Grenland Topphåndballklubb – nok en nykommer i 1.divisjon – Norsk Topphåndball
Foto: Erik Skogen

Grenland Topphåndballklubb – nok en nykommer i 1.divisjon

Klubben er kanskje ny, men de har så absolutt historien med seg. Men det skal jeg komme tilbake til.

Urædd og Herkules, klubbene fra hhv Porsgrunn og Skien har etter «å ha snakket om det i mange år» slått seg sammen til Grenland Topphåndballklubb. Den nye klubben overtok plassen til Urædd, laget som rykket opp i 1.divisjon nå i vår. I tillegg har klubben også et rekruttlag, som har sin hovedarena i 2.divisjon.

Så var det dette med  at «de har så absolutt historien med seg» da. Finleser du håndballen sin adelskalender og blar deg sånn ca 40 år bakover, finner du Urædd på en 6.plass i sesongen 1983/84. Før de året etter gikk helt til topps i det som den gang var øverste nivå i norsk håndball. De holdt seg deretter blant topp 4 til og med 1992/93 sesongen. Nedrykket kom etter 1996/97 sesongen. Da var det Herkules sin tur med noen sesonger i den øverste divisjonen. Og med forbehold om feil , ble den beste plasseringen nummer fire i 1998/99 sesongen.

Men det var den gang. Nå, eller i fjor er vel mer riktig å si, fant vi Urædd og Herkules i samme avdeling i 2.divisjon. Der Urædd ble den suverene avdelingsvinneren. Her må jeg sitere TA (Telemark Arbeiderblad) fra 22.08.23 «etter å ha ligget nede i flere år, klarte altså samarbeidslaget Urædd og Herkules på suverent vis å rykke opp til 1. divisjon forrige sesong. Men det er først nå startskuddet for resultatet av samarbeidet, nyvinningen Grenland Topphåndballklubb, går. Spillergruppa er stort sett den samme, men navnet, draktene og treneren er nye».

Foto hentet fra Grenland Topphåndballklubb sin FB-side

Jeg fortsetter med å sitere TA: «Det er litt over tre måneder siden han ga sin gamle arbeidsgiver beskjed om at han ønsket å skifte beite. Det nye samarbeidet, storsatsingen på tvers av bygrensene, fristet for mye. Det gjorde at han måtte ned ett nivå, uten at det bekymret han. Og Anstein Engravslia angrer ikke».

Er det rart en blir nyskjerrig på en slik nyvinning – og med en fersk sesongstart bak oss, hva er vel mer naturlig enn å ta kontakt med treneren for Porsgrunn/Skien sin nyetablerte klubb på herresiden?

Jeg fikk tak i han i bilen, der han sannsynligvis på vei fra den ene jobben brukte tiden til å snakke om den andre jobben sin (les: trenerjobben i Grenland Topphåndballklubb). Og nyskjerrig som jeg er, lurte jeg først på hvordan det var å gå fra en ny-opprykket REMA 1000-liga klubb (Gjerpen) til et ny-opprykket 1.divisjons lag?

-Nja, litt overgang ble det jo. Men siden storparten av stallen vår er lokale Grenlandsgutter, 15 av 18 faktisk, og det jeg trente flere av dem da der var yngre har nok gjordt sitt til at det, iallefall for min del, har vært en smidig overgang. Sett fra den menneskelige siden altså.

-Men treningskulturen derimot, det var en annen sak. Der er nok Gjerpen jentene på et helt annet nivå. Nå måtte jeg skape en helt ny treningskultur. Og selv om vi nok ikke har alt på plass enda, så er vi på god vei.

Foto; Privat

Og er det egentlig så stor forskjell på å trene et damelag kontra et herrelag?

-He,he. Både ja og nei vil jeg si. Om jeg kan si det slik, når det gjelder de flinkeste spillerne er både gutter og jenter ganske like. Felles er vel at innsats og treningsvilje er godt tilstede i begge gruppene, men jentene er kanskje hakket mer pliktoppfyllende.

-Den mest merkbare forskjellen er nok på kommunikasjon, både måten vi snakker sammen på, og hvordan ting blir oppfattet og forstått. Uten at det er noe negativt i det.

