– Den energien publikum gir spillerne i Åsenhallen er helt avgjørende! – Norsk Topphåndball
Foto: Hans Lie

– Den energien publikum gir spillerne i Åsenhallen er helt avgjørende!

Sola har gjort imponerende prestasjoner de siste sesongene og salgs- og markedssjef for Sola Håndball, Siri Forgaard skryter av at publikum i hjemmearenaen Åsenhallen er en av suksessfaktorene til at laget har gjort det så bra.

Sola har kapret bronsemedaljen i seriespillet de tre siste sesongene og har vist seg å være svært vanskelige å slå på hjemmebane.


– Kapasiteten i Åsenhallent er 1086 tilskuere, det er en veldig intim hall, forteller Siri Forgaard.  – Du kommer ekstremt tett på spillerne og jeg hører at flere av de som kommer hit som bortelag, ikke er så fan av stemningen i Åsenhallen, ler hun.  – For oss betyr det en ekstrem effekt gir ekstra energi. 

– En hjemmekamp for elitelaget med den energien og den ekstra go-en som publikum gir de, er viktig!  Det er med på at spillerne leverer og aldri gir opp.  Selv om du leder med 10 eller ligger under med 10 skal du alltid gi hundre prosent innsats.  Der er publikum viktig og en stor bidragsyter til at de klarer det, skryter salgs og markedssjefen.Siri forteller at når det er optimal stemning i Åsenhallen, fungerer speaker, musikk og publikum med heiing og klapping sømløst.

– Vi har broren til Camilla som speaker og med Herrem vet man aldri helt hva man får, smiler hun.  – Han er ekstremt dyktig til å få opp engasjementet.  Vi er på jakt etter å få til mer med trommer og har oppgradert trommene våre.  Foreløpig har vi ikke funnet de rette som kan ta det ansvaret.  Får du noen gode på trommer er mye satt, da er det mye lettere å klappe, forklarer hun.


Etter pandemien har Sola og resten av håndball-Norge slitt med å få folk til komme tilbake til hallene og på kamp.  I fjor hadde de rett i overkant av 50% i snitt, dvs 550-600 tilskuere pr kamp i Åsenhallen.  Europaligakampene spilles i Stavanger Idrettshall og der lå Sola på en plass mellom 1000 og 1200 tilskuere pr kamp. 

– Vi har en sterk håndballregion her, så det å spille på lag med andre klubber og breddeklubber for å komme på kamp er et fokuspunkt for oss nå. 

– Vi har dessverre ikke en supportergjeng.  Det var noen som prøvde så smått i fjor, men uten en umiddelbar suksess.  Vi er glade for at vi har mange håndballglade unger på kampene, for de er viktige for stemningen og lage liv, forteller hun. 

Foto: Kenneth McDowell


Forgaard går inn i sin femte sesong i klubben, hun begynte som salgs- og markedssjef i mars/april 2019. Primært er hovedoppgavene salg og marked og få inn sponsorer.  Men med bare to personer i administrasjonen er hun litt «potet» og har en finger med i spillet når det gjelder mye av det som skjer i klubben. 

– I første rekke jobber jeg med sponsorarbeid og få inn nye samarbeidspartnere, men har også en del andre oppgaver i klubben, forteller hun.  – Jeg har ansvaret for nettverkstreff, arrangementer og VIP-opplevelsen i forhold til kamp.  Har også ansvaret for nettsidene og sosiale medier.  Når det gjelder TikTok og de greiene der har jeg innsett at jeg er for gammel og får hjelp av de yngre spillerne med den biten, humrer hun.

– Jeg kommer fra fem år i Stavanger Oilers og har tatt med meg erfaringer derfra og prøver å overføre de tingene som fungerte der, bare da i et litt mindre format.  Vi har fått gjort litt med lys, lyd, skjerm og sånne ting i hallen.  I fjor hadde vi et snitt på 93 samarbeidspartnere på hver hjemmekamp på bespisning i forkant av kampen.  Det er også min oppgave.  Og så har jeg alt med billetter og den biten der å gjøre, legger hun til. 


