Charlottenlund anno 2023/24 sesongen – Norsk Topphåndball
Foto: Kathrine Wang

Charlottenlund anno 2023/24 sesongen

Så nær som to av fjorten lag har i skrivende stund (altså mellom runde 6 og 7)  spilt 6 av 26 runder i årets 1.divisjon. I toppen er det tett, og fem lag ligger innenfor ett spenn på fire poeng. Der Charlottenlund, eller CSK om du vil, er ett av disse fem, men litt dårligere målforskjell enn Bodø gjør at laget fra Trondheim akkurat er utenfor den siste av de to kvalifiseringsplassene.

Og der landet de etter å ha blitt grundig slått av nettopp Bodø sist søndag. Men for all del, det er bare to poeng opp til Sandefjord og Follo, som begge er ubeseiret – enn så lenge. Charlottenlund, med ny trener av året, har hatt en god start på sesongen. Med ti poeng på seks kamper ligger de hakket bedre til enn på samme tid forrige sesong. Da var fasiten fire poeng på fem kamper.

Og hvordan har høsten gått så langt synes du, nybakt CSK trener Erik Nyheim Halberg?

Joda, jeg kan vel ikke si annet en at det har gått bra så langt. Selv om det var surt å tape kamp nummer seks, så er vel det å vinne fem av seks mulige ikke så aller verst. Er det vel?

-Vi visste jo at det ville komme et tap før eller siden, her må du vere påskrudd og gjøre jobben din i alle kampene ellers går det som det gjorde mot Bodø.

Foto: Kathrine Wang

Om jeg sier at du er Elverumsgutt og har gått gradene i Elverum,  blir det feil?

-Nja, i alle fall som spiller gikk jeg gradene i Elverum til jeg flyttet til Trondheim og CSK som 20-åring. En sesongen som endte med at de rykket ned til 2.divisjon og jeg dro hjem til Elverum. Eller til Fjellhammer er vel det rette å si. Der spilte jeg i fire sesonger. Du kan nesten si vi var en kameratgjeng som startet i 2.divisjon og endte opp i REMA 1000-ligaen.

Javel, og nå går du for samme oppskriften med CSK? Opprykk til REMA 1000-ligaen altså?

-Ha, ha. Ja det hadde vært noe det. Men nei, pga samarbeidsavtalen med Kolstad så kan vi ikke rykke opp med Charlottenlund. Men når det er sagt så er det veldig gøy å få jobbe med unge talenter. Det er en knall jobb å få være med å utvikle denne gjengen som alle har ambisjoner om å gjøre det best mulig. Og når spillerne har den innstillingen er det lett for meg å jobbe minst like hardt.

-Men her er det ikke snakk om jeg og meg, det går i oss og vi. Det er noe vi jobber en del med, det å skape et lag der alle drar i samme retning. 

I Elverum fikk du med deg i alle fall ett par sluttspillgull. Du har også vært innom Charlottenlund som spiller, der sesongen endte med nedrykk….  og innimellom har du spilt i Fjellhammer, du har vært hovedtrener for Tromsø sine 2.divisjonsdamer og trener i Njård. I tillegg har du vært spillerutvikler for Norges Håndballforbund. Og oppi alt dette er du nyutdannet lektor med erfaring fra både NTG og Elverum Folkehøgskole. Du er også lærer på idrettsfag på Heimdal Videregående skole.  Er du sikker på at du bare er 28 år?

På nytt ler han

-Jeg har fått være med på mye og har på en måte hoppet litt fra tue til tue. Og har tatt de tilbudene jeg har fått.

-Og klart jeg kjenner på det iblant – det at jeg er ung. Når jeg tenker over det så er jeg ikke så mye eldre enn spillerne mine. I mange andre klubber hadde jeg sikkert hatt spillere som er eldre enn meg.

-Og så jeg er heldig som har en kone som gir meg tommel opp og beskjed om å kjøre på. Hun sa det samme da jeg fikk tilbud om jobben i Trondheim. Og da jeg i tillegg fikk jobben på Heimdal så var det lett å si ja. Spesielt med tanke på at jeg liker å jobbe med mennesker generelt og ungdom spesielt. Da er det jo perfekt å dele tiden mellom CSK og Heimdal Vgs.

Fersk trener, men med mye spiller erfaring, hvor mye av denne erfaringen tar du med deg inn i på treningene med CSK?

-Å, det er mye, så hvor skal jeg begynne. Jeg har vært heldig og har hatt mange gode trenere oppgjennom.  Slike som  Christian Berge, Michael Apelgren, Raymond Hamar, Fredrik Ruud, Kristian Bliznac og Michael Rehnqvist – for å nevne noen. Det jeg lærer bort, eller tar med meg til CSK, er jo stort sett egen erfaring og det jeg har lært selv.

-Og så kommer jeg ikke utenom Otto Pedersen da. Du vet hvem han er?

Njaa, nei, jeg må innrømme at jeg er litt usikker der, og får forklart at han er tidligere landslagstrener, 82 år gammel og en mann med mye kunnskap å lære bort.

-Du kan si at det jeg har lært av egne trenere er nøkkelen, og med det som utgangspunkt har jeg funnet min egen vei. Eller min og min, jeg gjør jo ikke dette helt alene da, for jeg har med meg en spillende assistent – så jeg er kanskje litt alene likevel? I alle fall på benken. Der må jeg forresten innrømme at det kribler litt i beina innimellom, jeg har (kanskje) litt lyst å spille…

Og der kan jeg ikke dy meg; da er det kanskje sånn at du kan steppe inn selv da om det skulle være nødvendig….

