Et ungt Fjellhammer-lag med Neah Lynghjem i spissen går for en topplassering – Norsk Topphåndball
Foto: Fjellhammer IL

Et ungt Fjellhammer-lag med Neah Lynghjem i spissen går for en topplassering

Fjellhammer har fått en helt grei start på sesongen og ligger helt der oppe på tabellen etter tre serierunder.  Dette er i tråd med målsettingen som laget har om å blande seg inn i tetstriden.

Det har vært noen utskiftinger i mannskapet siden i fjor og flere av ungjentene må steppe opp og ta ansvar om Fjellhammer skal nå ambisjonen sin om en topp 5-plassering. 

Neah Pernille Kyrkjebø Lynghjem byttet til Fjellhammer fra Aker midtveis i forrige sesong og har vist i sesonginnledningen at hun er klar for å ta en fremtredende rolle i år.


– Da Fjellhammer tok kontakt i fjor høst med forespørsel om en utlånsavtale, så jeg på det som en god mulighet for meg med tanke på utvikling og det å kunne bli en komplett spiller, forteller Neah Pernille Kyrkjebø Lynghjem (20). 

– Jeg vurderte at Fjellhammer ville være et sted hvor jeg kunne bli bedre og utvikle flere ting og nye ferdigheter og bli en mer komplett spiller.  Det var viktig for meg å bli brukt som en toveisspiller.  Egentlig var det hovedsakelig fokus på egen utvikling som gjorde at jeg valgte å prøve ut Fjellhammer. 

I Aker ville du enten ha sittet på benken for Elite og spilt i 2. divisjon for rekruttlaget?

– Ja, det stemmer.  Det å kunne bidra på banen, det synes jeg fristet veldig. 


Neah debuterte for Fjellhammer i kampen mot Gjerpen i Skienshallen 10. desember 2022.  Hun fant seg raskt godt til rette som bakspiller og scoret 54 ganger på de 16 kampene hun fikk i fjor. 

– Jeg kom inn i en helt ny gruppe og det tar tid å komme inn i spillet og rytmen i laget.  Men jeg synes det gikk overraskende bra, egentlig.  Jeg hadde en fin velkomst og det var en imøtekommende og morsom gjeng.  Det var lett å bli en del av gruppen, skryter hun.  – Det var veldig hjelpsomt når man skal begynne å spille i sammen, at man kommer godt overens med de på laget.

– Det var veldig inspirerende og gøy å få tillit å kunne bidra i kamp.  Og så var det samtidig spennende det å komme inn i deres spillemønster.  Det er en fin gruppe å være i og veldig bra team rundt laget, så jeg trives godt i Fjellhammer. 


I fjor endte Fjellhammer på sjetteplass.  Nå ligger de på femteplass etter seire over Storhamar og Glassverket mens det ble tap på bortebane mot Levanger.

– Vi har hatt to seire på hjemmebane, som var veldig kult.  Vi skulle gjerne hatt tre seire, selvfølgelig.  Men vi taper for et lag som presterer bedre enn oss i den kampen. 

– Vi er samtidig et lag under utvikling og vi er et ganske ungt lag.  Spillergruppen har endret seg litt fra i fjor så det handler om at man fremdeles må finne ut av hvordan man best spiller sammen.  Vi har vist i perioder i kamper at vi har et godt nivå inne og jeg tenker at hvis vi klarer å stabilisere oss på dette så vil vi klare å henge med i toppen av 1. divisjon.  Det er det vi har et mål om, forteller 20-åringen.

Har dere fremstått etter kampplanen?

– Det har kanskje gått litt opp og ned.  Noe har vi fått til, andre ting må vi fremdeles jobbe litt med.  Det gjelder å fortsette å utvikle spillet vårt og bli mer trygg på hverandre i spillsituasjonene.

Hva vil kjennetegne dere i år?

– Vi skal ha et tøft, fysisk og kompakt forsvar.  Og så ønsker vi å være et lag som kan styre litt tempo.  Det er mange spillere i troppen som har et bra tempo inne og som liker å løpe.  Jeg håper at vi kan utnytte det fremover i banen. 

– Det er gøy med fart, og jeg føler at jeg får brukt mine styrker i Fjellhammer.  Vi har fokus på å utnytte hverandres styrker, forklarer hun. 

Hva er dine X-faktorer?

– Det har lenge vært hoppskuddet som har vært min ting som jeg har jobbet en del med.  Og det å stå tøft bakover.  Jeg har fått mye forsvarstrening, så det er kanskje de to tingene da. 

Foto: Fjellhammer IL


Neah har fremstått enda hvassere foran mål i høst sammenliknet med i fjor og står med et snitt på 5.5 mål pr kamp. 

– Det kommer blant annet av at jeg har et annet ansvarsområde angrepsmessig i år.  Og så har det kanskje også sammenheng med at de tingene jeg har jobbet med på trening og de justeringene jeg har gjort, har vært riktige. 

– Jeg opplever å stå i en treningshverdag hvor man blir sett av både trenere og medspillere og hvor det er god takhøyde.  At vi har en god dialog mellom spillere og trenere er en viktig forutsetning både for den individuelle utviklingen, men også den kollektive utviklingen til laget. 

– Trenerne poengterer at så lenge man har 100% innsats så er det det viktigste.  Da er det ikke farlig om det kanskje ikke går helt som man har tenkt.

Hva ser du frem til i din første hele sesong som Fjellhammerspiller?

– Jeg gleder meg veldig til å kunne bidra videre og ser frem til mange tøffe oppgjør.  Dette blir en gøy opplevelse dersom vi klarer å henge med de beste lagene gjennom hele sesongen.  Vi har en ny fin arena og Fjellhammer er en stor klubb under utvikling.  Vi har også et godt herrelag som presterer bra i eliteserien, det er kult å være en del av Fjellhammer denne sesongen, sier Neah Pernille Kyrkjebø Lynghjem avslutningsvis.