HEIA PEDERSEN: – Vi skal hjelpe unggutta med kilo og muskler – Norsk Topphåndball
Tidligere toppspiller, danske Lars H. Jakobsen (t.v) (fortid i bl.a. ØIF Arendal, Halden, Midtjylland og AEK Athen og Eirik Heia Pedersen (t.h) er spillende trenere i den tidligere storheten Kragerø. I midten står talentene og klubbens fremtid Theodor Robertsen Østland og Fater Chalhoub. Foto: Kragerø Håndball

HEIA PEDERSEN: – Vi skal hjelpe unggutta med kilo og muskler

Kragerø var et fast innslag i toppen av norsk herrehåndball i 30 år. Så kom nedturen etter årtusenskiftet. Etter opprykket på direkten fra 3.divisjon, har spillende trener Eirik Heia Pedersen fått med seg to kjente ansikter – som skal løfte klubbens generasjoner med talenter opp i 1. divisjon.

-Det skjer mye bra her nede i Kragerø om dagen. De gamle elitespillerne og flere til har gjort en god rekrutteringsjobb for guttehåndballen her. Klubben har mange ambisiøse unggutter som vil opp og frem. Vi rykket opp til 2.divisjon forrige sesong, og satsingen mot 1.divisjon fortsetter denne sesongen, fastslår Eirik Heia Pedersen.

Skal modnes
I fjor var det flere av klubbens unggutter som herjet i 3.divisjon. Jonas Haugen Pedersen, lillebror til Kristiansand Kristoffer Haugen Pedersen og sønn av Boye A. Pedersen, satt inn småpene 155 mål på 18 kamper forrige sesong, mens målvakt Andreas B. Pedersen (sønn av Brede P. Pedersen) leverte godt bakerst. Særlig klubbens 2006-generasjon blir spennende å følge. Nedover i årsklassene gror det godt.
– Derfor passer denne satsingen godt for klubben. Mye ligger til rette, mener Kragerø-treneren.
Heia Pedersen er mest kjent for å ha vært en sentral del av ØIF Arendal i hele sin aktive spillerkarriere på toppnivå. Etter at han la opp for nær halvannet år siden, ble han lokket til Kragerøhallen for å lede klubbens herrelag. I sommer har hans tidligere lagkompis Lars H. Jakobsen (36) sluttet seg til satsingen i Kragerø. Jakobsen har erfaring fra klubber som Halden, ØIF Arendal, Midtjylland og AEK Athen. Evigunge Lars Erik Bjørnsen (40), som var fast inventar på det norske herrelandslaget i en årrekke, skal også denne sesongen bidra med kløkt.

Lars H. Jakobsen, Kragerø. Foto: Svein Ivar Asak/Bjørn Bjerkhaug/Kragerø Håndball.


– Vi skal hjelpe unggutta med kilo og muskler. Det blir gamleguttas oppgave denne sesongen. Det kan av og til være behov for noen erfarne herrer som kan skape ro, men det er de unge som skal dra lasset og modnes for spill høyere opp. Vi skal hjelpe de på veien til å bli klare for 1.divisjonsspill. Det gir ingen mening at Jakobsen, Lars Erik og meg skal spille 2×30 minutter i 2.divisjon. Vi skal vise vei med vår erfaring. For opp i 1.divisjon skal vi, sier Eirik Heia Pedersen.
– Og ved eventuelle skader blir det vel litt til for gamle sirkushester?
– Høyst sannsynlig, humrer den mangeårige eliteseriespilleren.

Kragerø 23/24. Kragerø. Foto: Svein Ivar Asak/Bjørn Bjerkhaug/Kragerø Håndball.


Samarbeid
Det er Kragerøs samarbeid med ØIF Arendal som har fått enda mer fart i ambisjonene. ØIF Arendal har behov for en klubb i nærområdet som kan gi talenter spilletid på nivå to i norsk håndball, mens samarbeidet gir unge Kragerø-talenter en vei inn i et allerede, etablert topphåndballmiljø.


– Dere går for opprykk til 1.divisjon på direkten?
– Nei, målet denne sesongen er topp 3. Om vi rykker opp, er vi selvsagt fornøyd med det. Jeg mener likevel at våre unggutter har behov at to gode utviklingsår i 2.divisjon før de er klare til å stå på egne bein i 1.divisjon.


– Det betyr økt treningsmengde og profesjonalisering?
– Vil man rykke opp i 1.divisjon, må man trene og ha rammebetingelser deretter. Det jobbes det godt med i klubben, forteller 33-åringen til topphandball.no som har med seg Sveinung Nilsen, Stig Gurrich og nevnte Lars H. Jakobsen i trenerteamet. Den fysiske treningen tar Hans Olav Uldal seg av.

Lars Erik Bjørnsen, Kragerø. Foto: Svein Ivar Asak/Bjørn Bjerkhaug/Kragerø Håndball.

På vei opp
At erkerivalene Urædd (Porsgrunn) og Herkules (Skien) har slått seg sammen i nysatsingen Grenland Topphåndball (1.divisjon) ser Kragerø-treneren særdeles positivt på.


– Ingenting er mer morsomt enn heftige lokaloppgjør høyest mulig i divisjonssystemet. De får jobbe med sitt, så skal vi jobbe med vårt. Dette er bare moro for alle som liker håndball her i gamle Telemark.
Denne sesongen blir det lokaloppgjør mot Grenland Topphåndball 2 og Øyestad i 2.divisjon. Heia Pedersen tror særlig Kjelsås og Bærums Verk TH blir å finne i toppstriden.
– Etter det jeg har fått med meg, satser begge klubbene med gode spillere, sier han.
Tidligere Drammen-spiller Ola Romsaas og Runar-spiller Mads F. Rekstad står i den offisielle troppen til Kjelsås-trener Zarko Pejovic.


– Samtidig er det vanskelig å si hvordan nivået på lagene blir før sesongen er i gang. Vi skal gjøre det vi kan, nemlig å trene mye. Utover i forrige sesong økte interessen her i Kragerø. Det kom flere og flere publikummere for å se på laget. Interessen for guttene er på vei opp i hele byen. Nå gleder vi oss til seriestart, avslutter Eirik Heia Pedersen.

Nettopp Kjelsås venter i serieåpningen for Kragerø 17. september.

PS: Kragerø og Grenland Topphåndball barket sammen i NM for halvannen uke siden. Grenland viste styrke i sluttsekunder og sikret avansement med 28-27 seier i ellevill NM-fest i Kragerøhallen.