Din egen spillerkarriere da, hvordan var det med den? Og hva med veteranhåndball?

-Ha,ha. Jo det begynner jo å bli noen år siden nå, men jeg var innom både eliteserien, yngre landslag og A-landslaget. Men veteranhåndball, nei det holder jeg meg borte fra. Da jeg la opp, så la jeg opp, jeg hadde heldigvis andre hobbyer å drive med (hva det var? nei det glemte jeg helt å spørre om).

Og hvilke erfaringer har du tatt med deg fra den gang?

Å, det er så mye.

-På den ene siden har jeg  selv vært en del av en toppidrettskultur. Så jeg føler at jeg vet hva som skal til for å nå toppen. Og hva de må legge ned av innstas for å bli der. I tillegg er det en fordel at jeg har erfaring som både bakspiller og kantspiller.

– Det er disse erfaringene jeg prøver å formidle til guttene. I tillegg til treningsglede, disiplin og andre ting som måtte spille inn.

«Mye», kommer det kontant da jeg spør om håndballen har endret seg på disse årene. Før han følger opp med at dagens håndball er veldig mye raskere enn da han spilte. Spillet i seg selv har  utviklet seg, i nær sagt alle posisjoner. I alt fra angrep, skudd kraft, teknikk og eksplosivitet.

To klubber ble slått sammen – to klubber som skulle bli til en, men fremdeles ha to lag. Hva skal jeg si, hvordan ble spillerne «fordelt» mellom/på de to lagene? Om du skjønner hva jeg mener.

-På en måte ble denne «fordelingen» gjort allerede før forrige sesong. Da valgte nemlig de to klubbene at de eldste skulle spille i Urædd mens de yngste skulle spille for Herkules. Så nå har vi  to velfungerende grupper, en rekruttgruppe og en elitegruppe. Der rekruttene blir trent av Torbjørn Klingvall, en mann med en lang, og veldig god håndball CV.

-Men selv om det i utgangspunktet er to grupper så prøver vi å få til en god dynamikk mellom lagene, eller gruppene om du vil.

Med tanke på at det var mange spillere som skulle «spille seg både inn og sammen», hvordan har sesongoppkjøringen gått?

-Kortversjonen? Det har gått bra. For siden de fleste av de som var med å spille Urædd opp i 1.divisjon spiller i elitegruppen i dag, så er det allerede et godt samspill i laget.

-I tillegg til at det har kommet noen nye inn, så har vi har fått beholde stammen i laget. Og da dette er mange lokale gutter, så har de jo spilt sammen i flere år. De kjenner hverandre godt. Noe som jeg ser på som en klar fordel, for da trenger ikke jeg å bruke tid på å f.eks forandre måten vi spiller på. For det er jo ingen grunn til å forandre det som allerede fungerer godt.

Du sier at noen nye er kommet inn men at stammen i laget har spilt sammen lenge, det vil si at de er omtrent like gamle da? I alle fall om en ser litt stort på det.

-Ja, jo, du kan godt si det slik. Vi har en fin gjeng, der noen er rundt 20 år og en stor del ligger mellom 24 og 28 år. Etter min mening, så er det spillere i sin beste alder

Og erfaringen til spillerne, er dette nivået nytt for de fleste,  eller har du spillere med erfaring fra dette, og/eller høyere nivå?

-Selv om vi har er et forholdsvis ungt lag, så har vi spillere som har prøvd seg både i 1.divisjon og i eliteserien. Men for flertallet blir denne sesongen en ny erfaring. I allefall når det kommer til nivået kontra andre divisjon i fjor.

Hva tenker du blir de største utfordringene for dere som «førstereis-gutter» i 1.divisjon?

-Stabilitet! Prestasjonene våre vil helt sikkert svinge en del gjennom sesongen. Og så lenge vi er litt tynt bemannet i noen posisjoner, er vi veldig sårbare for skader.

Når klubber slår seg sammen så tar de (ofte) med seg sin egen kultur. Og ofte blir saker som draktfarge, navn og hjemmebane tema som fort kan skape tempererte diskusjoner. Hvordan har det gått i Grenland Topphåndballklubb på dette området?

-Det er et godt spørsmål du.

