BJØRNSEN: – De burde ha takket oss – Norsk Topphåndball
Foto: Bergen Håndball

BJØRNSEN: – De burde ha takket oss

Etter en triller av de sjeldne i REMA 1000-ligaen sikret Bergen Håndball seg sluttspill-billett. Nå venter den «vanskelige andresesongen» for de ambisiøse bergenserne.

– Hadde vi hatt fasitsvaret på det, hadde det vært greit, humrer Bergens daglige leder Erik Bjørnsen til topphandball.no på spørsmål om hvordan Bergen skal ta nye steg på vei mot toppen av norsk herrehåndball.
– Det eneste vi vet er at hardt arbeid er det eneste som alltid leverer, sier han.

Humpete reise

Bergen Håndball overtok Fyllingen Bergens plass i REMA 1000-ligaen for tre sesonger siden. Førstesesongen endte i nedrykk. Våren 2023 sikret Bergen seg opprykk på direkten. Forrige sesong maktet bergenserne å sikre seg 8.plass og sluttspill i opprykksesongen. Klubbens uttalte ambisjon er å bli en stabil toppklubb.

– Vi var ett straffekast unna en tredje kvartfinale mot Elverum, sier Bjørnsen som tente på alt som var av Elverums-plugger i forkant av kvartfinalene med en rekke – som mildt sagt kan beskrives – friske uttalelser som «Elverum i ferd med å rakne». Den frittalende siddisen var heller ikke nådig om hva han mente om byrivalene Viking TIF i februar: «Håper de rykker ned».

– Angrer du?
– Angrer nei! Jeg angrer ikke. Hele Elverum fikk jo et nytt gir. De burde ha takket oss, humrer han.
– Elverum tok det veldig fint og det ble mye godt humør ut av det. Det handler ikke om å være tøff i trynet kun for å være det. Man må finne de riktige anledningene. Vi må tørre å by på oss selv – i alle settinger. Når det er sagt har Elverum fått til fantastisk mye bra, men Kolstad og Elverum kan ikke regjere alene på toppen der. Flere klubber må melde seg på. Det har Bergen en klar ambisjon om.

– Og det er greit at Viking TIF spiller i 1.divisjon?
– Det ble en litt misforstått greie. Jeg synes det var dumt at Viking rykket ned, for vi får et byderby mindre. Samtidig tror jeg de rykker direkte opp igjen og med den stallen tror jeg selv de tenker det er et stort nederlag om de ikke klarer det.  Vi ønsker de velkommen tilbake neste sesong. I forrige sesong var Viking ett av lagene som ga oss fire poeng. Derfor tar vi gjerne i mot Viking TIF igjen vi, humrer han.

Sandnes og Kolstad

Derfor blir nærmeste lokaloppgjør for bergenserne Sandnes. Dit reiser Bergens menn i serieåpningen 4. september. Tre dager etter venter Sander Sagosen og Kolstad hjemme i Haukelandshallen. Nettopp Haukelandshallen blir en mer fast hjemmearena for bergenserne denne sesongen.

–  Hele ideen bak Bergen er å være en klubb for nettopp hele Bergen. Vi stilte opp og viste oss frem ute i klubbene med å spre hjemmekampene våre. Det skapte en solid interesse for klubben og våre profiler. Nå legger vi opp til en mer stabil hjemmearena slik at det skal være godt kjent hvor vi inviterer til håndballfester. Den interessen som små og store publikummere viste forrige sesong var en skikkelig boost for oss, forklarer han.
Derfor passer det fint at seriefavorittene og Champions League-klubben Kolstad står klare i første hjemmekamp.

– Om det er bedre å få de tidlig nå etter OL, eller om man får besøk midt i det tyngste Champions League-kjøret, er ikke godt å si. Om vi står med fire poeng etter åpningen mot Sandnes og hjemmekampen mot Kolstad skal vi fornøyd vi. Det viktigste er å jobbe steinhardt, tro på det vi driver med og ta nye steg. Litt kjedelig svar. Nå kommer det «vanskelige andresesongen» for vår del, sier Bjørnsen.

Carlsen ut – trøndere inn

Danske Rasmus Carlsen forsvant ut av Haukelandshallen i sommer. Han har vært en sterk bidragsyter i to sesonger. Inn har blant andre stortalentene Torger Edland (Nærbø), Henrik Ibsen (Charlottenlund/Kolstad) og Henrik H. Nilsen (Chrlottenlund/Kolstad) kommet.
– Det blir spennende for oss om vi har truffet godt på spillermarkedet og troppen. Den usikkerheten er herlig. Nå må flere spillere ta både ett og to steg i riktig retning. Presset øker på de spillerne som fikk god erfaring forrige sesong, slik at de yngste kan bruke sesongen til å prøve og feile. Noen nye spillere må skinne og dette er sjansen til å vise seg frem som en norsk toppspiller. Det er hardt arbeid på banen og på kontoret som skaper utvikling. Tønne (red.anm: Fredrik, trener – også kalt «professoren») og teamet jobber bra om dagen, mener han.

Tøft

Selv om bergenserne sikret en solid 8.plass sist sesong, blir det ikke en walk-in-the-park å gjenta den bragden. Kolstad og Elverum tippes naturlig nok til å være på toppen. Han er særlig spent på Bjarte Myrhols prosjekt i Runar Sandefjord.

– Jeg synes Runar har underprestert de siste årene. Denne sesongen er Runar en klar medaljekandidat. Det blir spennende å se om ØIF Arendal kan få trommet i gang troppen for å kjempe om medalje. Drammen er alltid med og vi trenger flere lag som utfordrer de to gigantene på topp. Vi skal være blant de lagene som utfordrer, men som i alle andre idretter er det pengene som styrer mye – og slik er det også i norsk håndball. Vi skal bite fra oss mot alle lag, komme til sluttspillet og så kan alt skje. Forrige sesong var det spenning helt inn både i medaljekampen, om sluttspillbillettene og i nedrykkskampen. Det var rett og slett kult. Vi var en staffebom unna en tredje kvartfinale mot Elverum. Alt er mulig, melder og gjentar Bjørnsen.

Selv om han gleder seg til å se sitt Bergen glede et sulteforet bergensk publikum, er det likevel en ting han savner i REMA 1000-ligaen.
– Et topplag fra Stavanger, svarer han kontant.
– Sandnes og Nærbø er ikke helt det samme for en Stavanger-kar som meg, avslutter en alltid like blid og engasjert Erik Bjørnsen.

Det blir neppe helt stille fra den kanten denne sesongen heller.