Frivilligstipend: – Utrolige 33 år (!) med dugnad for Larvik!
I et samarbeid mellom Norsk Tipping og Norsk Topphåndball deles det ut 10 frivilligstipender til norske eliteklubber der hvor frivilligheten står ekstra sterkt. Larvik Håndballklubb er en unik klubb i så måte. De som kjenner klubben godt, kan lett plukke ut flere 10-talls dugnadsmedarbeidere som har jobbet frivillig for klubben helt tilbake fra stiftelsesdatoen 31.5.1990!
Larvik Håndballklubb startet sin storhetstid tilbake i Bergslihallen. Den gang hvor VIP-forpleiningen var i styrkerommet og hvor «kampens sponsor», uansett vær, måtte spasere fra fotballens klubbhytte et par hundre meter bort til selve hallen. For deretter å bli presentert med fanfare, spaserende på langs av banen til sine plasser innerst i det som oftes var en «stapp full» Bergslihall.
En kan jo bare ane hvor store løft frivilligheten i klubben har levert fra tiden i Bergslihallen og opp til det som i 2011 var verdens beste håndballklubb. Og som fremdeles har spilt flere Champions League-finaler enn noen andre norske klubber… enn så lenge!
Allikevel – eller kanskje akkurat derfor – er svært mange av dagens frivillige de samme som løftet Larvik ut av Bergslihallen og inn i nye Jotron Arena Larvik (den gang Larvik Arena) da den åpnet 18. september 2009. De bruker både hverdager, kvelder og helger på klubben i sitt hjerte – 33 år etter at mange av dem var med på å stifte klubben!
Det er vanskelig å vite hva som er den største prestasjonen til frivilligheten i Larvik. Det fantastiske løftet fra Bergslihallen til å bli verdens beste klubb. Eller lojaliteten til de frivillige som har stått last og brast, når motgangen og tøffe økonomiske tider meldte seg. Og som har brukt nesten all sin tid på nok en gang å løfte de hvite og røde helt opp i toppen av norsk håndball – igjen.
I Larvik «nøyer» de seg heller ikke med å jobbe frivillig og gratis for klubben sin. I forbindelse med søndagens kamp mot Romerike Ravens fikk hjemmelagets styreleder, Jan Thore Lauritzen, en hyggelig overraskelse. Da vartet damegruppa opp med kr. 100 000,- på en gavesjekk!
De av håndballpublikumet som følger sine lag til bortekamper, møter kjente ansikter når man kommer til Larvik. Vel å merke har de blitt 33 år eldre og heldigvis har det kommet noen til, men ellers er mye likt. Endringene er ikke store. Men noen er det. For eksempel har klubbens eldste dugnadsmedarbeider, Britt Støen (85), blitt forfremmet fra billettkassen til loddsalg!
Og Roger Stalsberg «rocker» ikke gulvet med «Great balls of fire» som han gjorde i Bergslihallen, men svabrer selvsagt fremdeles når dommerne kaller på han. Og jammen var han innom et par drag med luftgitar på søndag også.
De er der nesten alle sammen, Willy, Sigbjørn, Svanhild, Fritz, Norma, Per og Roger, Bjørg, Åge, Ann Elise, Anne Lise, Bjørg (igjen), Frank, Hilde, Terje og alle de andre som ikke er nevnt, men allikevel har vært med på hele eller mye av den fantastiske reisen på hele 33 år!
Vi håper de tar sats for 33 nye år også!
For det er her motivasjon bak Frivilligstipendet fra Norsk Tipping og Norsk Topphåndball ligger. Det blir ikke topphåndball uten frivillighet. Det blir ikke forbilder hverken på TV eller i lokalsamfunnet uten en armé av frivillige. De som på sin unike måte er med på å gi oppvoksende ungdommer mulighet til å bruke håndballen til å bygge livslange og sunne vennskap.
Skape kollektive mestringsopplevelser som engasjerer hele lokalsamfunnet og noen ganger langt utover det. Sørge for at akkurat de samme ungdommene blir forbilder for barn og unge. Og på den måten gjør idretten og håndballen attraktiv for vår oppvoksende generasjon, med alle de positive folkehelse effekter det gir.
Norsk Tipping og Norsk Topphåndball heier på frivilligheten i Larvik – i mer enn 33 år til!