Finaleklare etter forsvarsoppvisning – tidenes beste? – Norsk Topphåndball
Lille, Frankrike 20240808. Katrine Lunde og Stine Ruscetta Skogrand i semifinalen i håndball for kvinner mellom Norge og Danmark i Pierre Mauroy Stadium under OL i Paris 2024. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB

Finaleklare etter forsvarsoppvisning – tidenes beste?

Et forsvarsspill en OL-finalist verdig og en Katrine Lunde i storform var hovedingrediensene da Norge spilte Danmark ut av hallen. Og OL. Nå venter OL-vertene i heksegryta i Lille.

Håndballekspert Ole Gustav Gjekstad vurderte forsvarsspillet som det beste Håndballjentene kanskje har levert noensinne.
– Nesten tidenes forsvarsspill, sa en godt fornøyd håndballekspert Ole Gustav Gjekstad på Max/TVNorge da Norge ledet 22-15 etter 52 minutters spill i semifinalen mot Danmark i OL i kveld.

Norge vant til slutt komfortabelt 25-21 etter en oppvisning i defensiv håndballkunst mot frustrerte dansker i kveldens OL-semifinale.

– Nå ble jeg rørt, sa en tydelig beveget landslagskaptein Stine Bredal Oftefal da hun ble gratulert med sin første OL-finale etter en maktdemonstrasjon mot Danmark i den mektige arenaen i Lille. Hun legger som kjent opp etter OL i Paris.
– Vi står vanvittig bra bakover. Det er kjempestort, sa Bredal Oftedal videre.

Lille, Frankrike 20240808. Jubelscener etter semifinalen i håndball for kvinner mellom Norge og Danmark i Pierre Mauroy Stadium under OL i Paris 2024. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB

Like lykkelig var Katrine Lunde som nå skal spille sin tredje (!) OL-finale.
– Godt fornøyd med tingene jeg har jobbet med inn mot denne kampen, sa Lunde som naturlig nok skrøt av forsvaret foran seg i kveldens kamp. Lørdag venter Frankrike på 44-åringen og Norge.

– Nå skal vi ta de, smilet Lunde som endte med 37 i redningsprosent.
– Helt vanvittig å se på. Danskene var rådville. Mektig imponert, var Gro Hammerseng-Edins analyse på Max etter kampslutt.

Slik var kampen

Norge fortsatte der de slapp mot Danmark i gruppespillet da Katrine Lunde & co vant  27-18. I kveldens semifinale fortsatte Håndballjentene med et forrykende forsvarsspill. Bakerst sto superveteran Katrine Lunde og gjorde danskene direkte frusterte.
– De virker faktisk litt redde for Lunde, sa Max’ kommentatorduo Ole Gustav Gjekstad og Asbjørn Myhre.

Norge åpnet oppskriftsmessig og tok kommandoen fra start. Kari B. Dale – som leverte en stor match i midtforsvaret, fikk æren av å sette inn kampens første mål. Forsvaret og målvaktsspillet leverte på høygir, selv om skuddene fremover ikke satt like godt som forsvarsspillet. Etter 8 minutter ledet Norge 4-1, før danskene utlignet til 4-4 midtveis i det som ble en målfattig omgang.

Etter 23 minutter sto det 8-8 på tavla før Thale R. Deila, Kari B. Dale, Marit R. Jacobsen sørget for 11-8 til pause. Danskene gikk til pause med fortvilelse i blikkene. For i kveld stengte Håndballjentene butikken. Hit, men ikke lenger, var beskjeden det norske forsvaret sendte frustrerte dansker på vei inn i garderoben ved halvspilt semifinale.

Stengte butikken

Etter hvilen fortsatte Norge det kontante forsvarsspillet. Danskene ble rett og slett rådløse. Bakerst sto Kathrine Lunde og plukket opp restene. Jesper Jensens taktikk-prat i pausen så ikke ut til å bidra med noe som helst.

Da klokka passerte 40 minutter fikk danskene omsider satt inn sin tiende (!) scoring for kvelden til 15-10. Danskene prøvde seg flere taktiske grep, men åtte minutter senere hadde Kristine Breistøl og Henny Reistad vist hvordan langskudd skal gjennomføres. Ti minutter før slutt sto det 20-13 på tavla. Det norske forsvaret og Katrine Lunde ble noe mer menneskelige mot slutten av oppgjøret.

Etter 57 minutter hadde danskene lyktes noe bedre og redusert til 23-19. Deretter bommet Norge på straffe, før Anne Mette Hansen reduserte til 23-20 med nesten to minutter igjen på tavla. Nora Mørk påførte danskene en 2-minutters utvisning, før hun serverte Maren Aardahl på streken. Straffen satt Mørk selv i mål og punkterte det lille håpet danskene måtte ha kjent på et lite øyeblikk mot slutten.

Norge møter Frankrike i OL-finalen lørdag foran 27000 tilskuere.

Kari B. Dale ble toppscorer for Norge fire mål. Danskenes Sarah Iversen og Rikke Iversen satt inn tre mål hver for Danmark.