Frøydis Wiik Seierstad har nå en stor rolle som playmaker i den svenske ligaen – Norsk Topphåndball
Foto: Mange Clarén

Frøydis Wiik Seierstad har nå en stor rolle som playmaker i den svenske ligaen

Hun var poteten i laget og bekledde alle bakspillerposisjonene i løpet av de fire årene hun spilte i Sola.  Nå nyter hun stor tillit som playmaker i Kristianstad, som er ubeseiret og leder den svenske ligaen. 

– Det var for å få nye utfordringer og få en større rolle i et nytt lag at jeg valgte å bytte klubb, forklarer Frøydis Wiik Seierstad (24). 

– Og det har jeg fått, så jeg har ingenting å klage over, sier hun fornøyd.  – Stort sett har jeg stått på banen hele tida.  Det er kjekt å ha en så stor rolle og mye tillit og spille fulle kamper og ta mange avgjørelser.  Spesielt fremover ettersom jeg er playmaker, så går jo mange av avgjørelsene via meg. 

Foto: Mange Clarén

Hvorfor ble det Sverige på deg?

– Jeg kikket litt rundt og hadde øynene oppe for andre klubber og andre land.  Så hvorfor det akkurat ble Sverige er vanskelig å svare på. Men da jeg var nede og besøkte klubben før jeg signerte, fikk jeg et godt inntrykk av alt rundt klubben, selve klubben og byen.  Så da endte jeg opp i Kristianstad.


Amalie Frøland, som Frøydis spilte flere sesonger sammen med i Sola, endte også opp i Kristianstad, uten at henne eller Frøydis var klar over hverandre.  Nå bor de i samme leilighet og har også enda en norsk lagvenninne i Marthe Davidsen Hellevik, som spilte i klubben sist sesong.

– Det er veldig kjekt med kjentfolk på laget, kommenterer Frøydis.  – Nå er ikke svensk det vanskeligste språket og kulturen er mye lik som i Norge.  Men det har absolutt vært bare positivt å ha to andre norske på laget. 


Kristianstad er en relativt ny klubb.  Sist sesong var de på vei til å rykke ned, men berget seg via kvalik.  Denne sesongen har klubben et sterkt ønske om å prestere langt bedre og har hentet inn en rekke nye spillere. 

– Man vil jo være med å kjempe i toppen, men det er vanskelig å si hvor langt opp vi kan komme når vi er et helt nytt lag. Vi har et høyt toppnivå, men kan også ha et lavt bunnivå.  Vi kommer til å svinge i prestasjoner gjennom sesongen når vi er såpass mange nye på et lag, vi må bedre kjent med hverandres spillestil.

Foto: Mange Clarén

Hvordan er interessen for laget?

– Kristianstad er en håndballby med både oss som damelag og et veldig bra herrelag.  Det er stor interesse.  I hvert fall nå som vi bare har vunnet, så har det kommet flere og flere publikummere utover i sesongen.  Vi har en fin arena som vi deler den med herrelaget. 


Hva har fungert i spillet for dere?

– Vi fokuserte mye på forsvaret og spillet bak i banen i oppkjøringen og starten av sesongen.  Vi har et tett og solid forsvar og er et kontringssterkt lag. Vi har mye fart i spillet og får mange enkle mål på den måten.  Angrepsspillet har kommet seg etter hvert.  Det er som jeg har nevnt at med så mange nye spillere tar det litt tid å komme på hverandre i de rette bevegelsene og få de to og to avtalene.  Men det har også kommet seg mer og mer, forteller 24-åringen. 


Etter fire serierunder leder Kristianstad Handbollsligaen i Sverige, sammen med Skuru, som heller ikke har gitt bort noen poeng så langt.  Frøydis og lagvenninne har vunnet kampene med disse seierssifrene:

HK Aranäs 33-28, IF Hallby HK 30-25, Skara HF 30-21, Lugi HF 32-25.

– Det har egentlig gått over all forventning.  Nå har vi vunnet alle kampene vi har spilt.  Jeg tror det er 13 eller 14 kamper til sammen når det gjelder treningskamper, cupkamper og ligakamper.  Det er vi fornøyde med, smiler playmakeren, som så langt i høst er seriens «most effective player» på midtback. Hun har snitt MEP 2,8. 

Foto: Mange Clarén

– Vi har vunnet komfortabelt i alle seriekampene.  I cupkampene har vi vunnet med rundt ti mål i hver av de kampene.  Nå venter det en toppkamp på fredag når vi skal spille mot H 65 Höör, som kom på andreplass i fjor.  De har vi spilt mot tre ganger hittil i år, i cup og treningskamper.  Da har vi vunnet tre av tre, men det er nå vi skal spille om poeng.  Det blir kanskje litt annerledes.

– De kaller det «slaget om Skåne» siden det er to lag som ligger her sør i Sverige.  De har spilt fire kamper, vunnet to og tapt to, men de har spilt mot god motstand, blant annet Sävehof som spiller Champions League. 

– Enn så lenge ligger vi på toppen av tabellen, vi gleder oss stort til kampen fredag, sier Frøydis Wiik Seierstad avslutningsvis.