Dina Frisendal:  – Jeg har hatt mye fokus på det mentale – Norsk Topphåndball
Foto: Bjørn Erik Nesse

Dina Frisendal:  – Jeg har hatt mye fokus på det mentale

19-årige Dina Frisendal har tatt overgangen til REMA 1000-ligaen med bravur.  I fjor spilte hun Lerøy og 1. divisjon for CSK.  I år er det Fana som har glede av det unge målvaktstalentet, som allerede har deltatt på samling med rekruttlandslaget.

I søndagens lokaloppgjør mot Tertnes spilte Frisendal en avgjørende rolle for Fana da hun i en periode tok alt av skudd som kom og de rødkledde startet opphentingen etter å ha ligget syv mål bak da 40 minutter var spilt.

Foto: Bjørn Erik Nesse– Det var vanskelig en periode der hvor jeg ikke hadde så mye hjelp av forsvaret.  Da må jeg bare tenke på meg selv og hva jeg kan gjøre for å bidra bedre.  Jeg klarte å omstille meg og fant en måte jeg kunne komme tilbake i kampen på, forklarer 19-åringen. 

– Det er veldig gøy å føle at man kan bidra litt, men det skulle helst ha kommet før i kampen, humrer hun, og legger til:  – Det var deilig at jeg klarte å omstille meg.  Selv om det kan være tungt en periode, kan jeg likevel klare å komme inn i kampen igjen.  Det er noe jeg føler jeg gjorde i går, det er jeg fornøyd med, det var gøy, smiler hun.

Foto: Bjørn Erik Nesse


Fana åpnet sesongen med seier 26-23 over Gjerpen hjemme i Fana Arena.  I andre serierunde ble det tap 34-28 borte mot Sola, før gårsdagens spennende best i byen-oppgjør endte uavgjort 33-33.

Tertnes ledet 27-20 da Dina Frisendal fikk overtaket på Tertnes skyttere og Fana greide å spille seg inn i kampen igjen.  Først på stillingen 32-32 var Fana igjen ajour og da gjenstod det 1 min 20 sekunder.  Lagene scoret hver sin gang i sluttminuttet.

De siste sesongene har Fana tatt over hegemoniet om å være best i byen etter at Tertnes i en årrekke hadde vært storesøstere.  Rett etter kampslutt var det Fanaspillerne som jublet høyest etter at utlikningen ble satt inn fattige to sekunder før slutt. 


– Det var en tøff kamp, sånn er det gjerne når det er lokaloppgjør, det er noe annet.  Vi vet på en måte at vi skulle hatt den kampen der.  Men jeg er fornøyd med at vi klarer å stå sammen som et lag da vi mistet en så avgjørende spiller som Celine Solstad (rødt kort).  Vi lå langt bak, men ga oss aldri.  At vi faktisk klarer å få det ene poenget, det er viktig! 

– Det betyr mye å være det beste laget i byen, Det var viktig at vi ikke tapte den kampen og spesielt når kampen gikk i Fana Arena. 

Foto: Bjørn Erik Nesse


Fanas nye førstemålvakt deltok på samling med Rekruttlandslaget på Island fra 28. februar til 5. mars 2023.  Hun holder fortsatt ungdomslandslags-alder, er fast inventar på LK04 og har spilt flere mesterskap.  Det er uhyre sjeldent at spillere som er på yngre landslag blir tatt med på samling på LKR, det må bety at NHF har store planer for Dina Frisendal. 

I sesongens tre seriekamper har 19-åringen hatt tillit som førstemålvakt.

– Det er en drøm som har gått i oppfyllelse, det å få spille i REMA 1000-ligaen, sier Frisendal opprømt.  – Det å få tillit og starte kamper allerede i min første sesong i eliteserien, det er mer enn jeg kunne ha drømt om.  Det er veldig gøy.  Artig å få prøve seg på dette nivået, jeg er veldig glad for det!

– Helt siden jeg kom til Fana har jeg hatt en bra utvikling, føler jeg.  Både med mer forståelse og en bevissthet på hva man selv gjør i målet.  Jeg kjenner jeg har vokst på det, virkelig. 

– Jeg koser meg masse som Fanaspiller. Hele laget er helt nydelig, de har tatt meg så godt imot.  Jeg føler meg veldig velkommen, det har vært viktig, jeg trives godt, smiler hun. 


Hvordan takler du forventningspresset?

– Jeg bryr meg ikke så mye om hva andre forventer av meg.  Jeg har mine forventninger til meg selv og jeg vet hva trenerne mine og laget mitt forventer av meg, så lenge jeg klarer å oppfylle det, er det det viktigste.  Det er ikke alltid man klarer det, men da må en jobbe med seg selv.  Det er ofte hodet som styrer alt. 

– Som i kampen mot Tertnes.  Det var en periode der hvor jeg ikke klarte å redde en eneste ball.  Og da er det viktig at man kan styre hodet sitt og ikke tenke på baller som en har sluppet inn, men heller fokusere på redningene.  At man bruker hodet for å omstille seg, forteller hun. 

Foto: Bjørn Erik Nesse

Hva er din styrke som målvakt?

– Det mentale, sier hun kontant, og forklarer:  – Jeg har hatt mye fokus på det mentale de to siste årene.  Det at jeg er i stand til å skru om hodet og ha fokus på det som er bra.  Det negative bryter deg bare ned.  Men også at jeg har teknikkene inne, det er bare det å utføre det. 


Sist sesong spilte LK04-målvakten i Lerøyserien samt 2. og 1. divisjon for Charlottenlund.  Hun har tatt overgangen til det øverste nivået bemerkelsesverdig raskt.

– Jeg har fått mye hjelp av Oddvar Bjørnestad, målvaktstreneren vår, skryter hun.  – Og så gjelder det å være skjerpet på hver trening og være bevisst på at det er steg opp, men ikke stresse av den grunn og ta det i sitt eget tempo.  Overgangen til eliteserien har vært overraskende bra.  Det er et trygt lag å komme til, som har gjort at jeg har utviklet meg raskere. 


Hvordan blir årets sesong for Fana?

– Vi er et sultent og ungt lag som skal stå på fremover og trene for å bli bedre.  Alle viser at de har veldig lyst å nå de målene vi har satt oss og jobbe sammen for det, sier Dina Frisendal avslutningsvis.