Håndballen har utviklet seg, og da må også kostholdet utvikle seg – Norsk Topphåndball

Håndballen har utviklet seg, og da må også kostholdet utvikle seg

I ukene og månedene fremover vil Norsk Topphåndball i tett kompaniskap med generalsponsor, REMA 1000, rulle ut en serie artikler, som tar for seg kosthold, ernæring, restitusjon og trening.

Ingvill Måkestad Bovim

Hvordan, og hva bør en håndballspiller spise før, under og etter kamp og trening? Hva bør en håndballspiller gjøre under oppkjøringen, ved sesongstart, skolestart, ferier og når det er kamppauser? Hvordan restituerer håndballspilleren best og riktigst mulig gjennom en travel hverdag med jobb, skole, kamp og trening, i tillegg til alt det sosiale som med venner og familie? Dette og mere vil REMA 1000 og Norsk Topphåndball sette søkelyset på og gi gode råd, tips og oppskrifter på. I spissen for det hele står en av de beste kvinnelige friidrettsutøverne vi har hatt i landet det siste tiåret.

Ingvill Måkestad Bovim har en rekke norgesmesterskap i mellomdistanser på friidrettsbanen. Hun har innehatt flere norgesrekorder, og i VM i 2011 fikk en hun en 6. plass på prestisjedistansen 1500 meter, en av de beste VM-prestasjonene gjennom tidene av en norsk kvinnelig friidrettsutøver. 39 åringen har i dag lagt piggskoene på hylla, men hun spiller fortsatt en aktiv rolle i idretten. Ingvill er utdannet Klinisk Ernæringsfysiolog og har i dag fagansvaret for ernæring ved Idrettens Helsesenter. For tiden har hun 50 % permisjon fra jobben ved Idrettens Helsesenter, en permisjonstid hun bruker som ernæringsrådgiver i REMA 1000.

Den tidligere landslagsløperen, Ingvill Måkestad Bovim, er utdannet Klinisk Ernæringsfysiolog og jobber i dag som ernæringsrådgiver for REMA 1000, ved siden av å være fagansvarlig for ernæring ved Idrettens Helsesenter.

Foto: REMA 1000


-Det er viktig for oss å bidra til at utøverne utvikler seg

-Det er viktig for oss i REMA 1000 å bidra til at utøverne, og da også håndballen, utvikler seg, forteller Ingvill Måkestad Bovim, og legger til:

-Vi hører ofte utøvere si at de ikke får tak i det de trenger, og at det er vanskelig å vite hva man bør kjøpe av mat i butikken. Noen tror kanskje at det må handles i spesialbutikker og på internett for at de skal få i seg den maten som er best for de som utøvere. Men gjennom det prosjektet vi nå setter i gang skal vi råd, tips og oppskrifter på hvordan håndballspillere kan planlegge for et smart og sunt kosthold som sikrer riktig, og ikke minst nok mat gjennom en travel hverdag, med mat du enkelt og rimelig får kjøpt i butikken din.

-Er det først og fremst voksne håndballspillere som er målgruppen?

-Nei det er alle egentlig. Det gir råd og tips til foreldre som lager mat til sine barn, men også til den som lager matpakka si selv. Det bør være til hjelp og inspirasjon for alle egentlig.

-Er det til og med sånn at en 53 år gammel, overvektig, håndballinteressert skribent kan plukke opp noen gode råd og tips?

-Ja det tror jeg helt sikkert den skribenten kan få, smiler Ingvill, og undertegnede puster litt lettet ut.

Pilotprosjekt i Byåsen

Samtidig som Prestasjonsmat-konseptet ruller ut gjennom REMA 1000 og Norsk Topphåndballs kanaler er det startet et pilotprosjekt hos Byåsens håndballdamer.

-Vi har utarbeidet et magasin som gir inspirasjon, råd og tips i forbindelse med kosthold, trening og restitusjon. Det er i trykken i disse dager og blir ganske snart presentert for klubben. I tillegg planlegges det foredrag og opplæring, også innen matlaging, forklarer Ingvill Måkestad Bovim, og tillegger:

-Dersom dette viser seg å bli noe Byåsen setter pris på og har nytte av er det noe som også kan tilbys andre håndballklubber.

Kanskje kan fokuset på prestasjonsmat bidra til mere Byåsen-jubel. Foto: Byåsen Håndball Elite

Idretten har utviklet seg, og da må kostholdet også utvikle seg

De fleste som har spilt håndball, uansett nivå, har opplevd å måtte ta en kjapp tur innom bensinstasjonen eller gatekjøkkenet før eller etter en kamp, og har det vært en lang dag i hallen har vi alle tydd til en kanelbolle, sjokoladekakebit eller en pølse når kroppen skriker etter mat. Her ønsker REMA 1000 å legge til rett for noe som er smartere for restitusjonen.

-Idretten har utviklet seg og da må kostholdet også gjøre det. Det handler om å planlegge dagen, og det skal vi legge til rette for. Den maten du må spise «på farten» behøver ikke være usunn, og den behøver ikke være tidkrevende og vanskelig å lage. Et riktig og balansert kosthold, sammen med nødvendig restitusjon er helt avgjørende for at vi skal utvikle oss som idrettsutøvere, og det er, ikke minst, avgjørende for at vi skal kunne holde oss mest mulig friske og skadefrie, avslutter Ingvill Måkestad Bovim.

ANNONSE:

Foto: REMA 1000