Foto: Harald Gründel

Constance Hedenstad, fra Bringserien til storspill i 1. divisjon

Utviklingen til 17-årige Constance Hedenstad har virkelig skutt fart det siste halve året.  Hun spilte i Bringserien i våres, ble belønnet med kontrakt på A-laget til Fjellhammer.  Så imponerte hun i VM i sommer for ungdomslandslaget LK04 og hun har fortsatt å storspille i sin første ordentlige sesong på seniornivå. 

Den høyreiste venstrehendte bakspilleren til Fjellhammer er født i 2005, men trenerteamet nøler ikke med å gi Constance både mye ansvar og mye spilletid.  Hun er lagets faste straffeskytter og står med totalt 47 scoringer på 9 kamper i høst og ligger nummer tre på toppscorerlista i 1. divisjon.

– Jeg må si at jeg har det veldig fint om dagen.  Det er veldig spennende tider nå hvor jeg spiller i 1. divisjon.  Jeg får masse utfordringer og jeg har store muligheter til å utvikle meg som håndballspiller.  Samtidig får jeg mye spilletid, jeg trives godt med det, sier Constance Hedenstad fornøyd. 

– Det betyr mye at Fjellhammer har tro på meg og gir meg så mye tillit.  For meg å være 17 år og være i den alderen jeg er i, så er mye spilletid viktig.  Jeg har fortsatt mye å lære og har mange år med håndball foran meg.  Jeg blir nok aldri helt utlært og da er det viktig med spilletid og at jeg får de erfaringene jeg gjør meg. 


Er du overrasket over hvor god prestasjon du har vist i høst?

– Jeg synes det er vanskelig å si hvordan jeg har fremstått, det er vanskelig for meg å se, sier hun beskjedent. – Men jeg føler at når jeg har fått såpass mye tillit som jeg har gjort, så er målet mitt vært å gjøre mest mulig ut av de minuttene jeg har fått og tørre å utfordre og være farlig.  Det er jeg fornøyd med at jeg har klart.  At jeg har turt å være så tøff på et så høyt nivå. 


17-åringen debuterte i 1. divisjon allerede i fjor.  Hun spiller nå sin fjerde sesong i Fjellhammer.

– Jeg merker at det har vært en utvikling siden i fjor vår.  Da jeg kom på banen i 1. divisjon i fjor merket jeg at skuldrene var oppe til øra og jeg var redd for å gjøre feil.  Jeg hadde ikke kjent så mye på nivået før.  Men etter å ha trent mer med A-laget og nå da jeg har fått kontrakt og enda mer spilletid, merker jeg at skuldrene er litt lavere, selv om jeg alltid er spent før kamp, sier hun muntert. 


Constance var sentral i Fjellhammers gode Bringlag sist sesong, hvor hun scoret totalt 54 ganger i gruppespillet/sluttspillet.  Hun spilte også 7 kamper i 1. divisjon i fjor.  Nå har hun signert seniorkontrakt frem til 2024.

Hvordan opplever du å spille i 1. divisjon sammenliknet med spill for jenter 16?

– Det er skikkelig kult å spille i 1. divisjon, sier hun begeistret.  – Jeg trives godt med det da jeg får utfordret meg på alle plan.  Det er mer fartsfylt håndball, høyere tempo og sterkere, smartere og mer rutinerte spillere, så ting jeg gjorde i J16 fungerer ikke i 1. divisjon, det merket jeg fort.  Jeg er blitt en litt annerledes spiller på en positiv måte hvor jeg har fått utviklet andre ferdigheter også.  Jeg har justert spillet mitt og trenerne og jentene på laget har vært flinke til å hjelpe meg med.  Det er også med på å utvikle meg.


Du er ikke redd for å ta ansvar!

