Fjellhammer: Nedrykkskandidat før jul, nå kjemper de om sjetteplassen!

Før jul slet Fjellhammer med å vinne kamper og hadde fem tap på rad før mesterskapspausen i desember og laget var på vei ned i 2. divisjon.  Men et trenerskifte har snudd opp ned på situasjonen i Lørenskogklubben og spillerne stråler av entusiasme og Fjellhammer har blitt laget motstanderne kvier seg for å møte. 

Fra å ligge nest sist på tabellen da serien startet opp igjen i februar, har Fjellhammer på de åtte kampene spilt i 2022 tatt hjem fem seire og en uavgjort.  Kun lagene på første og andreplass (Volda og Gjerpen) har klart å slå grønntrøyene. 

Foto: Harald Gründel


Bakspiller Marlene Nergaard Skålhegg har som resten av Fjellhammer tatt kjempesteg i kampene etter jul og fremstår nå med direkte satsinger og er målfarlig. 

– Jeg kommer mye mer til min rett nå enn det jeg har gjort tidligere, forteller Marlene Nergaard Skålhegg (23), som spiller sin andre sesong i Fjellhammer. – Jeg tar mer ansvar og går både for sjansene selv og setter en satsning og gjør de rundt meg gode.  Spillsystemene er satt opp til at man skal satse, at man ikke må skyte utenifra, forklarer hun. 

– Det er en stor forskjell fra kampene i høst til nå.  Jeg har mer trua og har mer selvtillit når jeg er på banen enn det jeg hadde før jul.  Og det henger også sammen med at laget ser bedre ut nå.  Og at man har trenere som står der og sier gå «all in.»  Og gjør du en feil så er det helt greit.


Hvordan er det egentlig mulig å oppleve den forvandlingen dere har gjort fra høstsesongen til vårsesongen?

– Det at vi fikk nye trenere ga en ny giv i laget.  Vi endret helt på måten å tenke hvordan man spiller håndball, egentlig.  Vi gikk fra at vi før jul hadde veldig fokus på de lagene vi skulle møte til etter jul å stå på vårt konsept og spille vår håndball uansett hvilken kamp vi går inn i, forklarer hun. 

– Det har bidratt til selvtillit og tro på at det vi gjør er godt nok til å vinne kamper.  I stedet for å gå inn i kamper med den holdningen at vi må endre spillet vårt for å vinne. 

– Nå spiller vi håndball som er mer tilpasset spillertypene vi har.  Vi spiller ikke det tradisjonelle med at vi skal ha rundgang og jugge, vi har bygd opp et spillsystem rundt både duellspillere og skyttere. 


Artig å oppleve denne medgangen når dere hadde så mange tap før jul?

– Ja, virkelig, sprudler Marlene. – Du har kjent på hvordan det er å være på den andre siden, da er det ekstra deilig å ta de seierne.  Og særlig i de kampene hvor det står og vipper litt, så er det godt å klare å dra det i land.

– Vi har virkelig fått et løft som lag.  Det er flere nå som tør å ta den plassen de kan ta ved at trenerne gir oss en trygghet i at det er lov til å gå på banen og feile.  Det er ikke sånn at du blir tatt av banen eller får kjempemye kjeft.  Du kan gjøre en feil en gang, men du må begynne å tenke når du gjør det for tredje gang. 


Når det gjelder kampene spilt i 2022 trekker Marlene frem førsteomgangen mot Haslum som det største høydepunktet.  Fjellhammer ledet 18-11 ved pause mot laget som innehar tredjeplassen på tabellen og vant kampen 25-23. 

– I den førsteomgangen fløt alt fra vår side, sier hun ivrig.  – Da fikk vi satt det forsvarsspillet vi ønsker å sette, vi fikk løpt etter og all timingen i angrepsspillet satt. 

Foto: Harald Gründel


Et høydepunkt var også 28-24 seieren over Nordstrand 13. februar, som var den første kampen med det nye trenerteamet.  Kampen virket tapt da Nordstrand ledet 22-16 og femten minutter gjenstod, men så satt alt for Fjellhammer og de vant de neste minuttene 9-1 og sørget for den best mulige starten på vårsesongen. 

– Den snuoperasjonen vi hadde i den kampen var morsom å oppleve. Det var viktig for oss å ta den seieren og vise at vi kan spille håndball vi og, bemerker Marlene. – Det var sterkt gjort å klare å snu det etter at vi lå seks mål bak.


Nå er en sjetteplass innen rekkevidde for de grønnkledde.

Trodde dere på det da dere gikk på tap på tap før jul?

– Nei, sier hun kontant.  – Da var det «nå må vi klare å holde oss» som det var fokus på, mens nå er det å komme best mulig ut av det.


To kamper gjenstår av sesongen for Fjellhammer.  Begge kampene spilles på hjemmebane, noe som gjør at Marlene og lagvenninnene har stor tro på at de skal gjøre gode prestasjoner både mot Charlottenlund og Randesund.

– Vi har absolutt muligheter i de kampene, og spesielt siden vi møter de hjemme.  Vi har ikke gitt fra oss poeng i Lørenskoghallen i år, smiler 23-åringen. 

– Vi har som mål at det skal ikke være enkelt å komme til Lørenskoghallen, vi skal være et ekkelt lag å møte på vår hjemmebane.  I kampene mot Charlottenlund og Randesund skal vi fremstå som vi har gjort i kampene etter jul.  Vi skal ose av glede og håndballentusiasme.  Og vise at vi tør å stå på vårt spill, både fremover og bakover, lover Marlene Nergaard Skålhegg. 

Foto: Harald Gründel