Dette er verdens 50 beste spillere
Skrevet av: Stig Aa. Nygård og Rasmus Boysen (to av håndballNØRD sine skribenter)
Vi har prøvd etter beste evne å rangere de 50 beste kvinnelige håndballspillerne i verden. Det var ganske enkelt hvem som skulle trone øverst, men resten av listen har vært et puslespill.
Dette er vår mening, og ikke noen fasit. Bortsett fra topplassen da. Den er fasit.
Hilsen jurymedlemmene, Rasmus og Stig
Tallet i parentes er fjorårets plassering på Topp 50 kvinnelige spillere i verden.
50. Emily Bölk – Ferenvcaros, Tyskland (29)
Kommer fra en skikkelig tysk håndballfamilie. Mamma Andrea ble verdensmester med Tyskland, mens mormor Inge Stein voktet buret for DDR i deres storhetstid. Pappa Michael spilte også topphåndball. Emily Bölk er blitt en veldig god toveisspiller, og er en av lederne i det ungarske storlaget Ferencvaros.
49. Ingvild Bakkerud – Ikast, Norge (Ny)
Har tatt store steg i Danmark de siste årene. Er blitt en fryktet skytter i den danske ligaen, og er også en meget god forsvarsspiller. Nå er hun også en viktig brikke i det norske landslaget. Først og fremst i midtforsvaret.
48. Emma Friis – Ikast, Danmark (Ny)
Er blitt en av verdens beste kantspillere. En målmaskin som kan score fra de minste vinkler. Er klar for hardtsatsende CSM Bucuresti foran neste sesong.
47. Line Haugsted – Györ, Danmark (Ny)
En av verdens beste forsvarsspillere. Også en stor trussel i ankomstspillet både for Györ og Danmark. Har fått en lederrolle i et av verdens beste klubblag.
46. Crina-Elena Pintea, CSM Bucuresti, Romania (24)
Vi snakker om to typer linjespillere – «rykkelinjer», som trekker i rom for å bli spillbar og «sperrelinjer», som bruker kroppen sin for å lage rom for lagvenninner. 192 cm høye Crina-Elena Pintea er kanskje nummer en i den siste kategorien. Når hun setter en sperre, så er det ikke lett å komme rundt for forsvarsspillerne.
45. Kari Brattset-Dale, Györ, Norge (19)
Har ikke helt kommet tilbake på samme nivå som hun var før hun ble gravid. Ble kåret til VMs beste spiller for to år siden. God i begge ender av banen, men må tåle mer tid på benken både på klubb- og landslag.
44. Angela Malestein, Ferencvaros, Nederland (Ny)
Begynner å bli en rutinert spiller. Har i en årrekke vært blant de beste høyrevingene i verden, men er blitt mer stabil de siste sesongene.
43. Vilde Mortensen Ingstad, CSM Bucuresti, Norge (40)
Er i ferd med å vokse seg inn i rollen som førstevalg på linjen for Norge. Kan fortsatt være litt heit på grøten i begge ender av banen, noe som fører til både utvisninger og bomskudd. Deler på spilletiden i CSM Bucuresti med Crina-Elena Pintea.
42. Veronika Mala, Bietigheim, Tsjekkia (50)
En veldig artig spiller å se på. En kantspiller som elsker å score mål, som ikke går av banen for å krydre litt med et trickskudd eller to. Stikker i kontra så fort anledningen byr seg.
41. Lois Abbingh, Vipers, Nederland (Ny)
Den nederlandske veteranen har fått den utakknemlige oppgaven med å erstatte Marketa Jerabkova for Vipers. Har fått en sentral rolle for kristiansanderne, men er ikke den samme spilleren som hun var på sitt beste.
40. Eliza Buceschi – Rapid Bucuresti, Romania (Ny)
Den rumenske playmakeren har hatt en stor sesong å langt i Rapid Bucuresti. Har levd i skyggen av Cristina Neagu på landslaget, men nå blir det hun som må spille hovedrollen for Romania når Neagu gir seg.
39. Nathalie Hagman – SCM Ramnicu Valcea, Sverige (37)
En målmaskin på høyrekanten. Er alltid blant toppscorerne både på klubb- og landslag. En kruttønne, som spiller med hjertet utenpå drakten. Rastløs sjel, som er nå er i sin femte klubb på sju år.
