«Bra å møte PSG så snart etter første kamp» – Norsk Topphåndball

«Bra å møte PSG så snart etter første kamp»

Da Kolstad i forrige uke la ned nok et storklubb-bytte og banket favorittene fra Paris Saint-Germain, var Magnus Abelvik Rød storskytteren. 12 mål på 14 skudd, en uhyrlig god prestasjon som også ble honorert med utnevnelsen «Mest Verdifulle Spiller» (MVP) i hele Champions League-runden. Hvordan reagerte Magnus på kåringen? 


«Veldig hyggelig, første og fremst; deilig å kunne levere i en sånn kamp, mot et sånt lag, hjemme i Trondheim Spektrum – fullsatt. Det var utrolig kult. Samtidig var det på en måte bare én kamp og to poeng. Nå er vi halvveis i gruppespillet, og da er det allerede nå viktig å ha fokus på det. Jeg tror det er ganske bra å møte Paris én gang til så fort etter den første kampen.»  

Har du fått en lignende «kåring» tidligere? 

«Neiii, men jeg ble vel et par ganger kåret til rundens høyreback mens jeg spilte i Flensburg, men «MVP» det er første gang.» 

Har du spilt en bedre internasjonal klubbkamp? 

«Jaaa, det vil jeg si. Jeg har hatt noen kamper, kanskje ikke i Champions League, men har hatt kamper for Flensburg som jeg selv mener har vært bedre.  Jeg mener at håndball er mye mer enn målene. Det har vært kamper hvor jeg har scoret syv-åtte mål, men i tillegg hatt mange «assists» og vært bedre i forsvar. Og det er i mine øyne en bedre prestasjon enn om du scorer 11 mål, men blir gått av i forsvar og ikke bidrar med noe mer enn scoringene. Selvsagt er å score 11-12 mål (offisiell EHF-statistikk sier 12…) en god prestasjon, men håndball er så mye mer kompleks enn det. 
Det er andre folk som er mer opptatt av antallet mål enn det jeg er. For meg er det viktigste at vi gjør det vi er blitt enige om og at vi tar to poeng. Så handler det om å bli satt i gode posisjoner, får gode sjanser. Denne gangen var det jeg som fikk mye avslutningsansvar. Neste gang kan det være noen andre. Scoringsmessig var dette én av mine aller beste – men samtidig gjorde jeg to enkle tekniske feil, pasningsfeil – det trekker jo ned. I tillegg ble jeg gått av i forsvar. Men selvsagt; veldig happy med kampen. 
Alle snakket som om at jeg ikke gjorde noen feil i det hele tatt, det er jeg uenig i. Det har vært kamper hvor jeg for eksempel har hatt åtte på åtte skudd og stått enda bedre i forsvar. For min del er det like viktig, det å hindre motstanderen å score som selv å score mål.» 


Beskriv det som skjedde et stykke ut i andreomgangen mot PSG da vi gikk fra 20-23 til 30-26? 

«Vi kom vel i en flytsone. Vi scoret på hvert angrep, og så fikk Torbjørn noen redninger, vi kontret på dem – straffet dem knallhardt på det. Tror vi gikk fra 25-25 til 27-25 på 30 sekunder, fikk snudd momentum i kampen, rykket i fra, og da de forsøkte seg med 7 mot 6-spill, straffet vi dem med det samme med scoring fra midten. Vi drepte kampen, var rett og slett utrolig bra det siste kvarteret.» 

PSG stiller med to topp internasjonale målvakter, men etter en bra Palicka førsteomgang (6 redninger) skjøt vi etter pause hull både på ham og Green. Hvordan betydning har det for returkampen? 

«Jeg tror det har noe å si for selvtilliten vår. Det at vi fikk skutt hull på dem, viser at det er mulig. Samtidig skal vi ikke gå i en felle og tro at det er lettere enn det det er. Vi må ikke slappe av og bare tenke at vi vet hvordan vi skal gjøre det. Å spille borte og hjemme internasjonalt er to forskjellige ting. Det blir veldig viktig at vi er  fra starten av og er enda mer fokusert enn det vi var hjemme.» 

Hallen i Paris har bare ca. halvparten av publikums-kapasiteten som det Trondheim Spektrum har. Likevel kan vi vel regne med at trykket og koket i hallen blir mer enn halvparten…

«Ja! Det er en helt annen fan-kultur. PSG har også en tilhengerklan, Paris ultra, eller hva de heter, en gjeng der som lager utrolig mye liv. Arenaen er enda mer kompakt enn i Trondheim Spektrum, som gjør at vi (spillerne) kommer nærmere på publikum. Det blir helt klart en kulisse annerledes enn hjemme.» 


Var belastningen så stor mot PSG at det var både nødvendig og fornuftig å stå over mot Haslum? 

«Ja, uten tvil. Jeg gikk full pinne mot PSG, og når du spiller begge veier tar det mye krefter – ikke minst når vi spiller som vi ønsker, tar mange dueller og løper mye. Da ble det viktig å vurdere om man skulle risikere noe (mot Haslum) når vi nå har en ny Champions League-kamp allerede på onsdag. Det medisinske apparatet tok en vurdering på at onsdag er viktigere. Jeg sa at jeg kunne ha spilt. Hadde det vært i Tyskland, så hadde jeg spilt Haslum-kampen. Spørsmålet ville ha vært er han frisk nok til å spille – mens det her blir vurdert om man er frisk til å kunne spille. I Tyskland ser man ikke begrensninger, men muligheter.» 

Du nevnte i et tidligere intervju med meg at overgangen til Kolstad og norsk håndball ville være en karriereforlenger – etter ca en tredjedel av sesongen, føles det fortsatt slik?  

«Ja, uten tvil. Jeg er veldig fornøyd med alt med det medisinske apparatet. For eksempel problemet jeg hadde etter Arendal-kampen (serieåpningen i slutten av august) ble sett på med en gang. Det var ikke snakk om at «vi skal se hvordan det går». Det ble tatt et bilde for å være sikker, og da fikk vi avdekket det som var et påbegynnende tretthetsbrudd i foten. Hadde jeg fortsatt å spille kamper og fått det tretthetsbruddet, hadde jeg vært ute i fire måneder. En slik håndtering gjør også noe med motivasjonen. Jeg er veldig fornøyd med samspillet jeg har med det medisinske, med Øyvind (Skarsaune) og Tommy (Remen) i spissen, og trenerteamet. Det er en fin dialog. Det er ikke slik at vi spillerne blir tvunget gjennom trening eller kamp dersom man ikke er sikker på at det går bra, noe som ulikt det vi erfarte i Tyskland. Der blir du pushet til å spille kamper.» 

Hva venter oss i Paris på onsdag? 

«Vi må være forberedt på et lag med veldig mye fysikk og energi. Paris sine spillere er stolte, ikke minst når de spiller hjemme – det betyr ekstra mye for dem. Man har Karabatic (Nikola) så klart, en Prandi, som er en veldig power-spiller. De er flinke til å få med seg hallen, og da blir det skikkelig kok, enorm stemning. For oss handler det om å være kalde nok i skallen, være forberedt på at dette kommer. Jeg har vært der selv med Flensburg og opplevd å bli litt sjokkert i åpningsminuttene over hvor aggressive de er.» 

Hvor stor er sjansen til å slå PSG også på deres hjemmebane? 

«Hmm… Det er vanskelig å si; sjansen er der, men den er vel mindre enn den var i Trondheim, smiler most valuable player  i syvende runde i Champions League.  

TEKST: Tore Sæther / Kolstad Håndball
FOTO: Ida/tittMelhuus