Filosofien til Markus har ført Haslum til topps i 1. divisjon – Norsk Topphåndball
Foto: Hege Bjanes

Filosofien til Markus har ført Haslum til topps i 1. divisjon

I Haslum Håndball Damer vet spillerne at når de blir tatt ut til kamp med A-laget, så får de også mulighet til å vise seg frem på banen.  Trener Markus Svensson Selnak Rossavik sin filosofi om å gi alle spillerne tillit har virkelig gitt resultater denne sesongen og Haslum er eneste laget uten poengtap etter sju serierunder. 

Trener Markus bytter mye og ofte og alle i troppen får spilletid.  I kamper denne sesongen har det ikke vært uvanlig at Haslum avslutter kampen med at alle 14 utespillerne har scoret. 

– Min filosofi som trener er basert på litt erfaring og inspirasjon fra hvem jeg har vært jeg trener sammen med før, forklarer Markus Svensson Selnak Rossavik (36).

– Jeg var for eksempel trener sammen med Håvard Mamelund i Stabæk for mange år siden.  Han var god på akkurat den biten med å inkludere spillerne som han hadde i stallen, tørre å gjøre bytter og tørre å gi folk sjansen.  Både for å holde motivasjonen oppe hos spillerne, som faktisk bruker mye tid på håndball.  Men også for å utvikle hele gjengen, ikke bare utvikle de åtte beste. 


At du har en jevnt besatt spillergruppe, er det litt med bakgrunn i at du gjør som du gjør?

– Jeg håper det, det blir jo bare en påstand, men jeg håper at det har hatt noe å si.  Det har i hvert fall sørget for at vi har ganske høy trivselsgrad og har hatt kontinuitet i og med at alle har fått sjansen til å vise seg frem.  De som er i stallen, føler at de har en bra sjanse til å få spilletid og at de har en god mulighet til å utvikle seg i Haslum. 


Haslum har denne sesongen som oftest startet med den samme lagoppstillingen i hver kamp.  I tillegg kommer spillerne ofte inn på banen på de samme tidspunktene i kampene.  Det gjør at det er ganske forutsigbart hvilke roller hver enkelt spiller har og det gir spillergruppa en trygghet i bånn samtidig som de har like arbeidsoppgaver i kampene uansett motstander.

Hva sier spillerne om hvordan du disponerer laget?

– Det er alltid sånn at noen ønsker å spille mer og den biten der.  Men det tenker jeg er viktig, at de de antatt beste har lyst til å spille mer, det synes jeg er bra.  Alle jeg prater med i spillergruppa ønsker å spille mer, alle 16 som er med på kamp har lyst til å spille mer.  Men det tror jeg er fint med tanke på at de er sultne og har lyst til å vise seg frem og at det betyr noe når de faktisk er utpå der. 


Etter forrige sesong forsvant noen spillere med solid erfaring fra klubben og spillerne som er i årets stall er en del år yngre enn tidligere sesongers utgave av Haslum.

– Når det gjelder stallen vi hadde i fjor har vi mistet ganske mange år med håndballerfaring.  De nye som har kommet inn er ganske jevnaldrende med de spillerne vi allerede har.  Størsteparten er i alderen 19-21 år og er på samme sted i livet.  De spiller håndball, studerer og leier seg et sted å bo, forteller treneren.

Hva er styrkene i årets mannskap?

– Vi er best i forsvar av alle lagene i 1. divisjon, mener 36-åringen.  – Vi er godt forberedt, men vi står ganske enkelt og tydelig i forsvarsmessig på de arbeidsoppgavene som vi har og uansett hvem vi spiller imot så utfører spillerne arbeidsoppgavene sine i forsvar.  Samtidig som vi har bra målvakt i Thea Granlund bakerst. 

Hvordan er dere fremover i banen?

– Vi er gjennombruddshissige og duellsterke, vi kommer til mange avslutninger fra seks meter.  Det er styrken vår at vi er farlige på alle bakspillerposisjonene, både venstreback, midtback og høyreback er alle en trussel i sin sone.

– Vi er litt svakere med tanke på distanseskudd.  Der er vi ikke det sterkeste laget, men vi spiller på de tingene vi er gode på.  Og så bryr vi oss ikke så mye om at vi ikke scorer så mange mål fra utenfor ni meter, men at vi scorer de innenfor ni meter i stedet. 

