hun gleder seg.

Hvem er Simen og Moa, tenker du kanskje. Et håndballpar det også, naturligvis. Simen Schønningsen spiller i danske Høj og Moa Høgdahl kaster ball for storlaget, Viborg. I likhet med Henny og Aksel har de begge landskamper for Norge.

Vi gratulerer det kommende brudeparet, og vi gratulerer, ikke minst, Henny Ella Reistad med prisen som Årets Håndballprofil i Norge.