Eira Aune:  – Jeg tror ikke det helt har gått opp for meg enda hvor stort det er – Norsk Topphåndball
Foto: Erik Laursen

Eira Aune:  – Jeg tror ikke det helt har gått opp for meg enda hvor stort det er

I hennes tredje sesong i Danmark storspiller tidligere Oppsalspiller Eira Aune.  Hun ble kåret til høstsesongens beste venstreback i Kvindeligaen, hun er på fjerdeplass på toppscorerlista og skal spille Final 4 i Santander Cup i april.  Det er første gang i Silkeborg-Voels historie at klubben skal spille Final 4. 

– Helt siden jeg kom Silkeborg er vi blitt lært opp til at det å nå Final 4 i Santander Cup er noe alle klubbene kjemper om, forteller Eira Aune (25).  – Det er virkelig stort, jeg tror ikke det helt har gått opp for meg enda hvor stort det er, smiler hun.  – Alle rundt klubben er veldig glade for det, man ser at det betyr mye både for Silkeborg by og for klubben.

Foto: Erik Laursen


Hvorfor har Final 4 så høy status?

– De har arrangert cupen litt annerledes i Danmark, det en litt annen opplevelse og så er det ikke plankekjøring hvem som vinner.  I Norge var det tidligere Larvik som alltid vant og i de senere årene har det vært Vipers.  I Santander Cup i Danmark er det mer åpent hvem som vinner.  Vi har sett at i Danmark kan alle lag slå alle og hvis de gode lagene ikke møter opp med riktig innstilling, så kan man gjøre en overraskelse, forklarer Eira.

– Vi er tett på å gjøre noe veldig stort.  Det var flere av jentene på laget som stod med tårer i øynene etter seieren i kvartfinalen og man så hvor mye det betydde for hver enkelt å komme til sin første Final 4. 


Kvartfinalen mot Aarhus ble et tett drama hvor Silkeborg-Voel vant 27-26.  Eira scoret 12 mål og ble kåret til kampens spiller.

– Det var en jevn kamp som svingte mye frem og tilbake, som det alltid gjør mot Aarhus. De er flinke til å trekke ned tempoet vårt og det ble en slitekamp.  Da var det veldig gøy å dra seieren i land. Hvordan håper du at dere fremstår i Final 4?  

– Jeg håper at vi viser oss fra vår beste side. Vi skal møte Odense som kanskje ikke er drømmemotstanderen.  Men vi vet at hvis vi har en god dag, kan vi gjøre det vanskelig for alle motstandere vi møter.  Så man håper så klart at man treffer en sånn dag hvor alt går og det er stang inn.  Så lenge vi gjør vårt beste mot topplagene i Danmark som også hevder seg godt i Champions League, så skal vi være fornøyde og kan ta med oss den opplevelsen som det er å være med i det arrangementet.  Vi må huske å nyte det, for det er ikke sikkert det kommer så mange flere sjanser i årene fremover. I Danmark har de en tradisjon på å kåre høstsesongens førstesyver, «efterårets hold».  Eira er plukket ut i den gjeve utmerkelsen som ligaens beste venstreback.

– Efterårets hold er tatt ut på bakgrunn av statistikk, det er gøy at det går faktisk på tall om hvor bra man har gjort det den halve sesongen som har vært.  Det er en kjempeanerkjennelse for at man har gjort noe godt og prestert bra i samtlige kamper over lenger tid, at det ikke bare er en kamp og så er man dårlig neste.  Det er kjempegøy å være en del av det og bli tatt ut til det, sier Eira opprømt.

– Samtidig så er det jo et lagspill som vi driver med.  Det er mange rundt meg som gjør meg god, så det skal vi huske på at jeg må ha et lag for å prestere, presiserer hun.  – Vi har gjort en fin halvsesong, det viser også efterholdet hvor vi har to spillere på det laget, det er kjempegøy.  Det viser at vi kan produsere gode spillere i en litt mindre klubb også. Eira scorer jevnt og trutt for Silkeborg-Voel og ligger på fjerdeplass på toppscorerlista i den danske Kvindeligaen med 74 mål på 13 kamper.

