Andreas Ungesson om Fyllingen, 1.divisjon og tilværelsen som trener – Norsk Topphåndball
Foto: Tove-Lise Mossestad

Andreas Ungesson om Fyllingen, 1.divisjon og tilværelsen som trener

Det er omtrent ett år siden sist jeg snakket med Fyllingen sin trener. Den gang handlet det om Fyllingen sin retur til 1.divisjon. I mellomtiden har Fyllingen spilt ferdig en sesong i 1.divisjon og er godt i gang med sesong to. Her vil det sikkert komme protester, for joda – Fyllingen har tidligere vært i både 1.divisjon og i eliteserien de. Men den historien, som jo handler om både Fyllingen, FyllingenBergen og Bergen, den tar vi en annen gang.

I denne historien er altså Fyllingen godt i gang med sesong to i 1.divisjon. En sesong der laget fra Fyllingsdalen (i skrivende stund) har vunnet to av tre oppgjør. Og normalt skulle de stått med fire poeng og en plass høyt oppe på tabellen, men poengtrekk i hht. elitelisensreglementet gjør at de startet sesongen med to minuspoeng og litt lenger ned på nevnte tabell.

Ble dere påvirket av det? Å starte med minuspoeng altså?

-«Nei», kommer det nesten før spørsmålet er ferdig stilt. Før han fulgte opp med at «vi så den komme og la fort bort fokuset på det. Vi konsentrerte oss heller om det sportslige, det er der kan vi påvirke». «Han» i dette tilfellet er Fyllingens trener Andreas Ungesson. Svensken som bor i Norge og driver mye med håndball.

Foto: Tove-Lise Mossestad

Og helt kort, hvordan har din egen karriere vært?

Kort fortalt? Hm, det hele startet i Sävehof, der jeg var med på å vinne «det meste» i svensk håndball, inkludert et U20 EM sølv.

(For de interesserte, Sävehof er klubben som mellom annet arrangerer Partille Cup hvert år).

I 2013 kom jeg til Bergen og FyllingenBergen, og der spilte jeg til jeg la skoene på hylla i 2021. I den tiden rakk jeg å få med meg et NM-gull. For kun et halvt år inn i kontrakten fikk jeg oppleve NM-Finale mot Bækkelaget som endte i seier. NM var noe helt unikt, i Sverige har vi ikke cup.

– Jeg fikk tilbud fra andre klubber i løpet av disse 8 årene, men jeg valgte altså å bli i Bergen.

Fra Andreas sin siste sesongen som aktiv spiller. (Foto: Tove-Lise Mossestad)

Jeg har rotet litt i arkivet fra tiden i FyllingenBergen, og har funnet en kommentar om deg som trener fra tidligere FyllingenBergen trener Vidar Gjesdal, «Ungesson har en spennende fremtid som trener».

Og har det vært spennende, ref uttalelsen fra Vidar?

-Ja, det har vært spennende. Og utfordrende. Det å gå fra å være spiller til å bli trener – det er ikke bare enkelt, for her skal du skal inn i en helt annen rolle, en rolle som er veldig forskjellig fra det å være spiller.

-Og jeg skal glatt innrømme at det til tider kribler i beina der jeg sitter på benken. For det hender jeg kunne tenkt meg å løpe inn på banen og bidra selv. Men jeg har lært meg at jeg må overlate spillingen til guttene, så får jeg styre fra benken.

-Det har vært en tøff omstilling, men samtidig har det vært veldig gøy.

Som tidligere toppspiller, du har vel mye erfaring du tar med deg inn på trening?

-Joda, jeg prøver jo å lære fra meg det jeg kan. Og jeg tror jeg har klart det også. Som tidligere både bakspiller, strekspiller og forsvarsspiller har jeg mye erfaring å ta av.

-Og som trener er jeg godt i gang med Trener 2 kurset. Det gjenstår bare litt før jeg kan gå i gang på Trener 3.

Fyllingen mot Bergen i 2022/23 sesongen (foto: Tove Lise Mossestad)

«Første» sesongen i 1.divisjon endte med 12.plass og ny kontrakt, nå er de unge guttene blitt ett år eldre og har fått mer erfaring. Var fjoråret en tøff sesong?

-«Ja», er det kontante svaret jeg får. «Vi hadde et ungt lag i fjor, der det for mange var første gang på dette nivået».

-Første halvåret ble veldig tøft, og vi slet med å finne ut av nivået. Men etter jul var det «noe» som skjedde. Vi hevet oss mange hakk og begynte å plukke poeng. Spesielt på hjemmebane begynte vi å treffe der vi skulle.

