Angrepsspill vinner kamper, forsvarsspill vinner trofeer – Norsk Topphåndball
Foto: Runes Håndballbilder

Angrepsspill vinner kamper, forsvarsspill vinner trofeer

"Jeg skulle sikkert hatt mer enn 8 utvisninger..."

I mitt hode er en enkel måte å «måle» forsvarspill på å se på antall baklengsmål. Noen vil være enig, mens andre mener det er en litt mer sammensatt forklaring på hvordan du kan/skal vurdere hva som er godt forsvarsspill eller ikke.

I årets 1.divisjon ligger Follo og Sandefjord godt an i «forsvarskampen» med et snitt på hhv 24,6 og 25,3 innslupne mål pr kamp.
PS: Etter halvspilt serie – altså 13 kamper.

Men det er ikke bare på toppen du finner gode forsvar. Litt lenger ned på tabellen ligger Ryger Stavanger med et snitt på 26,07 innslupne mål pr kamp. De er også det eneste laget (i skrivende stund) som har tatt poeng fra begge de to lagene på toppen.

Jeg fikk med meg deler av kampen mellom Ryger Stavanger og Randesund onsdag kveld, en kamp der Ryger ledet stort sett hele tiden. Og som de til slutt vant komfortabelt med hele tolv mål. Litt forskjell fra høstens oppgjør som endte 24-24 kan du si.

Foto: Ryger Stavanger og Runes Håndballbilder

Dette var første kamp etter en lang pause, hvordan var det å begynne igjen? Spørsmålet gikk til strekspiller (og forsvarssjef?) Carl Ferdinand Nordahl en liten dag etter kampen mot Randesund.

-Å, det var deilig å komme i gang igjen. Og det var godt å se at i alle fall formen bakover var grei. Jeg var nemlig syk i hele julen, så….

Vet ikke om du er klar over det, men etter halvspilt sesong var det bare Follo og Sandefjord som hadde sluppet inn færre mål en dere. Det betyr at dere enten spiller et solid forsvar, dere har gode målvakter eller det er en kombinasjon av de to. Hva tror du?

-Helt klart en kombinasjon av de to. Vi mistet en del spillere i fjor og måtte på en måte starte på nytt. Det ble en halvdårlig start kan du si, så vi satte oss ned og tok en samtale med målvakten vår, Eirik Varpe. Der la vi en plan for hvordan vi ville at samarbeidet mellom forsvar og målvakt skal fungere, og hvem som skal være forsvarssjefer. Der samarbeider jeg og Mikkel (Milling-Hansen) veldig godt. Både på trening og i kamp.

Det ble grundige vurderinger der høye toere og kompakte treere ble en nøkkel for å si det slik. I tillegg til gode målvakter da.

Foto: Runes Håndballbilder

Sier 22-åringen som «alltid» har spilt håndball. I alle fall etter at han kom til Sola som liten. Nå kombinerer han håndballkarrieren med en karriere i Sparebank 1. En 100% stilling der hindrer han ikke i å satse fullt som spiller i 1.divisjon. Der er både arbeidsgiver og kollegaer flinke til å tilpasse dagen slik at han når både trening og kamp.

-Jeg holdt jo på å slutte med håndballen som 16-åring vet du. Men, heldigvis får jeg si, har jeg en streng far som fikk meg til å fortsette. Det er jeg glad for i dag. I tillegg har Rune Aksland vært veldig flink til å trekke meg videre helte tiden etter at jeg gikk fra Sola til SIF (nå Ryger Stavanger).

Og har du alltid vært på streken?

«Nei», ler han «Jeg startet faktisk som målvakt, og gjorde det egentlig ganske bra.  Så bra at jeg var på sonelaget».

-Men så var vi i Partille cup , da vi var 15-16 år gamle. Og der skulle vi møte et tyrkisk lag med heller store og sterke spillere. Da ble jeg flyttet ut fra målgården og til streken. Det fungerte det og, for siden har jeg vært der.

Men da du var yngre, hadde du forbilder på håndballbanen?

-Jeg spilte jo i Sola helt i starten. Og Sola er jo en «dameklubb» så det var ikke flust opp med mannlige håndballspillere der. Men så hadde vi jo Camilla (Herrem) da! Den gang var jeg ikke spesielt  interessert i å se håndballkamper , så da ble det enkelt å følge Camilla .

Til nå har Ryger spilt på seg 39 utvisninger og 2 røde kort. Åtte av disse utvisningene er dine – så hvordan er det egentlig å være strek-spiller? Fra sidelinjen ser det ut som dere både gir og får en del juling?

– Jeg har for eksempel mistet et par tenner. Det ble litt heftig med knekte tenner som skulle inn igjen. Det ble i samme slengen et kutt i leppa og vi skulle til Spania og Granollers Cup. Jeg hadde ingen planer om å være igjen hjemme, så mot tannlegens anbefaling ble det Spania tur på meg.

-Men ja, vi har et til tider veldig tøft midtforsvar. Det hender jo at vi får klager fra motstanderne på at vi er i tøffeste laget. Jeg skal ikke stikke under en stol at vi «liker å gi juling», og det hender nok at vi «tar igjen» om vi får hardhendt behandling. Men er det ikke slik håndballen er da? Tøff men ikke for tøft.

