Etter 1.5 år ute med skade er Catharina Broch endelig tilbake i buret – Norsk Topphåndball
Foto: Nyköbing Falster Håndbold

Etter 1.5 år ute med skade er Catharina Broch endelig tilbake i buret

Catharina Broch har gått en lang periode med skade og spilte ingen kamper i sin siste sesong i Molde. Etter operasjon og opptrening var hun klar for comeback for sin nye klubb Nyköbing Falster ved sesongstart nå i høst.

– Jeg fikk en prolaps i korsryggen midtveis i sesongen 2021/22, som de mente kom fordi jeg over lengre tid hadde kompensert for en overbelastningsskade jeg hadde hatt i hofta. Jeg hadde hatt vondt i hofta over flere sesonger og følte prolapsen bare la press på frustrasjonen jeg allerede følte, så i fjor sommer ble vi enige om å operere hofta. Det gjorde at jeg var ute en stund og jeg spilte ingen kamper for Molde i fjor, jeg bare trente, forteller Catharina Broch (25).

– Jeg begynte å trene smått med håndball i februar 2023. Etter hvert kunne jeg begynne å trappe opp, step by step-prosess.

– Nå kjennes det veldig greit, det er utrolig deilig, smiler hun. – Jeg har gått i lang tid med en vond hofte og har måttet gjøre om på mye av treningen på grunn av den. Nå er det første gang på lenge at jeg virkelig føler at jeg kan trene slik jeg vil, for å bli bedre.

Foto: Nyköbing Falster Håndbold

Etter en lang periode på sidelinjen uten kamper lå det ikke i kortene at Danmark skulle bli neste steg for Catharina. Hun hadde mistet over en sesong med kamper og ønsket å finne en klubb hvor hun kunne komme seg på beina igjen.

– Jeg hadde en prat med agenten min Trond hvor vi så på muligheter. Etter hvert kom Nykøbing på banen og da tenkte vi egentlig at det var en for god mulighet å si nei til. Og så litt det at man skal ta den sjansen når den først byr seg. Det har vist seg å være et riktig valg for meg så langt.


I sin nye klubb er Catharina lagvenninne med Caroline Aar (Byåsen sist sesong), Moa Högdahl (Viborg sist sesong) og Mona Obaidli (Molde sist sesong).

Hvordan har du opplevd de første månedene i nytt land og ny klubb?

– Jeg vil si at det har vært en omstilling, helt klart. Kulturelt er ikke Danmark så veldig forskjellig fra Norge, men det er en del å sette seg inn i. Håndballmessig er det et høyere nivå, noe jeg er glad for og synes er veldig spennende. Og så er det det med det sosiale. Det er deilig at det er tre andre nordmenn på laget, jeg føler at det har hjulpet veldig. Noen kjente man kan lene seg på, litt som støttehjul, det har vært utrolig fint. Jeg er blitt tatt godt imot i laget, jeg føler meg velkommen, sier 25-åringen takknemlig.

Foto: Nyköbing Falster Håndbold

I Nyköbing Falster er det lagt opp til at spillerne skal satse 100% på håndball og det er lite rom for å ha en 8-16 jobb. Det er noen spillere på laget som studerer. Catharina har tatt en pause fra studiet for å fokusere kun på håndball i høst. Etter jul skal hun ta en vurdering på om hun skal begynne å studere igjen.

– Belastningsmessig er det mye av det samme som i Norge. Her er hverdagen lagt opp til at det er håndball om morgenen og fysisk trening på ettermiddagen. Alle er her for å satse håndball og det er mange gode spillere. Håndballen tar mye tid, men det er også sånn jeg vil ha det. – Jeg savnet håndballen utrolig mye da jeg var skadet. Da la jeg merke til hvor stor del av livet mitt det var blitt. Nå ønsker jeg å gi meg selv tid til å komme tilbake step-by-step uten å lasse for mye på tallerkenen. Nettopp fordi jeg har flyttet til et nytt land og at det er en ny liga å sette meg inn i. Og nye spillere å bli kjent med.


Catharina har spilt i nesten alle sju kampene i Kvindeligaen i høst og har nær 30 i redningsprosent.

– Vi har egen målvaktstrener og jeg har en dyktig målvaktskollega i Cecilie Greve, det synes jeg har fungert veldig fint.

– Det kjennes utrolig godt at jeg får tillit og jeg har fått prøve meg i nesten alle kampene hittil. Det er viktig for meg, og jeg var i tett dialog med trenerne i sommer hvor jeg uttrykte hvor viktig tillit er for meg og at jeg var ute etter å komme til et sted hvor det også var rom for å ta ansvar. Jeg fikk et veldig godt inntrykk i det møtet, hvor de uttrykte at de ville ha to gode målvakter å spille på og som kunne utfylle hverandre. Så er det som i alle andre lag at man må prestere for å spille, det syntes jeg er veldig fair. Det var godt nok for meg, forklarer hun.

Hvordan har du prestert i mål etter comebacket?

– Med tanke på at jeg har vært ute et år, er jeg egentlig fornøyd nok. Det har variert mye. Det er mye som er annerledes, man må være på hele veien, hver trening og kamp. Det skal man for så vidt alltid være, også i Norge. Men jeg merker at spillertypene kan være annerledes, at tempoet er annerledes. Det er litt å sette seg inn i.

– Jeg har fått god hjelp fra målvaktstrener og Cecilie, som jeg står sammen med. Jeg prøver nå i starten å ikke stresse for mye og ikke legge for mye press på meg selv, rett og slett gi meg selv litt tid og plass til å komme ordentlig tilbake.

Foto: Nyköbing Falster Håndbold


Nyköbing Falster har startet sesongen helt greit og ligger på fjerdeplass etter sju kamper med 8 poeng.

– Det har gått litt opp og ned for oss. Vi tapte mot Viborg nå, som var surt. Og så har vi tapt mot Esbjerg og Odense, men det er ikke nødvendigvis poeng vi regnet med å ta. Vi jobber hver dag for å bli bedre og sterkere. Vi var 11 nye spillere foran denne sesongen og det har mye å si. Det er mange brikker som skal falle på plass. Jeg synes det blir bedre uke for uke. Vi har høye ambisjoner som lag og ønsker å være med å kjempe i toppen.

Utviklingen videre for laget?

– Jeg synes det ser veldig positivt ut. Hvis vi fortsetter å bruke de talentene og typene vi har riktig og fortsetter å utvikle oss som lag, synes jeg det ser utrolig godt ut. Det blir spennende å være en del av Nyköbing Falster denne sesongen, sier Catharina Broch avslutningsvis.