Hvilke kvaliteter i spillet ditt får du brukt i Kvindeligaen?

– Vi spiller en type spill som jeg trives i.  Jeg er ikke den største håndballspilleren og hoppe over en blokk på 1,90, det går ikke.  Jeg er avhengig av at vi spiller et hurtig spill at vi satser mye på kontringer og løper fort opp i banen.  Og spille ut ifra det.  Det jobber vi mye med her i Silkeborg og det er et spill som ligger godt til meg, som jeg også trives med, forteller hun. 

– Utover det er det duellstyrken min og at jeg god til flere ting.  Jeg kan skyte fra gulvet, hoppe opp og skyte de hurtige skuddene i tillegg til finter og dueller.  Jeg vil ikke si at jeg er en ren skytter eller ren duellspiller, jeg kan litt av alt og så er det kanskje det som gjør det vanskeligere å forberede seg på meg.  For jeg gjør litt av alt og har kanskje ingen superkompetanse på enkelte ting.  Man kommer langt med det også, sier hun muntert.25-åringen hadde en stor rolle i Oppsal da hun forlot norsk håndball i 2020 og fortsatte karrieren i Danmark.  Dette er hennes tredje sesong i Silkeborg-Voel. 

Hvordan har du utviklet deg etter at du reiste fra Oppsal?

– Det er mer lagt opp til at jeg kan satse håndball her, hvor jeg lever det profesjonelle livet hvor jeg ikke har noe ved siden av.  Jeg kan fokusere kun på håndball og treninger, så akkurat den hverdagen gjør meg bedre.  Det har gjort at jeg har blitt mer stabil over lengre tid. 

– Og så vil jeg si at jeg har utviklet meg mest i forsvarsspillet.  Som jeg hadde mye å arbeide med da jeg kom fra Norge.  Fordi her kreves det mer fysikk og det går raskere og man må virkelig være på for å henge med i forsvar også.  Det er kanskje det jeg har utviklet meg mest på.  Forsvar har begynt å bli gøy.  Der var jeg ikke da jeg reiste fra Norge, humrer hun.

Foto: Erik LaursenOver tid har Eira Aune fått mer og mer tillit av trenerteamet og står stort sett på banen i 60 minutter i hver kamp.

– Jeg kan ikke be om mer når det gjelder spilletid.  Jeg står stort sett 60 minutter.  Så der har jeg en kjemperolle, litt som den rollen jeg hadde i Oppsal på slutten der.  Det er kjempestas og gøy å få den tilliten.  Det er noe jeg har opparbeidet meg.  Jeg spilte ikke 2 x 30 min i min første sesong, det viser også at man har jobbet hardt for det og gjort seg fortjent til den rollen. 


Etter halvspilt serie ligger Silkeborg-Voel på sjetteplass.  Eira og co startet 2023 med å slå Sønderjyske 25-24 i lagets første kamp etter nyttår. 

Hvordan trives du med å spille i Kvindeligaen?

– Det er det største, sier hun ivrig.  – Jeg spiller ikke i den største klubben i Danmark og spiller ikke i Champions League, men i Kvindeligaen møter jeg så gode lag i hver kamp.  Det er landslagsspillere over hele rekka i de danske lagene.  Kvaliteten er skyhøy.  Det er ikke en bedre liga man kan være i, det ser man på hvor ettertraktet det er å komme til Danmark.  Vi har Esbjerg med hele det norske landslaget og omtrent hele det nederlandske landslaget i Odense, det er kvalitetsspillere over hele rekka.  Det er fantastisk gøy å møte den motstanden i serien.  Da får man sjekket seg selv på hvor nivået skal ligge for at man skal ta de ekstra stegene, sier Eira Aune avslutningsvis.