Bjarte Myrhol mentor for framtidas linjestjerner – Norsk Topphåndball
Foto: Petr David Josek / POOL / AP / NTB

Bjarte Myrhol mentor for framtidas linjestjerner

Den tidligere landslagskjempen Bjarte Myrhol er engasjert som mentor for morgendagens linjespillere.

  • Se Håndballgutta mot Slovakia på TV3 onsdag kl. 18.00!

Det var landslagssjef Jonas Wille som kontaktet Håndballguttas mangeårige kaptein, med spørsmål om han kunne tenke seg å bidra i en mentorrolle overfor Thomas Solstad (26 år, Bjerringbro-Silkeborg) og Vetle Rønningen (24, KIF Kolding).

– Vi har gjort flere grep for å utvikle framtidas spillertyper i ulike posisjoner. Da vi skulle jobbe med linjespillerne var det helt naturlig å kontakte Bjarte. Vi er glade for at han har sagt seg villig til å bidra. Han har sult, erfaring, glød og motivasjonsevner som svært få kan matche, sier landslagssjef Jonas Wille.

– Utrolig flotte gutter

I første omgang har det dreid seg om et tre måneder langt engasjement nå mot slutten av håndballsesongen.

Bjarte Myrhol selv har satt stor pris på å få bidra:

– Jeg skulle gjerne ha jobbet med håndball døgnet rundt, og det var ikke veldig vanskelig å si ja, sier han.

– Først og fremst må jeg si at det er snakk om to utrolig flotte gutter som jeg har fått lov til å følge litt ekstra. Vi snakker om kremen, både med tanke på innstilling, profesjonalitet og deres ferdigheter på banen. Jeg tror ikke jeg har verdens vanskeligste jobb her, for å si det sånn. Men kanskje kan vi flytte noen små prosenter her og der. Jeg tror veldig mye handler om å finne de små marginene som gjør at man skiller seg ut fra resten. Det er de detaljene vi jobber sammen for å prøve å finne, sier Myrhol.

Foto: NHF

To ulike typer

Solstad og Rønningen representerer to litt forskjellige caser, påpeker Myrhol.

– I Vetles tilfelle handler om å prøve å støpe noen til å bli linjespiller. Den jobben begynte vi med rett før sluttspillet i Danmark startet, og fokuset har primært vært på forsvarsjobben. Målet er å bidra til å gjøre ham til en av verdens beste i forsvar. Det er det potensialet vi snakker om her.

– Thomas er på sin side en internasjonalt veldig, veldig god linjespiller. Der handler det om andre arbeidsoppgaver, å prøve å skille oss litt ut fra mengden, lete etter nyanser, som kan gjøre at Thomas tar enda flere skritt, sier Myrhol.

Engasjementet nærmer seg slutten i denne omgang, men Myrhol og landslagssjef Jonas Wille er enig om å en prat nærmere sommeren, for å se hvilke muligheter som finnes for å fortsette samarbeidet.

Bruker Facetime

Thomas Solstad er nå på samling med Håndballgutta i Slovakia, hvor laget onsdag kveld møter østeuropeerne til kvalifiseringskamp i Hlohovec. Solstad har satt pris på samarbeidet med Bjarte Myrhol.

– Det har vært veldig bra. Vi snakker sammen på Facetime en gang i uka, om ikke mer, og jeg får full evaluering på alle kamper jeg spiller. Jeg får tips på ting han synes er bra, og ting han synes er mindre bra. Vi prøver å forsterke de gode ferdighetene mine enda mer, og se hva som kan forbedres. Det å ha noen andre som kun har fokus på det du gjør, og det ikke hele laget gjør, gir et fint innblikk, sier Solstad.

– Jeg er ganske heldig som får sjansen til å lære av Bjarte. Én ting er at han har vært så god som han har vært gjennom hele sin karriere, men han er så dedikert her også. Jeg opplever at han virkelig vil at jeg skal bli bedre, og han vil også utvikle seg selv gjennom å jobbe med meg. Noe av det første han sa da vi startet samarbeidet, var at jeg måtte si fra om det ble for mye fra hans side, for han trodde selv han kunne få overtenning, hehe. Bjarte har en fantastisk innstilling, sier landslagsspilleren.

Så opp til Bjarte

– Jeg synes det er bra at landslagsledelsen har satt av midler til dette, og jeg føler jeg har tatt steg allerede under samarbeidet med Bjarte. For eksempel på bevisstgjøring rundt detaljer. «Gjør du dette litt annerledes, vil du få en bedre situasjon». Hvordan jeg helst skal stå i forsvar, hvordan jeg vanligvis kan bli fanget litt – slike ting. Det gir meg større klarhet og skarphet inn mot de tingene jeg skal forbedre, sier Solstad, som husker tilbake til sitt første møte med Bjarte Myrhol.

– Det var på min første landslagssamling (VM 2021). Jeg husker jeg var spent og nervøs på å møte ham, for jeg hadde sett opp til Bjarte lenge og hadde sett mange av kampene hans. Da skulle jeg suge til meg alt av informasjon og tips og lytte til alt han hadde å si. Nå har jeg endt opp i en situasjon hvor han faktisk bare skal fokusere på det jeg gjør, sier Thomas Solstad.

– Det er ganske fett!

  • Slovakia-Norge har avkast kl. 18.00. Med seier er Håndballgutta klare for EM i 2024. Kampen ser du på TV3 og Viaplay.