-Ha ha, det hadde vært noe det. Men nei, på ingen måte. Klart det hadde vært gøy, men formen og nivået mitt er langt ifra det som trengs for å spille i 1.divisjon i 2023.

Om jeg ikke er helt feilinformert, så kom du til Trondheim i august, midt i sesongoppkjøringen? Du var ikke «redd» for at tiden skulle bli litt kort til å bli kjent med spillerne, laget, spillestilen etc.? Eller har det gått fint?

Det har gått helt fint. Tidligere CSK trener, Fredrik Tønne hadde innarbeidet en god struktur og gode rutiner, og så har jeg fortsatt på samme måten. I tillegg prøver jeg jo å tilføre litt av meg selv.

-Du kan si at jeg har tilpasset meg laget og det har fungert veldig godt.

Fra kampen mot Bergen forrige sesong Foto: Kjell Eirik Henanger

Du kom som ny trener midt i sesongoppkjøringen, jeg har ofte lurt på hvordan en ny trener tar tak de første treningene? Er alt planlagt på forhånd eller blir det litt på sparket sånn i starten?

For min del så planla jeg den første økten og kjørte den på min måte. Så på treningene er det «min stil» – noe som for øvrig er blitt tatt godt imot av spillerne. Noen er godt vant til andre trenere og de omstiller seg raskt. Mens andre kanskje trenger litt mer tid og litt forutsigbarhet.

Er dere en «bydelsklubb», eller kommer spillerne dine fra litt rundt omkring og overalt?

-Både og. Det er mange klubber i og rundt Trondheim så konkurransen om spillerne kan til tider vere stor.

Det at dere er samarbeidsklubb med Kolstad, er det et trekkplaster for CSK sin del?

-Ja, det vil det være for noen spillere. Et annet trekkplaster er også at CSK er kjent for å være en god klubb for unge treningsvillige spillere som vil bli så gode som mulig.

Er det store endringer fra fjoråret? I spillerstallen altså?

-Ja, på en måte – da første sekseren vår er ny. Og på en måte i den forstand at de fleste spillerne har vært i klubben i lengre tid, men de har ikke fått så mye spilletid.

Tilbake til Kolstad, som både er «nabo-klubb» og samarbeidsklubb. Hva betyr det sånn i praksis, det at dere er samarbeidsklubber?

Kolstad kan benytte inntil tre navngitte spillere fra CSK. De kan plukke med seg spillere fra 1. divisjon hos oss og ta de med seg opp i sin tropp. På den måten kan noen av våre spillere få mulighet til å være med Kolstad denne sesongen.

-Så langt har vi  hatt med oss Aksel Hald i et par kamper, og det har fungert bra.

Hvordan var du selv som spiller? Og som trener for den del – har det blitt mange gule kort og advarsler?

-Jeg var kantspiller så jeg fikk ikke så alt for mange utvisninger og gule kort. Eller når jeg tenker meg om så hadde jeg kanskje noen flere to-minuttere enn det som er vanlig for en kantspiller.

-Men som trener har jeg vel bare ett gult kort tenker jeg. Jeg tenker som så at jeg skal ha fokus  på det jeg kan gjøre noe med, og det er spillerne mine.

Du har to linjespillere som begge har hatt sin del av to-minuttere så langt i sesongen. Hva er det med linjespillere og utvisninger?

-He,he. Den ene av de to er jo forsvarssjefen vår, så det er naturlig at han både får og gir litt juling. Og så ligger de jo der i midten da. Men jeg tror ikke de er noe verre enn andre.

Mannen med åtte to-minuttere på seks kamper… Foto: Kathrine Wang

Har du oversikt over hvor mange timer du og temaet ditt  legger ned pr uke for klubben og laget?

-Oi, det vet jeg egentlig ikke om jeg tør å regne på det.  Hver trening er jo 1 ½ times økter , og så er det kamper og reiser. Og så kommer en 7,8,9 kanskje bortimot 10 timer med videoklipp og analyser. Nei, det er mange timer på CSK i tillegg til 80% stilling på skolen.

Men altså, dere startet med fem seirer på rekke, og så kom det er skikkelig tap for ny-opprykkede Bodø, Om det er mulig å svare på, hva skjedde?

-Hm, må vi snakke om det. Neida, hva skjedde? Vi gjør ikke som vi hadde planlagt, blant annet. Vi treffer ikke og vi hadde ikke dagen. Nei, det er vanskelig å finne et godt svar på det. Men alt hadde klaffet fram til kamp nummer seks, vi vant til og med over Ryger på en dårlig dag. Så det måtte vel komme da.

-Men nå har vi hatt to dårlige kamper på rad så jeg håper det går bedre i kampen mot Nøtterøy.

Forrige sesong endte sånn midt på treet, hvor er målet denne sesongen? Eller hva, er kanskje mer rett å si?

-Det blir litt kjedelig å si at vi skal holde på plassen i 1.divisjon. Men av 14 lag er det fire som rykker rett ned, så det blir en tøff sesong, rundt nummer åtte eller ni. Målet vårt er å utvikle unge spillere som tar steget videre. Så får vi se om vi får til det.

Hvem blir de tøffeste å møte denne sesongen?

-Alle egentlig. Men klart, på papiret er nok Follo og Sandefjord to av de tøffeste. Og mest sansynlig så rykker den ene opp og den andre spiller kvalik til REMA 1000-ligaen når sesongen er over.