– Jeg tenker litt sånn at det er en grunn til at jeg har fått seniorkontrakt. Da jeg fikk seniorkontrakt satte jeg meg noen mål, for det ville bli litt mye å ta hele kaka på en gang.  Jeg ønsker å gjøre mest mulig ut av de minuttene jeg får, tørre å utfordre – for det er viktig at vi utfordrer fra alle posisjoner.  Det har vært med å bidra til at jeg tør å ta ansvar.  Det er kjempestas å ta sjumetere, det er veldig gøy å få ansvar og jeg setter stor pris på det.  Det er med å bygge meg opp som håndballspiller også. 


Fortell om håndballspilleren Constance Hedenstad.

– Jeg vil si at jeg er en ydmyk og seriøs spiller som jobber hardt for å ta steg i 1. divisjon og utvikle meg videre.  Jeg jobber for å ta mer og mer ansvar og prøve meg i litt ulike roller.  Spisskompetansen vil jeg si ligger i skuddet mitt og at jeg er skuddfarlig.  Samtidig som jeg synes at vurderingsspill og duellspill er veldig spennende, selv om det er noe jeg fortsatt trenger å videreutvikle.


Det mentale må være på plass for å kunne prestere.  Constance har tatt mer ansvar enn hva man normalt kan forvente av en 17-åring i topphåndballen og en av grunnene til at hun har klart å prestere på så høyt nivå, er at hun har den mentale biten på plass.

– Mentalitet er noe jeg har fokus på og jobber mye med.  Det er kjempeviktig.  Spesielt når man er 17 år og spiller i 1. divisjon, bemerker hun. – For meg innebærer mentaliteten blant annet det å håndtere nervøsitet, jeg blir ofte nervøs før kamp.  Men samtidig finne et godt tenningsnivå og ha fokus på de arbeidsoppgavene jeg har satt meg.  Og da er det også viktig at når jeg fått så stor tillit av trenerne og lagvenninnene at jeg tør å ta ansvar og tør å prestere, for det er ikke sånn at man går på banen uten å gjøre feil. 


Fjellhammer har gjort en helt grei høstsesong så langt med 4 seire, 2 uavgjorte og 3 tap.  Constance sier at Fjellhammer skal si seg fornøyde med å ligge på en foreløpig sjetteplass.

– Det har vært mange jevne og spennende kamper.  Vi som lag har nok mer å gå på som vi kan hente ut i kamp, jeg gleder meg til å være med på fortsettelsen med jentene og krige videre resten av sesongen og så håper jeg at vi kan utfordre de andre lagene og kjempe godt for hvert poeng. 


I sommer deltok Ungdomslandslaget i VM i Nord-Makedonia.  Laget består for det meste av spillere født i 2004, men Constance og noen spillere til født i 2005 var også med.  Norge endte på niendeplass etter å ha slått Tyskland 32-24 i plasseringskamp.  Constance bidro med 6 mål i den kampen.

– Å spille VM var en kjempeopplevelse, det er noe av det kuleste jeg har vært med på.  Det har lenge vært en stor drøm å spille med det norske flagget på brystet og endelig få gjort det er en opplevelse jeg aldri kommer til å glemme, sier hun begeistret. 


– Det var spennende å dele opplevelsen med så mange dyktige håndballspillere på min alder.  Som man kan spille med og lære av, man utvikler seg på den måten også.  Jeg synes at trenerteamet til LK04 har vært kjempebra.  Jeg har lært mye og jeg håper å ta med meg den gode erfaringen fra VM inn i 1. divisjonskampene, der jeg også tar med meg ansvar. 

– Jeg vil si at VM-opplevelsen betydde mye for meg og ga meg en skikkelig motivasjonsboost som ga påfyll av selvtillit som jeg forsøker å ta med meg i arbeidshverdagen i Fjellhammer.  Det er det å tørre å ta ansvar, jeg var ganske nervøs før jeg skulle spille min første kamp med flagget på brystet, så jeg prøver å ta med meg alle de gode erfaringene jeg gjorde meg der, sier Constance Hedenstad avslutningsvis.