– Det skal ikke være mulig, men vi klarte det! – Norsk Topphåndball

– Det skal ikke være mulig, men vi klarte det!

Volda kommune har 8000 innbyggere, og de har et håndballag som skal spille i REMA 1000-ligaen neste sesong.  Dette er historisk for håndballen i Volda, det er første gang klubben er representert på høyeste nivå i Norge.

Volda har lenge hatt et ønske om å etablere seg i norgestoppen og var oppe i 1. divisjon ved to anledninger tidlig på 2010-tallet, men rykket direkte ned igjen ved begge anledninger.

Foto: Jon Forberg

Etter det siste nedrykket gjorde klubben en genistrek med å hente inn islendingen Halldór Stefán Haraldsson til Volda, som da var et relativt ubeskrevet blad i Norge.  Han ankom bygda i 2016 og vant 2. divisjon i sin andre sesong i klubben.  Og laget fortsatte å imponere også i 1. divisjon og har kjempet i toppen i tre sesonger på rad, før det i år ble full klaff og opprykk til REMA 1000-ligaen etter å ha vunnet 1. divisjon.

På de 19 første kampene var Volda ubeseiret.  Sesongens eneste tap kom mot Charlottenlund i siste serierunde da opprykket allerede var sikret. 


– Det er klart det er kjempegøy det vi har gjort, sprudler Halldór Stefán Haraldsson.  – De siste sesongene har vi tenkt at «er man litt gal, for dette er ikke mulig.»  Vi har vært så nære å rykke opp, men likevel så langt i fra.  Men tydeligvis, så er det mulig! 

– Du skal lete lenge for å finne en klubb som Volda som geografisk ikke ligger i nærheten av Stavanger eller Trondheim og som har klart å rykke opp til øverste nivå i Norge, det tror jeg er ganske unikt, sier treneren opprømt. 

Foto: Jon Forberg


Sesongstarten ga ingen tegn på Volda skulle hevde seg noe bedre enn de tidligere sesongene i 1. divisjon. Med tre uavgjorte kamper på de fire første serierundene, kom Volda bakpå med tanke på å kjempe om den gjeve førsteplassen som ga direkte opprykk.

– Vi spilte uavgjort borte mot Levanger og Charlottenlund og hjemme mot Gjerpen.  Da følte vi ikke at vi var det beste laget i serien.  Gjennom sesongen har vi utviklet oss og var gode rett før jul og klarte å holde flyten gjennom koronastoppen.  Og så har vi hatt en veldig god vårsesong og har fullført kampene i februar, mars og april veldig bra, oppsummerer han. 

– Bortekampen mot Gjerpen ble avgjørende.  Før den kampen var Gjerpen på førsteplass og de hadde satt ganske mye i potten for å rykke direkte opp.  Vi så på de som favoritter til å vinne serien.  Da vi vant den kampen, kjente vi at vi hadde en reell mulighet til å rykke direkte opp. 

– Etter hvert når vi vant flere og flere kamper så kom vi nærmere og nærmere.  Og da vi slo Haslum borte, da var det klart egentlig, smiler Halldor.  – Det var den kampen som vi virkelig kunne ha tapt.  Jeg visste at vi kom til å slå Levanger på hjemmebane og få opprykket i boks.

Foto: Jon Forberg


Halldór Stefán Haraldsson har trent Volda i seks sesonger og da han overtok laget i 2016 hadde de rykket ned til 2. divisjon med minst mulig margin.  De fleste spillerne var på vei ut og den første oppgaven til Halldor var å hente inn unge lokale spillere til å styrke stallen og bygge opp et nytt lag. 

Administrativt hadde klubben vært sterk i flere år allerede og det var på plass et sterkt styre med mange mennesker som jobbet rundt klubben da Halldor kom.  Volda hadde jobbet hardt og var to ganger oppe i 1. divisjon, men hadde ikke klart å stå i første divisjon.

I den første sesongen med islandsk trener, endte Volda på andreplass i andre divisjon. I sesong nummer to vant Volda sin avdeling og klubben var igjen klar for spill på nest høyeste nivå. 

Og denne gang var målet å stå i 1. divisjon og ikke rykke direkte ned igjen. 


– Da jeg kom til Volda i 2016 brukte jeg litt tid for å finne ut hvordan jeg ønsket å gjøre det.  Vi hentet inn unge spillere for å utvikle de og blant spillerne som har vært her like lenge som meg og som er med oss i dag, er Marte Lausund Nornes og Kine Kvalsund.  Kine var også her før jeg kom, forteller han. 

Foto: Jon Forberg


Merkevaren til Volda er en 5:1-variant som er utviklet gjennom fem sesonger.  I sesongen 2017/18 var Volda ubeseiret i 2. divisjon med sin nye forsvarsvariant. 

