Dana briljerer på venstrekanten – Norsk Topphåndball
Foto: Jon Forberg

Dana briljerer på venstrekanten

Dana Björg Gudmundsdottir imponerer stort på venstrekanten til Volda og står med 78 spillemål etter fjorten kamper.  Kun Flintspiller Malin Lundemo har flere spillemål i 1. divisjon.


Dana meldte overgang til Volda foran fjorårssesongen etter spill i 1. divisjon for Reistad og markerte seg umiddelbart med å score 16 spillemål i NM-kamp mot Ørsta i sin offisielle debut for klubben.  Hun fulgte opp med å score 6 mål på 7 forsøk i sin aller første kamp i REMA 1000-ligaen da Volda slo Fredrikstad i serieåpningen september 2022.    

Foto: Jon Forberg


I fjor konkurrerte Dana om spilletid med veteranen Kine Kvalsund, som denne sesongen spiller i Larvik.

– Jeg har fått en større rolle i laget i år enn det jeg hadde i fjor og det trives jeg veldig med, forteller Dana Björg Gudmundsdottir (21).  – Jeg kan ikke si annet at jeg er veldig fornøyd med hvordan jeg blir brukt framover i banen, jeg får løpt mye og får mange gode sjanser som resulterer i flere mål.


I vårsesongens første kamp i helga vartet Volda opp med målfest i Oslo da Kjelsås ble slått 40-24. 

– Det er alltid gøy å løpe litt og score mål.  Det var greit å komme i gang på den måten etter jul.  Og kjenne at kroppen fungerer bra, kommenterer venstrekanten.


Både Dana på venstrekant og Ingvild Græsdal på høyrekanten fikk mange baller å jobbe med og ble lagets toppscorer med henholdsvis ni og åtte mål.

Også i serieåpningen i høst passerte Volda 40 scorede mål mot Osloklubben da det ble seier 41-20.


Det er sjelden dere passerer 30 scorede mål i 1. divisjon.  Hva er bakgrunnen for at dere i begge kampene mot Kjelsås har scoret over 40 mål?

– Det er et lag vi kan løpe på, forklarer Dana.  – Vi har et godt forsvar mot deres angrepsspill og når vi i tillegg får målvaktstredningene blir det lettere å løpe mye.  Kampmålet var at vi skulle vinne kampen i forsvar og så sette tempo i fremoverspillet. 

Foto: Jon Forberg


Volda hadde jobbet i flere sesonger for opprykk til REMA 1000-ligaen og da de endelig lyktes med å vinne 1. divisjon i 2022, var gleden stor for klubben fra Møre og Romsdal.  Men beklageligvis ble ikke klubbens første sesong på øverste nivå som man hadde sett for seg og Volda endte sist med fire poeng og tapte kvaliken mot Oppsal.  Det betydde nedrykk og flere av spillerne forlot klubben i våres. 

Men Dana valgte å bli.


– Etter nedrykket ventet vi i spenning på hvem som skulle ta over som trener etter Halldór Stefán Haraldsson og hvilke nye spillere som ville komme inn.  Samtidig var vi skuffet over ikke å ha klart å beholde plassen i REMA 1000-ligaen.  Styret var tydelig på at vi skulle rett opp igjen og vi la fort skuffelsen bak oss og startet å jobbe mot målet som var blitt sagt. 

– Reidar Møistad har kommet inn med en ny trenerstil og det har vært veldig positivt så langt.  Vi har et lag denne sesongen som står solid og godt i forsvar.  Det sammen med godt målvaktsspill er helt klart styrkene i årets mannskap. 

Foto: Jon ForbergVolda har i flere kamper scoret få mål, men har også samtidig sluppet inn få mål.  For eksempel var det få scoringer i begge oppgjørene mot Junkeren hvor Volda seiret 22-19 og 21-17.

– Vi har fokusert mest på forsvar i hele år, når vi får litt mer fokus på angrep fremover så vil det løsne også der.  Men vi vinner kamper ved å stå bra i forsvar, så det at vi ikke scorer så mange mål har ikke hatt så mye å si.  Det viktigste er at vi vinner kampene, smiler Dana.


I tillegg til å ha evnen til å vinne seriekamper selv om de scorer få mål, så har også Volda vist at de tar hjem seieren i tette oppgjør.  Alle de fire siste kampene før jul var det spenning helt til slutt, men hver gang var det Volda som jublet ved kampslutt. 

Flint ble slått 29-28, Sarpsborg 27-25, Ålgård 27-26 og Junkeren 21-17.

– Det er litt vanskelig å si hvorfor det bikker vår vei.  De andre lagene har like lyst til å vinne som oss.  Men det hjelper veldig både på motivasjon og selvtillit at vi står så bra i forsvar og slipper inn få mål i avgjørende situasjoner, forklarer hun.  – Vi hører hele tiden at det er i forsvar vi vinner kamper, og det har vi også erfart denne sesongen.

Foto: Jon Forberg


Med Halldor som trener spilte Volda konsekvent 5:1 i forsvar.  Denne sesongen har de stått mer i 6:0.


Har 5:1-varianten forsvunnet med ny trener

– Vi trener fortsatt litt på 5:1, men har helt klart mer fokus på 6:0-forsvaret med Reidar som hovedtrener.  Med tanke på de spillerne vi har fått inn denne sesongen, så er det 6:0 som passer oss best.

– Vi har gode individuelle forsvarsspillere, for eksempel Rikke Slumstrup Jensen, Margit Lidal og Ingrid Jamtli Rye som står veldig bra i forsvar i midten der.  Vi har trent mye på forsvarsspillet i oppkjøringen og i løpet av sesongen og har et godt samspill der. 


Etter 14 kamper ligger Volda på andreplass med 11 seire og 3 tap.  Lag nummer to og tre spiller kvalifisering for opprykk til REMA 1000-ligaen.  Beholder de andreplassen, møter de laget som ender som nummer 13 i REMA 1000-ligaen.

– Vi skal fremdeles stille med ett sterkt og stabilt forsvarsspill.  I tillegg ønsker vi å bli mer stabile i det etablerte angrepet, mer fart og tempo kan forventes, smiler 21-åringen. 

– Vi må bare ikke gå på flere skreller som vi har gjort i første del av sesongen.  Vi kan ikke tape mot lag vi skal vinne mot.  Vi har lyst til å vinne så mange kamper som mulig og komme oss opp til REMA 1000-ligaen.  Det er det store målet, sier Dana Björg Gudmundsdottir avslutningsvis.