-Vi slo Ryger på hjemmebane og var bare ett mål fra å ta poeng fra Follo. Det at vi begynte å vinne gav oss en boost, vi ble bedre og bedre og plukket nok poeng til å beholde plassen i 1.divisjon.

Blir denne sesongen «lettere» tror du?

Nei, er det like kontante svaret.

-Selv om vi ikke er nykommere lenger og vi vet mer hva det handler om, så er sesong to like vanskelig som nummer en. Om ikke vanskeligere.

-Det er mange gode lag i år, og det ser ut som om alle kan slå alle. Her er det ingen lette kamper. Vi må vere påskrudd fra start av, og gjennom hele kampen.

Spillerstallen din i år kontra i fjor, er det omtrent samme spillerne eller ble det mange utskiftninger?

-Der har vi vært heldig og har fått beholde omtrent alle sammen fra i fjor. I tillegg har vi et samarbeid med Bergen Håndball, slik at vi til tider har med oss spillere derifra.

Hvor kommer spillerne dine fra? Er det lokale gutter som har gått gradene i egen klubb, eller kommer de fra både naboklubber og andre klubber?

-Jeg tror det er kun fire stykker som ikke kommer fra Bergen. Resten er gutter som har gått gradene i egen klubb ellers så kommer de fra klubbene rundt oss.

Apropos fjorårs-sesongen, da hadde Bergen tre lag i 1.divisjon (på herresiden) i år er dere igjen «alene» – kommer du til å savne lokaloppgjørene?

-Helt klart. Selv om vi slipper unna en del reiser med flere lag i samme divisjon så må det for håndballen i Bergen sin del være minst ett lag i øverste divisjon.  Til bedre tilbud vi har, til lengre vil spillerne bli værende.

Foto: Tove-Lise Mossestad

Sier han som kom fra Sverige i 2008 og har blitt værende selv etter at han la opp som spiller. Og det får meg jo til å lure litt på hva han driver med foruten det  å være trener i 1.divisjon

«Dette», sier har og peker på logoen på trøyen sin. Der står det NTG. Før han forklarer at det er et samarbeid mellom Fyllingen Håndball og NTG, slik at han deler tiden sin mellom Fyllingen og NTG Håndball.

-Nå kan jeg konsentrere meg om håndballen. Tidligere jobbet jeg som taktekker, og jeg må innrømme at dagene er litt lettere nå når jeg «bare» har håndballen å konsentrere meg om. Utenom familien da.

Til nå (i skrivende stund) har dere møtt to av nykommerne, med en seier og ett tap som resultat. Før det ble seier over Ryger Stavanger – dog med knappest mulig margin på bortebane. Forrige sesong ble det klart tap for Stavanger-laget.   Jeg er litt nyskjerrig, hva har skjedd i mellomtiden? Er det «bare blitt slik», eller…….

Tja, det er litt vanskelig å svare på. Vi «fant» noe i løpet av vår-sesongen i fjor. Og det har vi greid å ta med oss inn i denne sesongen. I tillegg har vi vært påskrudd helt fra starten av kampene, bare det hjelper mye.

Dere skal snart ut mot de to lagene som av mange blir tippet opp i REMA 1000-ligaen neste år. Hvordan ser du på de to kampene?

-Det blir tøffe, men helt sikkert gøye kamper. Vi er i den situasjonen at vi kan gå inn i disse kampene med lave skuldrer. Det er ikke vi som har presset på oss.

-Vi er tippet på 12-13 plass og jeg tror topplagene føler at de «skal vinne», og vi vet jo at til lenger vi «er med» i kampen til mer stresset vil de bli. Men det er gode motstandere som vi lærer mye av. Og vi gir oss selfølgelig ikke uten kamp da.

Foto: Tove-Lise Mossestad

Med Viking TIF og Bergen Håndball i REMA 1000-ligaen og dere i 1.divisjon, blir det kamp om spillerne i og rundt Bergen?

-Nei, ikke på samme måte som det var i fjor da vi var i samme divisjon alle tre. Dd var det en litt annen situasjon.

-Vi vet jo at ikke alle alltid er helt klare for spill på øverste nivå men gjerne trenger en sesong eller to i 1.divisjon. Og da passer det fint at byen har lag i begge de to øverste divisjonene

Men da kan vi si at det blir en vinn-vinn situasjon da?

-Ja, jo, egentlig

Hvor har dere lagt listen for årets sesong?

-Det er å holde oss i 1.divisjon

Til slutt, hvem vinner 1.divisjon denne sesongen?

-Follo! Er det korte svaret fra Fyllingen sin trener før han går inn igjen i rollen som NTG lærer.