– Jeg så ganske fort at det taktiske forsvarsspillet hos de fleste lagene var å stille opp med 6:0 og vi hadde lyst til å fremstå litt annerledes og komme med noe nytt.  Prøve å skape identitet, så derfor øvde vi inn et forsvar med 5:1, som har utviklet seg enormt underveis gjennom de fem årene som vi har spilt det.  Det har vært vår merkevare.  Vi spiller 5:1 og når lagene møter oss, må de forberede seg litt annerledes enn vanlig. 


I de tre foregående sesongene har Volda vært av topplagene og havnet på tredje- og fjerdeplass hver sesong. 

– Vi hadde et bra lag med gode spillere, men trodde det kom til å bli en tøff sesong da vi rykket opp til 1. divisjon i 2018, siden Volda to ganger tidligere hadde rykket rett ned igjen.  Klubben hadde en god del erfaring med det.  Jeg hadde ikke trent 1. divisjon i Norge før, jeg trente eliteserie på Island.  Så det var et nytt landskap for meg. 

– Vi fikk flyten tidlig i sesongen og så endte det opp med at vi hadde en reell sjanse til å rykke direkte opp til eliteserien det året.  Vi endte likt med Follo på poeng, som rykket direkte opp på grunn av et lag gikk konkurs.  Så vi var ganske nære det året.  

Foto: Jon Forberg


– Sesong nummer to i 1. divisjon havnet vi på tredjeplass, men tabellen viste fjerdeplass.  Rælingen ble tildelt tredjeplassen på snittpoeng, så der var vi ganske skuffet for at vi ikke fikk plass i eliteserien, som Rælingen fikk.  Vi følte virkelig at vi fortjente det. 

– I fjor var det litt annerledes.  Vi mistet spillere i skader og det var en tyngre sesong, men likevel klarte vi å havne på fjerdeplass i en halvspilt serie. 


Flere av Voldas sentrale spillere har stått sammen i 1. divisjon i flere sesonger og den erfaringen høstet de fruktet av denne sesongen.  Etter sesonginnledningen med tre uavgjorte kamper, vant Volda 18 kamper på rad.  En imponerende prestasjon som viser at laget ikke bare er gode til å spille håndball, men også innehar en stor porsjon mental styrke. 

– Denne sesongen har vi har vært gode på mange ting.  Vi har vært stabile forsvarsmessig, selv om vi ikke er det laget som har sluppet inn færrest mål i serien.  Vi har stått bra i forsvar og har ikke rotet bort for mange poeng. 

Foto: Jon Forberg


– Vi taper noen poeng i starten på sesongen, men gikk ikke på noen smeller.  Så vi har klart å holde det oppe gjennom hele sesongen og den gode gamle «ta en kamp om gangen» har virkelig vært viktig for oss.  Det har hjulpet oss til å holde fokuset gjennom sesongen, sier treneren fornøyd.

– Det har kanskje også vært en fordel for oss at vi var på andreplass litt bak Gjerpen helt til vi slo dem.  Vi måtte være på tå hev, men uten å ha alt presset på oss. 


Volda har mange målfarlige spillere i stallen og tre av spillerne endte topp fem på toppscorerlista i 1. divisjon.   Iuliia Andriichuk nummer tre med 116 mål, Fride Heggdal Stølen nummer fire med 111 mål og Ingrid Jamtli Rye nummer fem 107 mål

– Angrepsmessig har vi vært gode gjennom hele sesongen, sier treneren fornøyd.  – Alle spillerne har hatt en god sesong og vi har mange scoringer fra 6-7 spillere.  Vi har tre spillere på topp 5 på scoringslisten med ganske mange mål og fem spillere på topp 15.  Vi har fått mål fra nesten alle posisjoner i alle kamper og vært farlige på flere plasser.

Foto: Jon Forberg


Neste sesong venter en ny hverdag for dere i REMA 1000-ligaen.  Hvordan skal dere forberede dere til det som venter?

– Vi vet at vi er den minste klubben i REMA 1000-ligaen neste sesong.  Men samtidig rykker vi ikke opp for å være en kasteball.  Vi skal gjøre alt vi kan for å beholde plassen i REMA 1000-ligaen.  Og det betyr at vi må styrke stallen i bredde og få inn flere unge og sultne spillere som har lyst til å trene og bli bedre.  Samtidig som vi må hente inn en spiller som løfter laget.  Det er målsettingen som vi har.

– Vi har erfaring med at det ikke er så greit å få spillere til å flytte til Volda.  Vi har en knallhard jobb foran oss for å nå de målene vi har satt oss, men vi har klart det før og vi skal nok klare det igjen. 


– I tillegg til å sikre oss en så sterk stall som mulig foran neste sesong, må vi styrke oss på andre plasser.  Vi må bli sterkere på trenersiden, ha en sterkere administrasjon og ta et steg på alle plasser.  Vi må lære fort, vi har ikke råd til å bruke en halv sesong til å finne oss til rette.  Vi må være klare når sesongen starter.  Samtidig som vi må kunne nyte det at vi rykket opp til REMA 1000-ligaen, sier Voldas trener avslutningsvis.