Emilie Benedikte Lefstad:  – Det er stort å spille i 1. divisjon med barndomsklubben! – Norsk Topphåndball
Foto: Marianne Kaugerud

Emilie Benedikte Lefstad:  – Det er stort å spille i 1. divisjon med barndomsklubben!

  Etter en rekke neste-opprykk lyktes Sarpsborg å vinne sin 2. divisjonsavdeling i våres.  Under oppkjøringen har laget tatt store steg fysisk og føler seg godt forberedt på hva som venter i 1. divisjon.

For bakspiller Emilie Benedikte Lefstad er det ekstra gjevt at hun får oppleve spill i 1. divisjon med klubben hun har spilt for i hele sin karriere, hun er nå i gang med sin 13. sesong i klubben.– Det er veldig stort! sier hun opprømt. – Den kampen hvor vi sikret opprykket i fjor var veldig emosjonell.  Jeg har alltid drømt om å rykke opp, men så har vi aldri klart det.  Da det først skjedde, føltes det fantastisk.  Sarpsborg er ikke noen stor by og at vi har klart å få et lag i 1. divisjon er kjempegøy, smiler Emilie Benedikte Lefstad (24).     

Sarpsborg vant 2. divisjon avdeling 2 etter 19 seire, 1 uavgjort og 2 tap.  Østfoldingene var fem poeng foran Sandefjord.

24-åringen er en av lagets forsvarbautaer og er et viktig forbilde for de unge i klubben.  Hun var en del av det lovende 1999-kullet som vant Bringserien og Norden Cup i tillegg til å gjøre det bra i Lerøyserien og andre store turneringer.

Fra 99-årgangen er i tillegg til Emilie Benedikte Lefstad også målvakt Marte Råkil fortsatt Sarpsborgspiller.

Foto: Marianne Kaugerud


– Siden jeg begynte på damelaget da vi var 16 år, har det vært et ønske fra klubben om å rykke opp til 1. divisjon.  Vi har alltid vært nære og har kommet på mange andreplasser.  Så det var deilig at det endelig gikk nå. 

Hvorfor klaffet det nå?

– Vi hadde et eldre lag og hadde mer rutine i fjor og taklet presset bedre, forklarer hun. – I tillegg hadde vi fått inn noen ringrever som for eksempel Frida Kjuus som har spilt i REMA 1000-ligaen med Fredrikstad i mange år.  Det var nok avgjørende for at vi tok den plassen i 1. divisjon. 

– Vi ble vi sett på som det beste laget i vår gruppe av mange, det var et forventningspress, ikke bare fra oss sjøl, men også fra omgivelsene om at vi skulle være det beste laget som skulle rykke opp. 


Selv om det var et forventningspress var trenere og spillere bevisste på at det å ha det gøy skulle være hovedfokuset.  At det ikke bare skulle være blodig alvor på treningene.

– I fjor hadde vi mulighet til å rullere mye, vi hadde ikke noen spillere som var stjernene som måtte stå på banen hele tiden.   Vi kunne bytte på alle 16 som var med på kamp og det var ikke store nivåforskjeller på førstesekser og andresekser.  Det er kanskje en av grunnene til at vi klarte å rykke opp.  Hadde vi en skade så gjorde ikke det så stor forskjell for vi hadde andre som kunne komme inn å gjøre tilnærmet lik god jobb, forteller bakspilleren. 


Oppkjøringen i sommer har vært en del hardere enn foran tidligere sesonger og laget har løpt mye og trent mer fysisk i sommer.

– Vi har kjent nå i august at det har gitt resultater, sier Emilie fornøyd. – Alle på laget kjenner at de er fysisk bedre trent nå enn det vi var da vi avsluttet sesongen i 2. divisjon. 

Foto: Marianne Kaugerud


Sarpsborg har spilt noen treningskamper i sommer og fikk gode svar da de møtte divisjonskollegaene Glassverket og Nordstrand i Follo Cup.  I begge kampene hang de godt med mot sine mer rutinerte motstandere.

– Vi var usikre på hvordan vi ville ligge an i forhold til de andre lagene i 1. divisjon. Men da vi spilte Follo Cup merket vi at vi ikke var så langt unna som vi trodde vi skulle være. Vi har tatt steg i sommer, kanskje spesielt forsvarsmessig.  Vi har blitt mye tøffere i etablert forsvar.  Det har vi merket hele veien at vi har tatt store steg fra fjorårets sesong.


Søndag var det klar for serieåpning hjemme i Sarpsborghallen.  Motstander var Levanger som har flere sesonger bak seg i 1. divisjon, og som i fjor ble nummer 11 av 14 lag.  Trønderne er interessert i å vise frem sitt egentlige potensial denne sesongen og nyopprykkede Sarpsborg fikk merke at det er stor forskjell å spille i 2. divisjon sammenlignet med spill på et nivå høyere.  Levanger vant kampen 36-26.

– Alle har nok følt på det foran den første kampen i 1. divisjon.  Det er ikke så mange av oss som har spilt på det nivået før.  Det var en rar stemning på treningene i forkant, vi følte at nå begynner alvoret virkelig.  Tidligere i 2. divisjon følte vi ikke på det samme presset som det var inn mot seriestarten mot Levanger. 

– Da kampen startet så vi at vi hadde høye skuldre og det ble gjort noen enkle feil som vi nok ikke hadde gjort om vi hadde vært trygge i den situasjonen vi var i.

– Vi er fornøyde med hvordan vi står i etablert forsvar, det er det vi tar med oss videre som godkjent fra kampen.  Det vi må jobbe mer med er å luke bort de enkle feilene hvor de kan kontre imot oss.  Det er rett og slett det vi taper kampen på i seriepremieren, sier Emilie. 

Foto: Marianne KaugerudBle det en reality-check?

– Vi kjenner på at vi må ta i mer i alle dueller og være på fra start til slutt om vi skal ta poeng.  Det holder ikke å spille 50 minutter god håndball og 10 minutter dårlig, som vi fint kunne gjøre i 2. divisjon.  Nå må vi være på fra start til slutt.

– Det er nok de høye skuldrene og bomskuddene som gjorde at tapet ble så stort som det ble.  Vi har sett i treningskampene at vi ikke er så langt unna.  Dette var en grei start, nå har vi varmet opp og kommet i gang, og så skal det bli bedre herfra! sier 24-åringen, som er revansjelysten.


Veien videre?

– Vi har lyst til å vise oss fra en bedre side enn det vi gjorde på søndag, sier hun bestemt. – Vi vet at vi har mye mer inne.  Vi vil ikke at de andre lagene i 1. divisjon skal tro at de kan møte oss og bare løpe over oss, som vi ble tidvis av Levanger på søndag.  Vi skal slå tilbake, absolutt! sier Emilie Benedikte Lefstad avslutningsvis.