38. Linn Blohm – Györ, Sverige (16)
Ikke hatt en like sterk sesong som de siste årene, men fortsatt en av verdens beste linjespillere. Har måttet godta litt tid på benken i klubblaget etter at Kari Brattset Dale kom tilbake etter graviditet og fødsel.
37. Milena Raicevic – Buducnost, Montentegro (23)
Kom tilbake etter fødsel og bar Buducnost videre fra gruppespillet i Champions League med sine scoringer. Denne sesongen har hun gått mer inn i playmakerrollen og er i skrivende stund den spilleren med flest assist per kamp i verdens tøffeste klubbturnering.
36. Alina Grijseels – Metz, Tyskland (Ny)
Tysk playmaker, som har tatt turen til Frankrike og Metz denne sesongen. Fotrapp og med et godt overblikk.
35. Kristine Breistøl – Esbjerg, Norge (Ny)
Er i ferd med å slå ut i full blomst. Med sine 193 cm, så rager hun over de fleste når hun går opp i luften for å skyte. Er blant toppscorerne i Champions League så langt denne sesongen. Også en meget god forsvarsspiller.
34. Jovanka Radicevic – Krim Mercator, Montenegro (21)
37 år gammel, men still going strong. Høyrevingen har gitt seg på landslaget, men på klubblaget Krim Mercator så løper hun fortsatt inn mål etter mål. Tøff i trynet og ikke redd for å ta ansvar når det skal avgjøres.
33. Dione Housheer – Odense, Nederland (38)
Den nederlandske karrierestigen har siden 1990-tallet gått via Fyn, og det er ikke annerledes nå. Dione Housheer er nå inne i sin tredje sesong i Odense, som også blir den siste. Den venstrehendte skytteren er klar for Györ fra neste sesong.
32. Ana Gros – Györ, Slovenia (12)
Den slovenske storskytteren begynner å dra på årene, og blir oftere og oftere henvist til benken i Györ. En veldig merkelig spiller. Ikke veldig god til noe, men har alltid scoret veldig mange mål.
31. Laura Flippes – CSM Bucuresti, Frankrike (31)
Ikke den høyrebacken som ruver mest i terrenget, men med sin eksplosivitet har hun løftet Frankrike etter at hun ble flyttet opp fra høyrevingen. Dro til rumenske CSM Bucuresti foran denne sesongen.
30. Laura Glauser – CSM Bucuresti, Frankrike (Ny)
Temperamentsfull målvakt som har gjort plassen mellom stengene sin både for Frankrike og CSM Bucuresti. Har et skyhøyt toppnivå, og er blitt stabil på et høyere nivå enn tidligere.
29. Silje Solberg-Østhassel – Györ, Norge (14)
Ble mamma i sommer, og er ikke helt tilbake på samme nivå som før graviditeten. På sitt beste en av av de ypperste målvaktene i verden. Satser for fullt mot OL – som er det eneste mesterskapet hun ikke har vunnet.
28. Andrea Lekic – Ferencvaros, Serbia (41)
Den serbiske veteranen er blitt 36 år, og det er ti år siden hun ble kåret til verdens beste håndballspiller. Har vært mye skadet de siste årene, men nå er hun begynt å ta frem sitt beste igjen. Per dags dato er hun toppscorer i Champions League. Er for øvrig æresborger i både Györ og Vrnjacka Banja.
27. Anne Mette Hansen – Metz, Danmark (20)
Den danske kruttønnen har byttet ut Györ og Ungarn med franske Metz denne sesongen. Var kaptein i den ungarske storklubben. En vinnerskalle av de sjeldne.
26. Ryu Eun-hee – Györ, Sør-Korea (39)
Det er ikke mange sørkoreanske håndballspillere som har lykkes i Europa. Kulturforskjeler og språkproblemer har stort sett ført dem tilbake til hjemlandet etter en sesong eller to. Ryu Eun-hee er unntaket. Etter et svakt opphold i Paris 92, så tok hun sjansen da Györ ville ha henne. Nå holder hun en anerkjent spiller som Ana Gros på benken.
