Den ferske utenlandsproffen: -Jeg var aldri noe «ener»

Trym Skoglund er en av Norges ferskeste utenlandsproffer. Den tidligere Fjellhammer-midtbacken har ankommet Sverige, og ser frem til å starte et nytt kapittel. Men veien dit har på ingen måte vært en dans på roser.

Etter sesongen valgte Skoglund å signere for Svenske HIF Karlskrona. Det svenske 1. divisjonslaget havnet på den bitre 4. plassen i «Herr 1 södre», og gikk dermed glipp av muligheten til kvalik.

Og målet til Skoglund og hans lagkamerater er klart:

-Ambisjonene er å rykke opp, enten direkte eller gjennom kvalik, som er 2-4 plass. Ellers har man jo ambisjoner om å ta steg hele veien og utvikle seg både som lag, men også individuelt, forklarer Skoglund.

På spørsmål om hvordan oppkjøringen i Sverige kontra Norge har vært, forteller Skoglund at forskjellene er få. Men mange tunge treningsøkter har naturligvis resultert i tunge og slitne håndballkropper.

Funnet seg godt til rette

FRYKTET MIDTBACK: Trym Skoglund. FOTO: Fjellhammer Facebook

Den tidligere Falk Horten-spilleren har mye å fortelle om hvordan livet i Sverige er. Playmakeren har funnet seg godt til rette i nabolandet, og er klar på overgangen har gått smertefritt. Den største utfordringen har vært å flytte langt fra venner og familie.

Da hjelper det at kjæresten, Luara Maria, ble med Skoglund over grensen.

-Den største overgangen er vel at det er langt unna venner og familie, men heldigvis så har kjæresten min flyttet hit til Karlskrona med meg. Det er jo en trygghet i seg selv.

Den ferske utenlandsproffen har også kommet godt inn i spillergruppen.

-Jeg blitt tatt veldig godt i mot av både gutta på laget, trenerne og folk i og rundt klubben. Det er en veldig profesjonell klubb, og veldig mange mennesker rundt og i klubben som bryr seg. De jobber for at vi som spillere skal få best mulige forutsetninger for å prestere på banen.

-Hvordan er fasilitetene her kontra i Norge?

-De fasilitetene og forutsetningene vi har her er noe helt annet enn hva jeg er vandt med fra Norge, så det synes jeg har vært veldig kult, sier Skoglund.

-Jeg har hatt troen på meg selv

Trym Skoglund har på mange måter hatt en «stille» reise til det øverste nivået. Horten-gutten har stort sett spilt i Norsk 1. divisjon og har aldri deltatt på yngres-landslag. Men det har ikke stoppet Skoglund fra å ta skrittet ut til utlandet. Det har skjedd gjennom tålmodighet og knallhardt arbeid.

-Jeg har vel aldri vært en klar nummer 1, som har skilt seg ut og scoret mange mål. Jeg føler vel selv at jeg har andre ferdigheter som ofte kan gå litt under radaren, spesielt når man er yngre.

-Hvordan har du løst dette?

-Jeg har hatt troen på meg selv, og tatt små steg og utviklet meg hele veien. Så føler jeg også at jeg har tatt gode klubbvalg, og har hatt trenere som har vist meg masse tillit og gitt meg muligheter til å hele tiden utvikle meg, forklarer Karlskrona sin nye midtback.

LANG REISE: Trym Skoglund og Per Olav Røhmer. FOTO: Fjellhammer Facebook

Skoglund forlot Nøtterøy til fordel for Fjellhammer i 2019. Der var han med på reisen fra 1. divisjon til spill i Rema1000-ligaen. Skoglund var en nøkkelspiller på et Fjellhammer-lag som overrasket håndball-Norge med svært gode resultater.

Skoglund ser tilbake på Fjellhammer-reisen med gode minner.

-Jeg hadde 3 fine år i Fjellhammer under Kristian Bliznac, hvor vi gikk fra å være nyopprykket i 1. Div når jeg kom, til å stabilisere oss i eliteserien. Kristian er en god trener, ikke minst på forsvarsspillet og det taktiske.

-Var han krevende?

-Ja, han krevde mye av spillerne sine, noe som både i mitt tilfelle og for Fjellhammer som lag førte til kontinuerlig utvikling, svarer Skoglund.

Da Skoglund var inne på temaet om trenere, var det viktig å gi ros til hans to tidligere trenere. Tidligere Nøtterøy-trener Tobbe Klingvall og Falk Horten G97-trener Trond Egge.

Begge trenerne ga tillit og tid til Skoglund, som gradvis utviklet seg til å bli en svært god håndballspiller.

-Jeg har aldri hatt noen langsiktige mål

Tillit og tålmodighet har vært avgjørende for Skoglund sin utvikling. Der hans tidligere lagkamerater i Falk Horten, Tormod Hauane (tidligere Bækkelaget) og Magnus Fredriksen (nå Wetzlar) slo igjennom på yngres-landslag, jobbet Skoglund i kulissene.

Arbeidet ville senere føre til proffspill i utlandet.

I SONEN: Trym Skoglund mot ØIF Arendal. FOTO: Fjellhammer IL Facebook

Der mange spillere har klare mål om spill i Tysk Bundesliga, har Skoglund ikke hatt noen. Reisen, sammen med arbeidet har vært fokuset.

-Jeg har egentlig aldri satt meg noen langsiktige mål med håndballen. Akkurat nå har jeg et mål om å rykke opp så jeg og laget får muligheten til å spille i Handbollsligaen. Det hadde vært veldig kult.

Skoglund legger til:

-Så når det målet er nådd så får jeg sette meg et nytt mål. Akkurat hva det blir vet jeg ikke enda. Men et overordnet mål er selvsagt å bli så god som er mulig for meg, så får vi se hvor det ender til slutt, avslutter Trym Skoglund.