Gleder seg stort til Gjensidige Cup – Norsk Topphåndball
Foto: Stian Lysberg Solum/NTB/NHF

Gleder seg stort til Gjensidige Cup

Norge, Danmark, Spania og Nederland kunne vært de fire semifinalistene i et hvilket som helst mesterskap.

Anledningen til at de møtes i Sotra Arena 2.-5. november, er imidlertid verken EM, OL eller VM. Det dreier seg om høstens utgave av Gjensidige Cup. Et fullsatt Sotra Arena får oppleve et stjernegalleri norske håndballfans knapt har sett maken til, og Håndballgutta gleder seg stort.

Turneringen finner sted bare to måneder før EM kastes i gang i Berlin, og er ekstra viktig for landslagssjef Jonas Wille og hans utvalgte spillere siden de nå har gått seks måneder uten samling. På Sotra handler alt om å finne tilbake til lagets grunnprinsipper.

– Det blir først og fremst veldig fint å samles igjen, og så er det ekstra gøy når det er på hjemmebane og mye publikum som heier på oss. Jeg vet at spillerne gleder seg veldig til akkurat det, sier landslagssjefen.

– Sportslig sett så har vi kun to håndballtreninger og tre kamper i Gjensidige Cup og det samme i Golden League i januar før vi skal være klare for å møte Polen i Berlin. Det betyr at det er veldig knapt med tid sammen for å skape god samhandling. Derfor må vi være ekstremt selektive og effektive under Gjensidige Cup og sørge for at vi får hentet fram våre grunnprinsipper igjen. Vi vil selvfølgelig gjøre alt vi kan for å vinne samtlige kamper på Sotra, men det er også viktig at vi tør å teste ut noe nytt og investere litt i et fremtidig resultat, sier Jonas.

Med to korte samlinger til rådighet før mesterskapet kastes i gang i januar, blir det viktig å bruke tiden godt.

– Målet er å komme ut av turneringa med en følelse av å ha klart å friske opp grunnkonseptet vårt samtidig som vi har fått testet ut noen nye ting og fått mestringsfølelse og selvtillit.

– Vi må prøve ut noen nye konstellasjoner og 7-6-spill selv om det eventuelt kan gå ut over resultatet vårt i Gjensidige Cup. Vi må også tenke på spillernes totalbelastning med tanke på at det er tre kamper på fire dager og de er midt i en hektisk kampperiode i klubb.

Fordelen av å spille i norsk liga

De siste sesongene har flere landslagsspillere vendt hjem til Norge og REMA 1000-ligaen. Foruten at det har løftet hele ligaproduktet både sportslig og interessemessig, er det positivt for samarbeidet mellom klubbene og landslaget, mener landslagssjefen.

– Selv om vi føler vi har et godt samarbeid med de fleste utenlandsklubber, så er veien inn til de norske klubbene lettere og kortere. Det gjør det enda enklere å samarbeide i arbeidet med spillerne.

– At flere av spillerne våre er i samme klubb, øker sannsynligheten for gode relasjoner på og utenfor banen i og med at de får flere repetisjoner sammen og blir bedre kjent som venner og lagkamerater. Det er alltid positivt – og det håper og tror vi at også skal komme landslaget til gode.

Jobber langsiktig

Haldenseren ble ansatt som landslagssjef for Håndballgutta sommeren 2022. I løpet av sitt første år i jobben, har Jonas og teamet hans jobbet med en rekke ulike prosjekter som på sikt skal avle frem flere fremtidige landslagsspillere.  

– Det er altfor tidlig å konkludere med effekten av disse prosjektene, men vi håper og tror at de vil gi utvikling på flere spillere over tid. Man får kanskje ikke se resultatet av dette før om to til åtte år. Skuddkraftsprosjektet får vi en del tilbakemeldinger på at flere spillere opplever som positivt for deres utvikling. Tobias Grøndahl er en av de som gir tilbakemelding på dette og hevder at han har fått et hardere skudd. Vi håper på flere caser som det.

Jonas forteller videre at det har gått i ett med klubbesøk i inn- og utland, oppfølging av yngre landslag, og arbeid med langsiktige prosjekter.

– Det har vært litt mindre tid til oppfølging av A-landslagsspillerne enn planlagt. Siden dette er mitt første år i jobben, har vi brukt en del tid på å etablere nye prosesser og prosjekter. I det kommende året justerer vi det. Samtidig er alle disse prosessene både morsomme og viktige å jobbe med, så jeg har ingenting å klage på.