Hvor artig har du det i jobben din

– Det er veldig kjekt og ekstremt variert.  Det engasjementet og spekteret av følelser og energi en hjemmekamp i Åsenhallen gir deg, det er bare helt insane, sier salgs og markedssjefen opprømt. – Den siste uka har jeg sett på treningene utover ettermiddagen for å kjenne på energien og viben på at det er i gang.  De har hatt en god oppkjøring, men jeg er ikke fornøyd med at de har spilt alle kampene ute, så jeg har ikke fått sett noe, sier hun med et glimt i øyet. 

Tirsdag 5. september kl. 18.15 spiller Sola sin første REMA 1000-ligakamp denne sesongen på hjemmebane i Åsenhallen.  Motstander er Fana fra Bergen i en kamp som omtales som «best i vest.»

I fjor endte Sola på bronseplass mens Fana ble nummer 6.
I seriespillet vant Sola begge oppgjørene, 32-25 på hjemmebane og 26-25 i Bergen. 

– Jeg håper folk tar turen til Åsenhallen i morgen når regionens beste håndballag på kvinnesida spiller.  Kampene mot Fana er alltid ekstremt jevne, og det er mye god håndball å se.  Nå starter vi en ny reise etter tre fantastiske år og vi er gira på å kopiere og helst gjøre det enda bedre, sier Siri Forgaard avslutningsvis. Sola har opplevd store utskiftinger i stallen foran denne sesongen:

NYE SPILLERE:  Johanna Fossum – Oppsal, Malin Holta – Toulon, Hanna Stormyr Ræstad – Volda,
Rikke Marie Granlund – Chambray Touraine og Ine Marie Terland – Storhamar.

SPILLERE I AVGANG:  Rinka Duijndam – Györ, Amalie Frøland – Kristianstad, Maren Eiken Ravndal (utlån sist sesong) – returnerer til Ålgård, Guro Berland Husebø – Follo, Frøydis Wiik Seierstad – Kristianstad, Angunn Gudmestad – Aker, Lea Sigtrudur Nilsen – SIF, Vilde Ueland – uavklart.

En skikkelig gladnyhet for Sola er at Malin Holta er tilbake i klubben etter to år ute som proff.   Hun har spilt for Siófok og Toulon og er nå i gang med sin niende sesong i gul drakt.

– Veldig kjekt å være tilbake, det er som å komme hjem, med mange av de samme spillerne som var her sist, forteller Malin Holta (30).  – Vi er et veldig mye sterkere lag nå enn det jeg har spilt på tidligere i Sola. Kjekt å komme tilbake til et så bra lag. 


Malin gleder seg til i morgen når Fana tar turen til første seriekamp på hjemmebane.

– Jeg elsker å spille i Åsenhallen, det er kjekt å spille med kjente og familien på tribunen.  Sola vinner de fleste hjemmekampene, så støtten fra publikum har veldig mye å si. Du får en ekstra boost av å være i Åsenhallen.  Det er bra trøkk så kanskje det kan være litt tungt for bortelagene å komme hit, jeg håper det.  Hadde vært fint om det kommer enda flere tilskuere i år, for de er viktige for oss, sier hun engasjert. 


Dere møter Fana på tirsdag, hvorfor bør folk ta turen?

– Det er alltid jevne kamper mot Fana, det er ett oppgjør som kan gå begge veier. Det er første hjemmekampen, og jeg håper folk er sultne på å se håndball igjen og se de nye spillerne for første gang.  Det blir en spennende kamp og så vinner forhåpentligvis Sola til slutt, ler hun.Malin gjorde comeback i REMA 1000-ligaen i bortekamp mot Follo i serieåpningen, en kamp Sola vant 34-20.

Hvordan tegner din rolle å bli denne sesongen?

– Det blir litt annerledes enn sist jeg var i Sola, men likevel litt av det samme.  Vi har også Live Rushfeldt Deila på venstreback, som gjør det bra.  Det blir mer rullering i år og jeg kommer ikke til å spille hele veien som jeg er vant med.

– Det at vi er mange på hver posisjon gjør oss sterke, det synes jeg er bra!  Da vil vi klare å stå kampen bedre når spillerne som er på banen ikke er så slitne, sier Malin Holta avslutningsvis.