Helene Fauske:  – Det er spennende å kunne være med å bygge opp Nantes – Norsk Topphåndball
Foto: Jon Forberg

Helene Fauske:  – Det er spennende å kunne være med å bygge opp Nantes

Helene Fauske har byttet fra Brest til Neptunes Nantes foran denne sesongen og er en viktig brikke i et satsningsprosjekt med Helle Thomsen som trener.  Målet er å kunne utfordre Brest og Metz i Frankrike samt spille Champions League.  Denne sesongen er Nantes kvalifisert for gruppespillet i European League.


Etter at hun forlot Stabæk og norsk håndball spilte Helene fire sesonger i Danmark fra 2017-2021.  Deretter flyttet hun til Frankrike og spilte to sesonger i Brest.

– Jeg byttet klubb fordi jeg syntes Nantes hadde et veldig spennende prosjekt på gang.  Jeg følte meg ikke helt ferdig i Frankrike fordi jeg opplever Frankrike som et fint land med spennende kultur og opplevelser.  I tillegg har Nantes mange skandinaver og skandinavisk trener.  Det var fristende å være med å bygge opp en klubb, forteller Helene Fauske (26), som er lagvenninne med Mari Finstad Bergum. 

Foto: Jon Forberg


Hva er forskjell på Brest og Nantes?

– Forskjellen er at i Nantes prøver vi å bygge opp en klubb for å stå sterkt som et lag om et år eller to.  Det er et prosjekt for fremtiden.  Mens Brest spiller i Champions League nå og er allerede etablert som topplag.  Vi har et ønske om å kjempe mot dem.


Hvordan opplever du tillit og spilletid i Nantes?

– Det har vært veldig bra.  Vi har veldig mange gode spillere og prøver å finne en god sammensetning i laget.  Det er veldig gøy å være med på dette prosjektet.  Å danne et godt lag er målet, det er gøy å se en utvikling i sammen.  Det blir spennende å se hva vi får til, sier Helene ivrig, som har skrevet 1 +1-kontrakt med Nantes.

Foto: Jon Forberg


Bakspilleren har nå vært 2.5 år i Frankrike og sier hun har utviklet seg mye som håndballspiller, men har også opplevd en personlig utvikling.

– Å bo i Frankrike er gøy og spennende.  Det er en annen kultur og det merker vi skandinaver veldig på.  Det har gjort at vi har utviklet oss som personer og fått en kanskje en annen livsstil for vi må tilpasse oss kulturen her.  Det har vært veldig morsomt egentlig, smiler hun.

– Det er en annen spillestil i Frankrike som gjør at man må ha fokus på andre ting i treningsarbeidet.  De spiller mer en mot en på banen og det gjør at du må være sterkere mann mot mann.  Og så er det uortodokse spillere som gjør at det er veldig gøy å spille her. 


Hvordan passer spillestilen til dine kvaliteter og styrker?

– Dette er første sesongen min i Nantes og det tar litt tid å falle på plass, finne en spillestil som alle skal følge.  Det er en god blanding av skandinaver og franske.  Vi er mange nye spillere denne sesongen, det er ingen hemmelighet at det tar tid å sette spillestilen i et helt nytt lag.  Men det skal komme, sier hun skråsikkert.


Da Helene flyttet til Frankrike kunne hun lite fransk.  Og all den tid at alt på trening og i klubb i Brest gikk på fransk, måtte hun lære seg språket.  I Nantes er det litt enklere å forstå og gjøre seg forstått siden alt går på engelsk med skandinavisk trener. 

Foto: Jon ForbergNeptunes Nantes hadde norsk motstand i tredje kvalifiseringsrunde til EHF European League.  På hjemmebane i Frankrike ble det 45-28 seier over Molde.  I returoppgjøret i Norge vant Nantes 30-24.

– Det var veldig gøy å spille mot Molde, smiler Helene.  – Det er alltid gøy å spille mot folk man kjenner og fra samme land.  Det var ekstra fint å kunne reise til Molde og være litt på norsk jord og spise ordentlig norsk mat.  Det var en veldig fin opplevelse.


I gruppespillet møter Nantes disse lagene:   
CS Gloria 2018 BN (Romania),  MKS FunFloor Lublin (Polen) og  HSG Bensheim/Auerbach (Tyskland).

– Jeg tenker vi har gode muligheter i gruppespillet og at det er litt opp til oss selv, at vi holder oss til planen og fokuserer på at vi skal bli bedre.  Og fortsetter den utviklingen vi har hatt.  Klarer vi det har jeg tro på at vi kan gjøre det bra.  Men det er veldig mange andre sterke lag så vi må være fokusert i hver kamp.


I Nantes har 26-åringen for det meste spilt venstreback.

Hva er styrkene til Nantes?

– Vi har mange forskjellige spillertyper som gjør at lagene vi spiller mot er nødt til å forberede seg før de møter oss.  Det gjør det ekstra gøy å spille i tillegg til at man kan spille med forskjellige typer.

Foto: Jon Forberg


I den franske ligaen har Brest og Metz vært dominerende de siste sesongene.  Helene og lagvenninnene har tapt begge kampene mot de to topplagene tidligere i høst, men har forhåpninger om at de kan være med å kjempe om to poeng i returoppgjørene i vårsesongen.  Nantes ligger på tredjeplass etter høstsesongen.

– Vi har vunnet alle kampene i høst utenom oppgjørene mot Metz og Brest.  Vi håper at vi etter jul kanskje kan ta noen poeng også mot de to topplagene.  Vi trenger litt mer tid, men de andre oppgjørene har gått bra og vi har vunnet alle kampene vi absolutt skal.  Sånt sett går det etter planen.

Foto: Jon ForbergDu deltok i VM for Norge i 2017 og tok sølv, hva skal til for at du kommer med i landslagsdiskusjonen igjen

– Jeg er nødt til å utvikle meg videre som håndballspiller, så får vi se med tiden om jeg blir aktuell igjen.


Savner du landslaget?

– Det er ikke noe jeg går og tenker på egentlig, jeg har fokus på her og nå.  Jeg ønsker å bli en bedre håndballspiller, det er det som står i fokus, sier Helene Gigstad Fauske avslutningsvis.