25. Chloe Valentini – Metz, Frankrike (Ny)
Har tatt store steg det siste året, og er nå en av de ypperste venstre kantspillerne håndballverden kan by på. En lynkjapp kontringsspiller, som har høy uttelling på avslutningene sine.
24. Jelena Mikhailitsjenko – CSKA Moskva, Russland (17)
Får ikke vise seg frem internasjonalt ettersom russiske klubber og landslag er utestengt fra alle turneringer. Men Mihailitsjenko er en av hovedårsakene til at CSKA Moskva kjemper med Rostov-Don om seriemesterskapet i Russland.
23. Camilla Herrem – Sola, Norge (28)
Har fått to barn og vært gjennom et langvarig skadeavbrekk, men er trolig bedre enn noen gang. Er en maskin som trener bedre enn de aller fleste. Og ingenting tyder på at 36-åringen har planer om å gi seg med det første.
22. Mette Tranborg – Esbjerg, Danmark (Ny)
Var i ferd med å etablere seg som en av verdens beste høyre bakspillere da hun skadet korsbåndet og blir borte fra håndballen hele sesongen. Med sine 192 cm er hun ikke lett å stoppe, og hun er også en meget god forsvarsspiller.
21. Katrin Klujber – Ferencvaros, Ungarn (13)
I likhet med Mette Tranborg så er hun høyre bakspiller, men er over 20 centimeter lavere. Hadde bare tre spillere foran seg på toppscorerlisten i Champions League forrige sesong, og er nå Ungarns eneste spiller i verdensklasse.
20. Meline Nocandy – Paris 92, Frankrike (27)
Er tilbake etter en skade som holdt henne borte fra EM i fjor. En lynkjapp bakspiller, som hopper høyt og har mye kraft. Blir fort den som tar over playmakerrollen for Frankrike etter Grace Zaadie Deuna.
19. Kristina Jørgensen – Metz, Danmark (32)
Den nye vinen i dansk håndball. Er den danskene håper skal bli den nye verdensstjernen. Bare Andrea Lekic har scoret flere mål enn henne i Champions League denne sesongen, og i sommer forlater hun Metz til fordel for Györ.
18. Sarah Bouktit – Metz, Frankrike (Ny)
Sesongens komet. En stor og sterk linjespiller, som har hatt en kanonsesong for Metz, og nå truer hun Pauletta Foppas plass for Frankrike. Er blant de mestscorende spillerne i Champions League.
17. Orlane Kanor – Rapid Bucuresti, Frankrike (44)
«Is it a bird? Is it a plane? No it’s Orlane Kanor». Få hopper høyere enn den franske bakspilleren. Brukte litt tid på å komme tilbake etter en akillesskade, men er nå en av verdens beste skyttere.
16. Anna Lagerquist – Nantes, Sverige (25)
Anna Lagerquist har vokst frem som en av verdens aller, aller beste forsvarsspillere, om enn ikke den beste. Får ikke all verden med spilletid fremover på banen for Sverige, men i klubblaget får hun vist seg litt frem offensivt også.
15. Stine Bredal Oftedal – Györ, Norge (6)
Har ikke vært like dominerende verken for Györ eller Norge denne sesongen, men viser i glimt hvorfor hun har vært regnet som en av verdens aller beste spillere de siste ti årene. Hadde hun kunnet spille forsvar, så hadde hun kommet høyere på listen.
14. Daria Dimitrieva – Krim Mercator, Russland (7)
En av de spillerne som gjør de rundt seg bedre. God både i forsvar og angrep. Kom tilbake etter skader og et halvt års håndballpause. Har ikke fått vist seg skikkelig frem for Krim Mercator denne sesongen, men har fortsatt et skyhøyt toppnivå.
13. Grace Zaadi Deuna – CSM Bucuresti, Frankrike (8)
Den franske dronningen er begynt å dra på årene, og det er nok ikke lenge til hun abdiserer og lar noen andre ta over sjefsrollen for Frankrike. Kan spille i alle tre bakspillerposisjoner, og god både fremskutt og nedgruppert i forsvar. Kan bekle omtrent alle roller i det defensive spillet.
