Før finalen: -Alle kamper lever sitt eget liv – Norsk Topphåndball
Foto: Beate Oma Dahle / NTB/NHF

Før finalen: -Alle kamper lever sitt eget liv

Det sier landslagstrener Tonje Larsen foran EM-finalen mot Danmark søndag kveld. Avkast er kl. 20.30 på TV3.

Håndballjentene har vært samlet i fire uker og mye har skjedd både på og utenfor banen med både Intersport Cup og EM i Slovenia. Landslagstrener Tonje Larsen peker på at laget har hatt en stigning i hele perioden.

– I forsvar har det kun pekt en vei. Mange av spillerne har ikke stått sammen tidligere, men har begynt å finne ut av det nå. Det samme gjelder for angrepsspillet, det har vi klart å utvikle. Nå er det bare en kamp igjen, og da skal vi makse det, sier Larsen.

I den første kampen i Intersport Cup i Stavanger gikk laget på et skikkelig tap mot Nederland. Det likte jentene dårlig.

– Vi fikk en på trynet og gikk litt i kjelleren etter det tapet. Men vi reiste oss etter det og ble mer samlet. Det flyter ikke av seg selv og vi måtte virkelig jobbe for det. I EM har det vært tette kamper fra hovedrunden av med tøff og variert motstand, synes Larsen.

Så kom tomålstapet mot Danmark i den siste kampen i hovedrunden, og dermed tapte laget gruppeseieren mens danskene kunne juble over seier mot Norge for første gang på åtte år.

– Vi fikk et tap, så det ble «samling i bånn» som førte til at vi i semifinalen sto sterkere sammen. Vi la ned mye arbeid i forkant av semifinalen og ønsket å vise at vi kan så mye bedre enn vi viste mot danskene. Jeg synes at vi reiste oss overbevisende i semifinalen mot Frankrike, skryter treneren som selv har stått i en rekke finaler i sin aktive karriere.

Som i fjor blir det finale i årets mesterskap, men denne gangen med store endringer i den norske troppen.

– I forhold til i fjor er mange landskamper borte. Det er kommet inn mange nye jenter som har tatt sine roller veldig bra, for det er ingen enkel oppgave å erstatte så gode spillere. Vi har brukt litt tid på å sette sammen laget, og det så riktig bra ut mot Frankrike i semifinalen, mener landslagstreneren.

Som i 2002 og 2004 blir det EM-finale mot Danmark. I 2002 gikk danskene til topps, men fra 2004 er det Norge som stort sett har dominert Europamesterskapene med gull i årene 2004, 2006, 2008, 2010, 2014, 2016 og 2020, samt et sølv i 2012. Og det er ingen tvil om at Håndballjentene ønsker seg en nytt EM-trofé.

– Vi skal spille klokt og styre spillet i vår regning. Vi vet at danskene vil krige og slåss, mens vi heller vil løpe og spille en annen type håndball. Så vi må prøve å få de inn i vårt spor. Hver kamp lever sitt eget liv – også den i morgen. Og det som har skjedd før har ingen betydning. Så jeg har trua, fastslår Larsen.

Finalen ser du på TV3 kl. 20.30 søndag, bronsefinalen mellom Montenegro og Frankrike starter kl. 18.00.

Les med om Håndballjentene og EM 2022.