– Vi prøver heller å bruke våre styrker enn at vi skal bruke masse tid på å jobbe med de ferdighetene som vi ikke er så gode på. 


Haslum Håndball Damer har hatt en drømmestart på årets sesong.  På rekke og rad har Bærumslaget slått Fyllingen, Storhamar, Levanger, Glassverket, Utleira, Junkeren og Volda.

– Stort sett har vi hatt ganske jevne prestasjoner i høst.  Vi har en trygghet på at vi er gode forsvarsmessig som har gjort at vi har sluppet inn færrest mål pr kamp i 1. divisjon.  Fremover har vi en bred tropp og maler litt på og har det som en taktikk i alle kamper når motstanderen bytter mindre enn oss. Det betyr at vi har mer å løpe med og kan holde høyere intensitet når kampene skal avgjøres.  Jeg synes det har gått veldig bra, det har gått over vår forventning frem til nå, det har det, innrømmer Selnak Rossavik. 

Foto: Hege BjanesI helgas toppkamp i Nadderud Arena mot seriefavoritt Volda, tok Haslum umiddelbart føringen i kampen.  Hjemmelaget gikk rett i en 4-0 ledelse og var foran på 21-10 etter 40 minutter.  Elleve av utespillerne til Haslum scoret.

– Vi var solide forsvarsmessig i starten på kampen.  Volda sliter med å lage mål på oss og forsøker å spille en del 7 mot 6 og lyktes egentlig ikke i det hele tatt med det.  Vi lager seks mål på direkte kast i åpent mål så vi kommer til enkle mål der.  Vi er ganske gode inn mot pause og rett etter pause og dreper egentlig kampen ganske tidlig og har kontroll med 10-målsledelse i starten av annen omgang.  Og så fortsetter vi å opprettholde den ledelsen og øker den også litt faktisk, oppsummerer treneren. 

Hvordan er det å fremstå så overbevisende mot seriefavoritten?

– Det var en bekreftelse på at vi gjør noe riktig, sier han fornøyd.  – Det er en god følelse som gir selvtillit.  Vi er ganske bevisste på at vi fortsatt holder oss til målsettingen vår og snakker ikke om opprykk og den biten.  Vi skal være med å fighte om et opprykk når vi kommer til april og serien skal avgjøres.  Og prøver å opprettholde sulten og ikke tror at ting kommer lett til oss.  Mange av oss har spilt mye i 1. divisjon og vi vet at alle motstandere vi møter har lyst til å slå oss.  Så vi må være sultne og ikke være for høye på oss sjøl, men det tror jeg det ikke er noen fare for. 

Hvor artig er det å ha suksess som trener for Haslum?

– Jeg synes det er moro å få til noe i min egen klubb.  Det er gøy å få det til med mange lokale unge spillere og se at det blir en utvikling. Mange av de som er med i år har vært med ganske lenge og spilt seg oppover i seriesystemet.  Det betyr mer enn bare resultatet i seg selv, vi kjenner på utviklingen som følge av den kontinuiteten som vi har.


Haslum startet sesongen med poengtrekk ihht. Elitelisensreglementet på grunn av at klubben hadde negativ egenkapital 31/12-22.  Laget er trukket to poeng.

Veien videre?

– Vi er der at vi er i rød kategori med tanke på elitelisens som gjør at vi må ha positiv egenkapital innen nyttår for ikke å bli degradert til 2. divisjon.  Jeg føler at vi har satt i gang bra med tiltak på det og er i rute til å klare det målet, som egentlig har vært klubbens hovedmål for denne sesongen, det å få positiv egenkapital. 

– Vi ønsker på sikt ha et bærekraftig eliteserielag i Bærum.  Vi er ganske avslappet til den biten med å rykke opp.  Hvis vi gjør det, er det kjempegøy og en bekreftelse på at vi har gjort noe riktig.  Men om vi blir værende i 1. divisjon så gjør ikke det noe for prosjektet vårt videre.  Vi skal fortsette å jobbe som vi har gjort og være et bra tilbud for unge håndballspillere i Bærum, sier Markus Svensson Selnak Rossavik avslutningsvis.