-For mange år siden tror jeg nok forskjellen var større enn den var når klubbene nå slo seg sammen. Tidligere  var nok hver klubb sin egen klubb for å si det slik. Selv om det på den sportslige siden var mye likt, så var det kanskje større forskjeller på den administrativt siden.

-Når det nå til slutt ble en sammenslåing så hadde nok tanken på det modnet over tid. Tror nesten dette har vært snakket om i flere år. Nå er alle innstilt på at dette skal vi få til.

-Og navnet, det tror jeg de fort ble enige om.

Skien og Porsgrunn, er to byer «tett i tett» – og de fleste av spillerne kommer fra Grenlandsområdet. Statistikken fra fjoråret viser at kun Øyestad hadde større tilskuertall enn Urædd og Herkules, da skal det vel i teorien være et godt publikums-grunnlag?

-Jeg håper jo det. Vi hadde godt med publikum på den første kampen, og med seier og to poeng håper vi jo at de velger å komme tilbake. Det begynner å bli noen år siden sist Grenlandsområdet hadde  et herrehåndball lag på dette nivået, så det er klart at mange lokale spillere, som «alle» kjenner, er en stor fordel. Interessen er der, så hvem vet, kanskje vi når oppmot 1.000 tilskuere på kamp i løpet av sesongen?

Foto: Grenland Topphåndballklubb

Jeg har alt nevnt at spesielt Urædd har en fortid i toppen av norsk håndball – så hva er det langsiktige målet for dagens klubb?

-Eliteserien, for å si det kort.

-Men det er klart, vi har en lang vei å gå, så det skjer ikke de første par årene. Selv om vi har en OK egenkapital er vi fortsatt en nystartet klubb, og vi har enda ikke fått «alt på plass». Joda, kontrakter med spillerne er skrevet og sponsorene er på vei inn. Men vi må nok doble sponsorinntektene om vi skal nå målet om spill i REMA 1000-ligaen.

Og målsetningen for denne sesongen?

-Ha, ha, der er vi ikke helt enige du, spillerne og jeg. Min målsetning er at vi skal beholde plassen i 1.divisjon. Ja, jeg vet det vil bli bli tøft, spesielt med tanke på at det er fire lag som rykker ned, men jeg håper og tror vi skal greie det. Spillerne derimot, de sikter seg inn på en åttende plass.

Dere skal forresten møte Drammen i neste NM-runde, blir dette en kamp dere, om det går an å si det slik, grugleder dere til?

-Jeg gleder meg faktisk til slike kamper jeg. For her har vi alt å vinne og kan egentlig gå på banen med litt lave skuldrer. Og så håper jeg at det kommer mye folk i hallen. Og at de skal få se at vi holder følge med Drammen, i alle fall et stykke ut i kampen. Dette kan fort bli en gøy kamp, bare vi ikke går på et kjempetap da – for det er ikke gøy.

Litt tidlig å svare på kanskje, men har sammenslåingen så langt gått knirkefritt?

-For min del vil jeg si at det har gått bra ja. Jeg er ingen klubbdriftsmann, det har vi heldigvis flinke folk som tar seg av. Det er en nøktern og fornuftig gjeng som har gått i gang med å bygge den nye klubben, stein for stein som det heter.

-På arrangementssiden har vi mye å lære, for som sagt så er det stor forskjell på å arrangere 1.divisjonskamper kontra det å arrangere 2.divsjonskamper. Men dette kommer med erfaring.

Første kamp er unnagjort, det ble to poeng og seier over Fyllingen. Hvilke  lag tror du blir de tøffeste å møte?

-Åh, ja si det.

-Jeg har sett noen kamper, og i tillegg har vi møtt noen av lagene nå i sesongoppkjøringen. Slik jeg ser det så ser Follo og Sandefjord ut til å bli de to tøffeste lagene. Men her kan Falk fort overraske, tror jeg. Samtidig vil jeg si at her kan alle slå alle.

-Det kommer helt an på hvem som har dagen.

Og hvem tror du står igjen som vinner av årets 1.divisjon?

-Nå har jeg ikke sett Follo spille ennå, men jeg holder likevel en knapp på de. Og med Sandefjord som en utfordrer…