I kampen mot Randesund nå på onsdag la jeg merke til at du i perioder bare spilte forsvar. Så er du en typisk forsvarsspiller (hva nå enn det måtte være) ?

-For tiden blir det mest forsvar på meg. Nå er det helsen som bestemmer. Jeg rakk akkurat å bli klar for spill igjen etter kyssesyken, som hemmet meg i  nærmere 1 ½ år, så fikk jeg korona. Men når jeg er frisk så er jeg to-veis spiller. Og det er det jeg synes er kjekkest

Noen ganger er du med opp i angrep og noen ganger er det rett ut på benken. Hvordan avgjør du om du skal være med i angrep eller ikke? Den avgjørelsen skal jo tas rimelig fort….

-Akkurat der har Morten gitt meg mye tillit. Så jeg bestemmer selv om jeg blir med framover eller ikke, men som sagt så er det formen som avgjør. Mikkel og jeg har gode avtaler på hvordan vi løser dette.

Jeg har lest ett sted at forsvarsspill er «90% innsats og 10% ferdighet». Hva tenker du, stemmer det?

Ja! Kommer det kort og kontant. Vi har en innstilling i laget om at den ballen SKAL vi ha, og da skal det være 100% innsats over hele linjen. Må vi kaste oss etter ballen så må vi kaste oss etter ballen. Og det at vi har den innstillingen skaper en masse positiv energi i hele laget. Dette har Morten terpet veldig mye på, det at innsatsen i forsvar skal være på topp hele tiden.

Som sentral forsvarsspiller, eller «forsvarskaptein» som trener Morten Moldrup kalte deg, hvordan forbereder du deg til kamp? «Leser» du deg opp, eller tar du det som det kommer?

Hm, jeg liker ikke å overanalysere motspillerne våre. Men jeg tar gjerne imot både tips og råd om hvordan de spiller. Selfølgelig ser jeg på video sammen med de andre på laget før kamp og så har Morten laget en Dropp boks til oss der han legger alt av videoer og alt annet vi måtte trenge før kamp. Og her kan vi velge selv hva vi vil se.

Trener dere mye på det å spille forsvar? Og hvordan står det til med andre forsvarsformasjoner enn den flate 6-0.

-Jo da, det går – eller har gått – mye tid til å jobbe med forsvaret vårt. I alle fall gjorde det det sånn i starten. Men etter at vi har greid å tette igjen ganske godt så har vi snudd fokuset litt mer over på angrepet.

-Vi spiller stort sett et aggressivt 6-0 forsvar, men nå har vi i tillegg begynt å spille vår egen variant av 5-1.

Samarbeidet med målvaktene – sånn i praksis hvordan «snakker» dere sammen gjennom kampen?

Vi er alltid i dialog med målvaktene våre. Og etter hvert angrep får vi tilbakemeldinger fra målvakten om det trengs justeringer og slike ting. Det kan gå på hvordan blokken skal være, hvilke spillere vi skal fokusere på og alt det der. Videre er alle  innforstått med at det er treerne som bestemmer, noe som har fungert godt til nå.

I forrige sesong, den første som Ryger Stavanger, endte dere på femte plass. Etter 14 kamper av årets sesong ligger dere på 8.plass, men det er bare fire poeng opp til den siste kvalikplassen. Er den plassen et mål for dere spillere?

-Sesongen startet ikke så alt for godt for oss slik at akkurat den samtalen har vi ikke hatt enda. Men vi er flere spillere som gjerne vil ha den kvalik.plassen. Og vi har vist i kampene mot de beste (Follo og Sandefjord) at vi har mulighet til å både ta poeng og å slå de som ligger an til å toppe tabellen.

Hva med dine mål – hvor langt vil du med håndballen?

-Jeg har vært mye syk, jeg har en muskelskade som pr i dag «er til å spille med», jeg har 100% jobb i tillegg til håndballen – du kan godt si at jeg er litt i tenkeboksen.  Men for all del, jeg trives veldig godt med å ha det slik både med jobben og håndballen.

-Samtidig tenker jeg at jeg skulle tatt en Master da. Gjør jeg det så blir det for mye, men hva jeg eventuelt legger på hylla, nei det har jeg ikke tenkt så mye på ennå. Men jeg er fremdeles motivert og tar de utfordringen som måtte komme. Uansett så skal jeg bidra med det jeg kan der jeg kan.

I løpet av de neste 13 dagene har dere tre kamper – alle tre mot lag som pr i dag ligger bak dere på tabellen. Er det noen av disse tre du ser på som tøffere enn de andre?

Hm, si det. det er jo tre nokså ulike lag vi møter (Nøtterøy, Fyllingen og ROS). Nøtterøy på bortebane er tøffe kamper, og de har fått en del nye spillere. Det er ikke bare rett fram å komme seg tid heller da, det blir en lang tur. Fyllingen blir heller ikke enkle å møte på bortebane, vi tapte jo med ett mål hjemme i Stavanger.

-Men det er nok Nøtterøy jeg kvir meg mest til å møte – tror jeg.

Om du ser inn i glasskulen – hvor er Ryger Stavanger på tabellen etter sesongens siste kamp (mot Follo) 13.april?

Den siste kvalikplassen!