Endelig skadefri, nå blomstrer Sofie på håndballbanen igjen – Norsk Topphåndball
Sofie Winther-Hansen, Charlottenlund. Foto: Vegard Evjen @vegard_evjen_05

Endelig skadefri, nå blomstrer Sofie på håndballbanen igjen

Etter to års tålmodig opptrening er Sofie Winther-Hansen tilbake i Charlottenlunddrakta.  Og hun imponerer i comebacket sitt.  Fortsatt er hun bare 20 år, men må belage seg på å ta mye ansvar denne sesongen for et ungt CSK-lag.

– Jeg ble skadet i siste treningskamp i august 2020 hvor jeg røk fremre korsbånd og skadet menisken og leddbåndet.  Det tok to år før jeg var tilbake, forteller Sofie Winther-Hansen (20).

– Det er veldig morsomt å være tilbake, sprudler hun.  – Det er noe jeg har gledet meg til og sett frem til gjennom hele skadeperioden, og det er noe jeg har jobbet hardt for.  Det er veldig deilig, og jeg er stolt over det arbeidet jeg har lagt ned.


Betyr håndballen mer nå enn før du ble skadet

– Når man er ute, så merker man hvor mye man savner det å spille håndball.  Så akkurat nå er jeg veldig glad for å kunne gjøre det jeg har lyst til, spille håndball og fortsette å utvikle meg, sier hun med et smil om munnen.

Foto: Vegard Evjen @vegard_evjen_05


Bakspilleren ble operert 5. oktober 2020, for øvrig på bursdagen hennes.  Sofie opplevde god progresjon i treningen, men så fikk hun smerter i knærne og fikk ikke kjørt de øvelsene hun skulle.  Etter et besøk hos ortoped fikk hun beskjed kom at hun måtte opereres på nytt og at de måtte ta vekk arrvev og brusk i kneet. 

– Jeg ble operert på nytt i oktober 2021, forteller hun. – Da hadde det gått et år siden jeg ble skadet, så da skulle jeg egentlig vært tilbake på banen.

– Etter den operasjonen var det som å få et nytt liv.  Alle smertene var borte, og jeg kunne fortsette med den utviklingen jeg egentlig skulle hatt.  Jeg har vært litt uheldig på veien og fått noen belastningsskader som gjorde at jeg aldri kom i gang i sesongen 2021/22. 


– Rundt mars/april i år kunne jeg være med ordentlig på håndballdelen igjen.  Nå i oppkjøringen spilte jeg mine første minutter i treningskamper. 

– Jeg føler jeg har hatt stor motivasjon gjennom hele skadeforløpet.  Men selvfølgelig er det noen dager som er tyngre enn andre.  Men overordnet sett har jeg alltid hatt stor motivasjon og vilje til å komme tilbake på håndballbanen, fastslår hun. 


Sofie Winther-Hansen mistet to sesonger med håndballspill, men fikk god hjelp av tidligere kvinnelandslagstrener Sven Tore Jakobsen i perioden hun var ute.

– På skolen hadde jeg Sven Tore som trener.  Og i opptreningen hadde vi mye videoanalyse og visualisering som jeg tror har hjulpet mye på hvor raskt jeg har kommet tilbake.  I den perioden jeg har vært skadet har jeg hele tiden tenkt håndball.  Det vil selvfølgelig ikke være det samme som å være på banen, men jeg har hele tiden på en måte holdt meg litt inne i det og hele tiden tenkt håndball.  Det har vært veldig viktig. 

Lagbilde av LK02 fra november 2019 da de spilte kamper på Hønefoss. Sofie Winther-Hansen nummer to fra venstre på bakerste rad.
Foto: Trond Sørøy


Sofie var en del av LK02 frem til hun ble skadet og hun deltok i det første mesterskapet til årgangen 02/03.  Opprinnelig er hun Strindheimjente, men er nå inne i sin fjerde sesong i Charlottenlund.

– Jeg har vært en del av et 1. divisjonslag i tre år, men har i realiteten kun spilt noen få kamper.  Så for meg handlet det i starten på denne sesongen om å komme inn i spillet og kjenne på nivået.  Og så har jeg hatt en stigende utviklingskurve i takt med at jeg har fått mer tillit fra treneren og selvtillit, så det har bare blitt bedre og bedre, smiler 20-åringen.


At Winther-Hansen raskt har kommet tilbake i den formen hun var før hun ble skadet er godt nytt for Charlottenlund.  Laget mistet alle sine storskyttere til andre klubber i sommer og i tillegg er viktige Ine Sagosen ute med langtidsskade.

Sofie har tatt skuddansvar og er nummer to på toppscorerlista i 1. divisjon med 41 scoringer på sju kamper. 

– Årets stall består av unge spillere hvor en del ikke har spilt 1. divisjon før, så vi mangler litt rutine og erfaring.  Samtidig som vi mistet tre av våre toppscorere fra i fjor.  Det vil selvfølgelig ha en betydning.  Men samtidig så har vi fått inn en del nye spillere som besitter mange gode egenskaper og kompetanser som de bidrar med innad i laget.  Det handler om for oss å utvikle de nye relasjonene og samspillet vårt.

Foto: Vegard Evjen @vegard_evjen_05


Etter fem strake tap i sesonginnledningen fikk trønderne en fin opplevelse da det ble en klar seier over Larvik Turn i Bergslihallen 19. oktober.

– Det var en opptur for oss mot Larvik Turn, deilig å ta to poeng.  Noe jeg synes vi lykkes med var å få mer flyt i spillet enn det vi har hatt tidligere.  Vi har slitt med et høyt antall tekniske feil, noe som har ødelagt for oss sjøl og flyten i spillet.  Men mot Larvik Turn klarte vi å holde det på et lavere tall som gjorde at vi fikk flyt og momentum i kampen.  Samtidig som målvakta vår Ida Carlson stod en god kamp.  Som gjorde det lettere for oss å kjøre mer kontra enn det vi har gjort tidligere. 


I søndagens kamp mot Junkeren var Charlottenlund igjen gode og hadde uavgjort resultat rett før slutt.  Det endte med et surt ettmålstap, 28-29.

– Det var en hard fysisk kamp.  Jeg synes vi overordnet spiller en god kamp, så er vi litt uheldig mot slutten.  Det er litt vanskelig å si hvorfor de tar oss igjen, men jeg tror vi gikk litt tomme som gjorde at det ble noen feil og bomskudd på slutten der.  Men jeg synes vi kjempet godt gjennom hele kampen. 


Er dere på rett vei nå?

– Vi har helt klart en stigende utviklingskurve.  Ser du på de to siste kampene vi har spilt, ser du en stor fremgang sammenliknet med de tidligere kampene. 


Hva kan vi forvente av Charlottenlund fremover?

– Man vil vi se en stor utvikling gjennom sesongen når vi får jobbet mer med relasjonene og samspillet vårt.  Vi har hatt gode tendenser og flere perioder som har vært bra i de tidligere kampene, så hvis vi bare får bygget videre på det, så vil resultatene komme, sier Sofie Winther-Hansen avslutningsvis.