Fredrikstad klar for gruppespillet i EHF European League – Norsk Topphåndball
Selma Henriksen og Fredrikstad kunne i helgen juble for plass i EHF European League. Bildet er fra en tidligere kamp. Foto: Marte James Brenna/Fredrikstad Bkl.

Fredrikstad klar for gruppespillet i EHF European League

Fredrikstad ble første lag fra kvalifiseringen som sikret seg plass i gruppespillet i EHF European League.

Fredrikstads kvinner fikk en lettere vei til gruppespillet enn de kunne forutse. Seier i hjemme- og «bortekampen» i Fredrikstad over sveitsiske GC Amicitia Zürich denne helgen, sammenlagt 61-41, ga direkte plass i gruppespillet.

I motsetning til alle andre lag som går videre fra 2. kvalifiseringsrunde, fikk Fredrikstad direkte plass i turneringen etter seieren.

Grunnen til at Fredrikstad slipper å spille 3. kvalifiseringsrunde er at franske Nantes trakk seg. Turneringens første vinner var seedet direkte i gruppespillet, og ungarske Mosonmagyarovari overtok deres plass.

Ungarerne skulle vært motstander for vinneren i Fredrikstads kamp, dermed utgår den neste kvalifiseringsrunden for laget fra plankebyen, som allerede kan forberede seg på gruppespillet i januar.

Det ble en enkel vei for Fredrikstad denne helgen. Amicitia fra Zürich avtalte å spille begge kampene i Fredrikstad. Lørdagens kamp endte 33-21 etter solid spill av Fredrikstad. Det smakte godt med klubbens første seier siden 27. august. Etter seier i de to første NM-rundene har det blitt ett tap i NM og fem i serien.

Søndag ble det ikke lettere for det nest beste sveitsiske laget, som er tilbake mot europeisk motstand etter 18 års fravær. Fredrikstad røk ut for fem og seks sesonger siden i kvalifisering til EHF Cup, forløperen til EHF European League, der de rødkledde endelig får sin debut denne sesongen.

Riktignok holdt Amicitia følge til 3-3 de 10 første minuttene, og klarte å holde tettere følge i målprotokollen utover i åpningsomgangen. Fredrikstad slurvet i angrepet og fant ikke helt tilbake til taktene fra lørdagens kamp. Selv om sveitserne er et ungt lag, som ikke hadde noen tro på avansement før kampene i Norge, ville de bruke kampen som fin matching foran kommende oppgjør i hjemlig liga.

Fredrikstad var kun ett mål foran fire minutter før pause, men utover i 2. omgang ble forsvarsspillet bedre. Samtidig økte farten og scoringene kom hyppigere. Det ga god selvtillit for hjemmelaget, som får besøk av Fana til seriekamp onsdag.

Sola og Larvik, som er øvrige norske deltakere i turneringen, spiller sine første kamper i 3. kvalifiserende runde i begynnelsen av november.

21. november er det trekning for gruppespillet, der de første kampene spilles helgen 11./12. januar.