Flere gledesdager som trener enn som daglig leder
Kristian Kjelling går mindre skeptisk inn i det som på trenerkontrakten sier er hans siste sesong i klubben enn han var foran forrige sesong.
-Da hadde vi akkurat sagt farvel til veldig mange etablerte , og godt voksne spillere, og vi sto igjen med mange unge. I tillegg avga vi veldig tidlig på høsten Sindre Aho til tysk topphåndball. Men det går ofte bedre enn man frykter, trøster Kjelling seg med.
Både klubbøkonomien og hans filosofi rundt trenerjobben har gjort at han over flere sesonger nå har saumfart håndball-Norge på kryss og tvers, og hentet unge talenter på vei fram til klubben. Det gjør at han denne sesongen står med eliteseriens yngste målvaktspar, og kanskje de yngste spilleoppleggerne i form av tenåringene August Lind Oma og Tobias Mehren Søberg bak mer rutinerte Nikolai Moe.
-Det er morsomt å jobbe med de unge og talentfulle, og se hvor langt du kan utvikle dette materialet. På den annen side var det også veldig morsomt og tilfredsstillende da etablerte og rutinerte Gøran Sørheim kom tilbake fra danske Sønderjyske, der vi i tillegg til alt han kan i angrep, fikk maksimalt ut av hans kompetanse både som forsvarsspiller og som temposetter i våre kontringer. Noe de ikke gjorde i Danmark, forteller Kjelling.
-Å hente en spiller med ti års fartstid i tysk Bundesliga endrer jo også resultatkravet markant, legger han til.
Adrenalin-kicket du opplever når du står midt oppe i det, og gledesøyeblikkene du får når ting fungerer, gjør trenerjobben til noe eget, mener Kristian Kjelling. (Alle foto Roy M. Johnsen).
Han deler de utdelte timene hver dag mellom å være trener og daglig leder, og legger overhodet ikke skjul på hva han finner mest interessant.
-Daglig leder i klubben opplever atskillig færre gledesdager enn det treneren gjør. Der er det hele tiden snakk om å holde hjulene i gang slik at vi som holder på med sport har rammer vi kan jobbe under. Selvfølgelig trives jeg best som trener. Det har med konkurranseinstinktet å gjøre, adrenalinet når du står midt oppe i det, og gleden du føler når spillere og lag lykkes med det vi forsøker å få til, sier Kjelling.
Han tror han kan overleve en god stund i en slik dobbeltrolle. Men det vil stå på hans evner til å delegere oppgaver, og gi slipp på noe for å forsterke andre gjøremål.
-Begge jobbene krever jo 24-timers oppmerksomhet, mener han.
Med en trenerkontrakt som går ut neste sommer. Som daglig leder er han ansatt med tre måneders oppsigelsestid.
Kristian Kjelling holder tak i det som på mange måter er to 24-timersjobber; daglig leder og trener i en eliteserieklubb gir hektisk dager.
Nå kastes en ny sesong i gang der det ligger en løselig målsetning om å være blant de seks beste lagene i Norge. Det hadde de i fjor også, og da ble de nummer fem. I tillegg til et semifinaletap for Kolstad i sluttspillet og et kvartfinaletap for Elverum i Norgesmesterskapet.
-Da presterte vi litt over det vi som klubb kan forvente ut fra de totale ressursene vi rådet over, mener Kjelling.
Foran denne sesongen er han mindre skeptisk enn for et år siden. De unge er blitt ett år eldre, og der Lind Oma og Mehren Søberg i fjor ikke en gang var påtenkt noen roller i laget, de skulle hospitere fra DHKs samarbeidsklubber, tok de utfordringene, er de nå påtenkt større ansvar. En spiller som Sondre Ovid Skovli ble foran forrige sesong advart om at det kunne bli lite spilletid, men han ble en bærende spiller utover i sesongen. Og David Walstad Haugstvedt ble jo kåret til Årets unge spiller i eliteserien.
-Vi har avgitt noen foran denne sesongen også, men kontoen med rutine er økt i form av Espen Gommerud Våg og Alexander Ørjevik Westby. Så de unge vil fortsatt ha godt med lederfigurer rundt seg, mener DHK-treneren. Som får en hektisk september måned. Åtte kamper i serie, NM og europacup skal spilles.
–