Frivilligstipend: – Rekrutterte 100 nye frivillige til Final8!
I et samarbeid mellom Norsk Tipping og Norsk Topphåndball deles det ut 10 frivilligstipender til norske eliteklubber der hvor frivilligheten står ekstra sterkt. Årets Final8-arrangør, ØIF Arendal, var en selvsagt kandidat. Og sørlendingene brukte Final8 til nesten å doble frivilligheten i klubben!
ØIF Arendal har en sterk frivillighetsgruppe med rundt 100 personer som er engasjert i både større og mindre oppgaver. Men da det var klart at Final8-arrangementet ville kreve flere ressurser, startet klubben et rekrutteringsprosjekt for å få flere frivillige. Prosjektet var en stor suksess, ifølge daglig leder Per Carsten Michelsen, og resulterte i en betydelig økning i antall frivillige som stilte opp for arrangementet,
– Vi fikk en kjempe respons av frivillige som hadde lyst til å være med oss å arrangere Final8. Nesten en dobling. Og nå jobber vi for at mange av disse skal bli med oss videre, forklarer han.
Og hemmeligheten for å rekruttere frivillige?
Selv om det kan virke avansert, var faktisk ikke løsningen så komplisert. Vi ba alle som allerede hadde bidratt til dugnadsarbeidet i klubben om å markedsføre arrangementet blant venner og kjente. Samtidig lanserte vi en kampanje i sosiale medier der vi søkte frivillige, som kunne registrere seg på nettet umiddelbart. Responsen var overveldende, og vi arrangerte raskt informasjonsmøter for alle de som hadde meldt seg på. Plutselig hadde vi mer enn nok medhjelpere til å gjennomføre alle oppgavene som et Final8-arrangement krever. Det var en inspirerende opplevelse å se så mange nye ansikter som bidro sammen med oss som hadde vært aktive i klubben i mange år.
ØIF Arendal og Per Carsten er vant med å håndtere frivilligheten på godt vis. Noe ikke minst hjemme-arrangementene bærer preg av. Omfanget av oppgaver i Sparebanken Sør Amfi har blitt så stort og omfattende at det trengs nærmere 50-60 frivillige til hver eneste kamp for å legge gulv, rydde vekk gulv, sette ut tribuner, være tribuneverter, billettører, kioskverter, til filming, speaker tjenester, oppsett av LED-skjermer, VIP-bevertning, ta i mot motstandere, dommere og ikke minst kampens sponsorer. For ikke å glemme alle dem som rigger både skilt og seil i hallen. Og de som står opp grytidlig om morgenen for å få «kamp-i-dag» flagg på offentlige og private flaggstenger over hele Arendal. Ja, selv maten til alle gjester og publikum lages på dugnad i klubbens egen cafe.
Hva er hemmeligheten bak å ha så mange frivillige Per Carsten?
– Først og fremst tror jeg det handler om at de forstår hvor viktige de er for at klubben skal lykkes med sine målsettinger. Og at de finner god motivasjon av å bidra til at Arendal kan være et av topplagene i norsk håndball. Så tror jeg de trives godt i hverandres selskap, både i og rundt klubben. På alle kamper har vi eget dugnadsrom med faste folk som sørger for bespisning til alle som jobber frivillig. Dessuten har vi noen faste sammenkomster gjennom året som vi krydrer tilværelsen deres med. I januar hvert år har vi en dugnadsfest hos Arendals Bryggeri, så har vi en fin sesongavslutning og gjerne en kick off hos Sigmund Rose på Castelle. Nå har vi også innført «minglingstorsdag», da har vi en times tid halvannet på kontoret hvor det noen ganger står fremme litt bakst og kanskje litt lunsj, andre ganger er det bare kaffe. Mens det alltid er tid for gode samtaler. Her løser vi mange verdensproblemer, og lager noen nye…
Sånn bygger de altså dugnadsånden i ØIF Arendal.