Kaja Haugseng:  – Det var så mye følelser og glede! – Norsk Topphåndball
Foto: Kenneth McDowell - @handballfoto

Kaja Haugseng:  – Det var så mye følelser og glede!

En strafferedning i siste sekund i returoppgjøret mot spanske Bera Bera gjør at Sola igjen kan forberede seg på spill i European League etter jul.  Etter seier med sju mål hjemme og tap med seks mål borte gikk Sola videre med sammenlagtresultat 67-66.

– Da Rikke Granlund reddet den straffen rett før slutt var det så mye tanker og følelser på en gang, det er vanskelig å beskrive, sprudler Kaja Haugseng (22).  – Rett før sjumeteren gikk Steffen bort til noen av spillerne på benken, du tar straffe, du tar straffe, fordi det hadde gått rett til straffekonkurranse hadde de scoret.

Video av redningen til Rikke:


– Det var en veldig bra prestasjon av Rikke at hun greier å redde ballen, heldigvis slapp vi straffekast-konkurranse.  Det var så mye følelser og glede, alt bare kom ut med en gang.  Det er vanskelig å sitte å beskrive i etterkant.  Det var ganske sinnsykt å være med på. Det er sjeldent en opplever en sånn følelse, smiler linjespilleren.


Hvor lenge er man lykkelig etter en opplevelse som dette?

– Vi var lykkelige og glade i hvert fall ut dagen og så var det en lang reise hjem.  Da ble det litt glemt for da skal du begynne å gjøre jobben til neste halvdel av sesongen og spill i Europa.  Da hadde vi klart en av målsettingene våre, som var å kvalifisere oss til gruppespillet i European League. 

– Det står det stor respekt av at vi klarer da vi plutselig havnet bakpå der med syv mål.  Vi skal være fornøyde med det vi har gjort, men vi vet det blir tøft i gruppespillet og vi er nødt til å legge ned mye innsats fremover, vi kan ikke leve på ei rosa sky altfor lenge.  Vi er nødt til å ta opp hanskene og gjøre jobben videre, bemerker hun. 


Rogalendingene har gått videre fra gruppespillet i European League de to siste sesongene og har god erfaring fra spill i Europa.  I 2021/22 røk de mot Baia Mare i kvartfinalen mens i fjor ble Thüringer for sterke.   

Hjemme i Åsenhallen søndag 12. november ble det hjemmeseier 39-32 over Super Amara Bera Bera.  Foran returoppgjøret i San Sebastian søndag 19. november hadde dermed Sola gitt seg selv en god mulighet for avansement til gruppespillet med sjumålsledelsen de hadde opparbeidet i første kamp.


Var dere trygge på at sju mål ville holde før returkampen?

– Nei, absolutt ikke, sier 22-åringen kontant.  – Vi visste det kom til å bli tøft.  Blant annet så vi at Nærbø hadde en femmålsledelse og røk ut på et mål i siste sekund i deres europacup.  Hjemme og borte har ekstremt mye å si.  Du så i fjor hvor Dortmund endte opp med å gå videre etter at de hadde tapt med ni mål i første oppgjøret for så å vinne med ti mål på hjemmebane og komme til Final4.  Du er aldri trygg i dette her.  Vi var innstilt på at det kom til å bli en tøff kamp. 

Foto: Kenneth McDowell – @handballfoto


Det ble en tøff batalje for Sola i returoppgjøret som endte med tap 28-34.  Redningen til Rikke Granlund på kampens siste skudd ble avgjørende for at Sola igjen tok seg videre til gruppespillet.

Hvordan opplevde du returkampen?

– Spanjolene er gode til å lage liv på tribunen, sier Kaja ivrig.  – Det ble en pipekonsert uten like på slutten.  Det er sånn stemning du ønsker å ha på en håndballkamp, synes i hvert fall jeg.  Det er det som er det stilige å kunne spille de kampene, være en del av det og faktisk kjenne skikkelig på den toppidrettsfølelsen. 

– Publikum lagde ekstremt mye støy og lyd i hallen, men selv om de hadde røket ut på en siste sjumeter, viste publikum og spillerne respekt for alle, det var ikke noe ufint på noen som helst måte, skryter 22-åringen.  – De hadde røket ut og da står det respekt av at de allikevel klappet og applauderte til oss etter kampen. 


I gruppespillet er Sola trukket ut i gruppe D og møter Motherson (Ungarn), Costa Del Sol Malaga (Spania) og CSM Targa Jiu (Romania).  Det var for øvrig Malaga som slo ut Larvik i 2. kvalikrunde. 

Kampene spilles mellom 6. januar og 18. februar.  Blir Sola nummer en eller to i pulja, spiller de kvartfinaler i mars.

Hvor viktig er spill i Europa for dere?

– Det er ekstremt viktig, det er der vi vil spille.  Vi ønsker den matchingen utenlands, understreker linjespilleren. – Det gir en ekstra energi, det er dette du jobber for.  Du vil komme ut og spille mot de beste lagene i Europa.  Jeg vet at alle på laget ville til gruppespillet og få de ekstra kampene.  Nå blir det hektiske to måneder i januar og februar, men det er vi vil med håndballen. 


Det blir et hardere kampprogram, vil det påvirke resultatene i seriespillet hjemme?

– Forhåpentligvis ikke.  Vi har vært oppi dette her to år før og skal klare å stå sammen om det og prestere på begge nivåene.  Vi burde være såpass gode at vi skal klare å kombinere det.  Selv om det er mange som går på smeller når det er kamper mellom Europa.  Men jeg håper at vi skal klare å komme oss best mulig gjennom det og at vi skal klare å hevde oss både i Europa og i hjemlig serie. 


Hva er målsettingen i European League?

– Hovedpunkt nummer en å komme blant de to beste i gruppa så vi kvalifiserer oss til kvartfinale.  Og så hadde det vært kult å komme til Final4.  Jeg føler vi har røket på målstreken begge de to siste sesongene.  Men nå får vi ta første steget og forhåpentligvis komme videre til kvartfinalen, sier Kaja Haugseng avslutningsvis.