12. Mie Højlund – Odense, Danmark (22)
En av verdens beste på ballslipp. Slipper nesten alltid ballen på rett tidspunkt. Veldig flink til å gjøre dem rundt seg bedre. Hadde hun vært bedre i forsvar ville hun vært enda høyere på listen.
11. Bruna de Paula – Györ, Brasil (15)
«Jogo Bonito» – det vakre spillet. Det bruker brasilianerne om fotball. Men det kan med fordel også brukes om Bruna de Paula når hun spiller håndball. Alle kan lære av å se på fintene hennes. Både ung og gammel. Gikk foran denne sesongen til ungarske storklubben Györ.
10. Jamina Roberts – Vipers, Sverige (18)
En helt enorm duellspiller, og den som drar det tyngste lasset for Sverige. Var også en sterk bidragsyter til at Vipers gjenvant tronen i Champions League i vår.
9. Estelle Nze Minko – Györ, Frankrike (10)
En blir rett og slett i godt humør av å se Estelle Nze Minko spille håndball. Hun har et taktomslag og eksplosivitet i fintene som få andre kan vise til. Hun er ikke den største spilleren, men likevel en veldig god forsvarsspiller, mye takket være et ekstremt fotarbeid.
8. Sandra Toft – Györ, Danmark (35)
En matchvinner mellom stengene. Har et voldsomt temperament og du hører Sandra Toft når hun er god. Da er volumknappen skrudd opp til 11. Hun er en av hovedårsakene til at Danmark igjen er å regne med i.
7. Pauletta Foppa – Brest Bretagne, Frankrike (9)
Pauletta Foppa er verdens beste linjespiller, ferdig snakket. Hun mestrer alt. Hun er god i begge ender av banen. Hun er like god i sperre- som rykkespill. I forsvar kan hun både spille i et tradisjonelt midtforsvar og hun kan ligge i en fremskutt rolle. Og hun er bare 23 år gammel.
6. Cristina Neagu – CSM Bucuresti, Romania (2)
Det begynner å gå mot slutten for en av tidenes beste håndballspillere. Cristina Neagu har dominert internasjonal kvinnehåndball i over ti år. Etter VM meddelte hun at hun gir seg på landslaget. Men hun vil fortsatt banke inn mål for CSM Bucuresti.
5. Nora Mørk – Esbjerg, Norge (4)
Nora Mørk har hatt en veldig god sesong med Esbjerg. Hun er ikke lenger den samme målmaskinen som hun var før, men hun har et veldig skarpt håndballhode og er nå mer en playmaker enn en målscorer.
4. Marketa Jerabkova – Ikast, Tsjekkia (26)
Den tsjekkiske venstrebacken var helt enorm for Vipers forrige sesong. Målscorer og tilrettelegger. Valgte å forlate kristiansanderne for Ikast i sommer, og var sentral da danskene senket nettopp Vipers i Champions League i høst.
3. Katrine Lunde – Vipers, Norge (3)
Det er ikke mye som ikke er skrevet om Katrine Lunde. Superveteranen er blitt 43 år og er still going strong. Er best når det gjelder, og var personifiseringen av den levende veggen da Vipers vant Champions League i vår. Har slitt med en lyskestrekk i vinter, og er kanskje ikke i sin beste form akkurat nå. Men bare vent til våren. Da er målet stengt i Kristiansand.
2. Anna Vjakhireva – Vipers, Russland (5)
Det er absurd å tenke på at verdens beste venstrehendte håndballspiller egentlig er høyrehendt. Hennes far trente henne tidlig opp til å bruke venstrehånden, noe han neppe angrer på i dag. Tok seg en lang pause fra alt som het håndball, men brukte ikke lang tid på å komme tilbake som en av verdens aller beste håndballspillere.
1. Henny Reistad – Esbjerg, Norge (1)
Det er noen år siden en spiller var så soleklart verdens beste. En må nok tilbake til Cristina Neagus aller beste sesonger. Henny Reistad er komplett. Hun er en av verdens beste distanseskyttere. En av de aller beste duellspillerne. Hun er overlegen som ankomstspiller. Hun er en meget god forsvarsspiller. Og nå er hun også blitt en av de beste i samspill med linjespiller. Og det beste av alt? Hun er norsk!