GULL: Dronning Katrine av Frankrike! – Norsk Topphåndball
Lille, Frankrike 20240810. Norsk jubel under finalen i håndball for kvinner mellom Norge og Frankrike i Pierre Mauroy Stadium under OL i Paris 2024. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB

GULL: Dronning Katrine av Frankrike!

Etter en marerittåpning i heksegryta i Lille, var det tid for Katrine Lunde. 44-åringen stod som en levende vegg bak et ellevilt forsvar – og var finalens store dronning da Frankrike ble spist levende foran 27000 tilskuere.

– Vi har prøvd noen ganger, men enda mer spesielt da vi klarte det på første og siste forsøk, oppsummerte Stine B. Oftedal og Nora Mørk – med hese stemmer og tårer i øynene – etter OL-bragden, overfor TVNorge/Max etter kampslutt. Bredal Oftedal avsluttet karrieren med Champions League-gull og OL-gull.
– Nesten for godt til å være sant, fortsatte de to.

Dermed sikret Håndballjentene OL-gull etter en finale for historiebøkene. Norge hadde full kontroll etter pause og parkerte vertene. Norge ga seg ikke før det sto 29-21 på tavla i Lille. Etter kampen klappet hele hallen (!) for de norske håndballjentene!

– Det er stort. Det er fantastisk. Jeg klarer ikke å ta det innover meg. Vi har jobbet mye med den mentale biten siden Tokyo (2021). Det er dumt å henge med hodet når man skiten opp til ørene. Vi har bygget et solid forsvarsspill og målvaktspill på et høyt nivå. Da blir vi vanskelige å slå, sa en fattet men stolt landslagssjef Thorir Hergeirsson til TVNorge/Max.

Slik var kampen

Franskmennene fikk en pangstart på dagens OL-finale i det som mildt som sagt best beskrives som en heksegryte i Lille. 27000 tilskuere på fransk jord – med Frankrike og OL-vertene i finale – kan umulig beskrives med tekst.

Dog, Frankrike nøt godt av hjemmepublikummets leven i åpningen. Før de norske jentene var kommet i gang, sto det 3-0 til vertskapet. Om heksegryta kunne skape mer desibel i det som opprinnelige er Lilles fotballarena vites ikke, men det sto ikke på lydkoket. Camilla Herrem (37) og Katrine Lunde (44) var sentrale da Norge vant OL-gull i London i 2012. 12 år senere var dupen igjen sentrale. Lunde, som var har vært mesterskapets suverent beste målvakt, viste gang på gang gjennom førsteomgangen at lukten av sagmugg er noe hun tiltrekkes av. Lagene fulgte hverandre gjennom hele omgangen, med Frankrike tanken foran.

Stille i fjøset

Etter ni minutter hadde Norge utlignet til 4-4. Etter 20 minutter sto det 8-8 tre minutter før pause sto det 12-12. Norge tok ledelsen 13-12 på straffe signert Nora Mørk. Da tok Frankrikes legerndariske trener Oliver Krombholz timeout uten at vertene maktet å utligne. Hvem andre enn Camilla Herrem sørget for 14-12. Frankrike reduserte ti sekunder før pausen, men Stine Bredal Oftedal lyktes med å øke til 15-13 sekunder før hvilen. Da ble det stille i det franske OL-fjøset. Offensivt var Henny Reistad sentral for det norske laget med noen solide prestasjoner. Hun satt inn fire før pause.

Lunde-show

Kari B. Dale sørget for at Norge fikk en god start på andreomgangen. Defensivt serverte Lunde nye redninger. Stine Skogrand økte ledelsen til 18-14 etter 37 minutters spill. Bakerst leverte Lunde en ny fantomredning på 18-14. Som i semifinale, ble respekten for Norges 44 (!) år gamle målvakt for stadig større. Fremover økte Kari B. Dale til 20-15 og 21-15 fra linja etter 41 og 42 minutter.

– Til og med de franske kommentatoren ved siden av oss er stille nå, sa Max’ håndballekspert Ole Gustav Gjekstad.
Om ikke Lunde reddet, skjøt franskmennene utenfor målet.
– Frykt, konkluderte Gjekstad med. En god beskrivekse.

Horacek kunne ha redusert til 22-18 med 13 minutte igjen på tavla. Hun skjøt 30 (!) cm på utsiden – til Lundes glede. Fremover fortsatte Henny Reistad med å trylle med bein og skudd til 23-17. Herrem økte til 24-17 etter 48 minutter og satt spikeren i den franske kista.

Norge tok tempoet ut av kampen og Frankrike fikk blod på tann med tre scoringer på rad uten at Norge maktet å gjøre det samme til 24-20. Seks minutter før slut våknet publikum for alvor. Pipekonserter og alt som er brukt for å sette de norske jentene ut av spill. Stine B. Oftedal – i sin første og siste OL_finale – roet nervene da hun løp inn 25-20 minuttet etter. Brattset Dale satt 26-20 og fjernet all tvil om hvor gullet skulle. Katrine Lunde fulgte opp med å holde (!) franskmennenes siste, teoretiske syltynne mulighet. Camilla Herrem fikk æren av å sette inn Norges siste mål til 29-21 og OL-gull. For det var aldri tvil om hvilket lag som var best i OL i 2024 – det tredje gullet i historien.

Henny Reistad ble norsk toppscorer med åtte mål. Tamara Horacek ble Frankrikes toppscorer med fire mål.

I kveld er det lov å sprette den beste, franske vin – eller champagne! Gratulerer, Norge!