Henrik Ibsen: Målvakt og assistkonge
"Og så plutselig så kunne jeg stå der og være forbanna på Sander Sagosen for at han spilte dårlig forsvar liksom"....
Google sier «Assist er en målgivende pasning. Begrepet er mest kjent fra lagspill som fotball og ishockey, men brukes også i blant annet basketball, baseball, vannpolo og australsk fotball. Selve ordet assist er i utgangspunktet engelsk, men har glidd inn som en del av det norske språket og betyr hjelp eller assistanse». Og at ikke håndballen er nevnt her ser jeg på som en ren forglemmelse.
Men har du noensinne tenkt over at det ikke bare er utespillerne som kommer på assist-statistikken? Nei? Det hadde ikke jeg heller kan du si, før nå.
Med sine åtte assist er Charlottenlunds Henrik Ibsen nummer en blandt målvaktene i årets 1.divisjon når det kommer til assist-toppen. På åtte kamper har han 98 redninger, 1 mål og altså 8 assist. En rekke som for øvrig holder til topp tre i REMA 1000-ligaen, og det må vel være bra uttelling for en som ikke er helt ferdig med tenårene ennå?
Han er kanskje ung, men har likevel rukket en del «håndballøyeblikk». Jeg ramser opp: gull i Junior NM 2022/23 sesongen, kvartfinale i Lerøy samme året, sølv i Junior NM og i Lerøy året før, debuterte i 1.divisjon som 16-åring, han spilte U21 VM nå i sommer og etter at ca 1/3 av 2023/24 sesongen er unnagjort så finner du Henrik på toppen av assist-listen blant målvaktene.
Det finnes de som sier at du kan ikke være «helt god» når du frivillig velger å stå i mål i håndball. Og så har du de som begynte i mål for å slippe å løpe så mye (trodde de), men hvorfor valgte du å bli målvakt?
-Et godt spørsmål du. Men jeg kan med en gang avkrefte det om løpingen, for jeg har alltid gjordt det godt når vi har hatt løpetester.
-Jeg har alltid vært stor for alderen, du kan vel nesten si at jeg ikke har vokst noe særlig siden barneskolen. Og etter å ha prøvd litt rundt fant jeg ut at jeg fikk til det å stå i mål. Og da jeg i tillegg fikk jeg spille med de som var eldre enn meg, var det lett å bli målvakt.
Var det «rett i mål» eller kunne du like godt blitt utespiller?
-Nja, det ble jo litt prøving «rundt omkring» en periode, da som bakspiller fram til jeg var sånn der 12 -13 år gammel. Etter det ble målvakt på fulltid.
-Og som så mange andre var jeg innom fotballen også. Men der sluttet jeg som 14-åring.
Posisjon på fotballbanen? Keeper så klart.
Du har spilt håndball i bortimot 13-år nå , og for hvert år har vel utfordringene blitt større og større med tanke på skudd, skudd styrke og plasseringer – hender det at du er, om ikke direkte redd, så kanskje litt skeptisk?
–Nei, det er heller motsatte. Jeg har egentlig blitt tryggere og tryggere for hvert år kan du si. Du vet, det å spille med miniball er jo direkte livsfarlig, for ingen som spiller med de små ballene der har kontroll på hvor de havner.
-Og da jeg som 14-åring fikk spille med 16-åringene, bruke klister og alt som følger med det, så følte jeg at jeg fikk mer og mer kontroll. Og kontrollen blir jo større til mer erfaring jeg får.
-Nei, jeg var nok mer redd, eller skeptisk får jeg si, da jeg var yngre.
Skeptisk eller ikke, de store skadene har han heldigvis sluppet unna.
Men så var det assist-kongen da. For i skrivende stund er du kongen blant målvaktene i 1.divisjon når det kommer til å være nest sist på scoringene. Åtte stykker sier statistikken?
-Hm, jeg lurer egentlig på om alle er registrert?
-Men altså, jeg har alltid vært en angripende målvakt kan du si, med (kanskje) litt risikable langpasninger. Så da blir det fort en assist, eller to eller tre.
Disse ballene må fort avgårde, egentlig veldig fort. Så rekker du å tenke før du sender avgårde eller handler du på instinkt?
-Nja, både og. Det kommer jo litt an på hvor ballen havner og hvordan jeg får tak i den. Får jeg den rett i nevene er det nesten på instinkt, for da går det så fort at jeg rekker bare så vidt å se opp og vurdere hvor jeg skal kaste.
-Men går skuddet i stolpen eller utenfor slik at jeg må hente den så har jeg litt bedre tid til å få et lite overblikk og så bestemme meg. Uansett så vet jeg at det er en spiller «der framme» klar til å ta imot ballen fra meg.
Jeg har fått med meg at du er innom Kolstad- treningene også, «som hospitant og en viktig nummer 3-keeper som vil være med på trening hos oss et par ganger i uka, kjenne på miljøet og treningsdagen vår» (sitat Stian Gomo på Kolstad sine hjemmesider). Så hvordan er det, det å få trene med noen av de beste av de beste?
-Å, det er lærerikt! Veldig lærerikt. Sier han der han kommer rett fra Kolstad trening
-Til å begynne med var det på en måte litt virkelighetsfjernt . Plutselig så kunne jeg stå der og være forbanna på Sander Sagosen for at han spilte dårlig i forsvar liksom. Hvor realistisk er det…….?
-Men det var bare i starten altså. For jeg ble jo fort vant til at det var «de» jeg spilte med.
Og det du lærer i Kolstad, greier du å ta det med deg inn i Charlottenlund hverdagen din?
-Det både håper og tror jeg. Eller jo, jeg gjør det, jeg tar definitivt med meg det jeg lærer der inn i eget lag.
I tillegg så er det mange fryktelig gode spillere i Kolstad, alle sammen med en ekstremt god treningskultur. Og de går foran og drar med seg alle oss andre. Slik at de nest beste, for å si det sånn, også tar store steg. Så dette er ikke bare lærerikt, men også utrolig inspirerende og gøy å få være med på.
Henrik er nå inne i sin fjerde sesong i Charlottenlund. Og til tross for sine «bare» 19 år, er han en av veteranene og kontinuitetsbærerne i laget. Et lag der han selv sier han tar «mye» plass, tar og får mye ansvar og definitivt er med på å dra lasset.
Han drar litt på det da jeg spør om hvor langt han ønsker å nå som hånballspiller, «Jeg ønsker jo helt klart å bli så god som mulig»
–Og at jeg får være en del av Kolstad-prosjektet, det at jeg får være med å bidra der, og å lære der – det hjelper meg veldig.
Er målet å danke ut Torbjørn Bergerud (her kan jeg ikke dy meg)?
-Ha, ha, nei, han er så god at det blir vanskelig. Men å bli så god at jeg kan komme inn i et målvakts team med Torbjørn, det er et mål ja.
–Men så kan det selfølgelig hende jeg må ta en omvei for å nå målet, da spilletid betyr veldig mye. Skal du bli virkelig god, så må du spille mye. Og da er det kanskje ikke like rett frem hele tiden?
På tampen, hva driver du med når du ikke spiller håndball?
-Jeg tar en Bachelor i Økonomi og Administrasjon på NTNU Handelshøyskolen i Trondheim. Og skal ha eksamen i morgen (intervjuet ble gjordt mandag kveld, NTH anm.).
En eksamen han forbereder seg til med altså å først være på trening med Kolstad , så snakke med Norsk Topphåndball før han returnere til Kolstad som instruktør på målvaktsskolen der.
Krysser fingrene for at det gikk bra på eksamen, Henrik