Knepen seier mot Sverige i hovedrunden – Norsk Topphåndball
Vilde Mortensen Ingstad fortsatte å imponere i kampen mot Sverige. Foto: Beate Oma Dahle / NTB/NHF

Knepen seier mot Sverige i hovedrunden

Det var lenge jevnt mellom nabolandene, men Norge var best når det gjaldt og vant til slutt 27-25.

Norge hadde et plettfritt gruppespill i gruppe A, med tre seiere på tre kamper mot henholdsvis Kroatia, Sveits og Ungarn. Etter tre fridager var det lørdag klart for første hovedrundekamp, mot «söta bror» Sverige, som endte på førsteplass i gruppe B. I VM i 2021 endte det 30-30 mellom de to nabolandene, det var dermed duket for en spennene første kamp for de to lagene i gruppe 1.

Kampen startet jevnt i Arena Stozice som var full av kubjelleklang fra tilreisende norske supportere. Jenny Helen Carlson kom godt i gang og satte de tre første for Sverige, men Norge lå hakk i hell. Sverige klarte å finne smutthull i det norske forsvaret og satte ballen i mål hvert angrep i åpningsminuttene. De gulkledde var dermed i føringen da det var spilt fem minutter.

Vilde Mortensen Ingstad fortsatte storspillet fra gruppespillet, og Katrine Lunde begynte å redde bakover. Lagene var dermed ajour på stillingen 5-5 etter åtte minutter. Etter et kvarters spill så Thorir Hergeirsson seg nødt til å ta en time-out etter at Svenskene hadde straffet de norske jentene med høyt tempo.

Svenskene fortsatte å imponere bakover, og Norge slet med å komme til gode sjanser i angrep. Etter seks minutters måltørke løsnet det endelig for Norge, etter straffescoring fra Nora Mørk. Kristine Breistøl og Norge fikk det til å fungere bakover og kunne igjen utligne ti minutter før pause etter en dårlig periode.

Det jevne spillet fortsatte frem mot hvilen, og lagene gikk til pause på stillingen 13-13 etter en målfattig avslutning på omgangen.

Assistenttrener Tonje Larsen sa følgende til TV3 og Viaplay i pausen:

– Vi må begynne å sette skuddene og følge med i forsvar. Angrepsmessig spiller vi bra, men begynner å fomle litt og skal for mye inn å sloss. Vi står til tider også bra bakover, men det glipper litt etterhvert i omgangen.

Saken fortsetter under bildet.

EM NOR-SWE

Henny Ella Reiste var solid mot svenskene, og ble Norges toppscorer med 7 mål. Foto: Beate Oma Dahle / NTB

Etter hvilen var det svenskene som kom best i gang, men Norge hentet fort inn den svenske ledelsen. Henny Ella Reistad fikk vist seg frem både bakover på sin to’er posisjon i forsvar, men også i høyt tempo fremover i banen. Ti minutter inn i omgangen var det fortsatt helt likt mellom lagene på stillingen 17-17.

Etter kvarteret spilt i andre omgang virket det som at Norge hadde klart å knekke den svenske koden. Katrine Lunde storspilte i det norske målet i andre omgang, og stod med en redningsprosent på hele 38 prosent.

Norge storspilte fremover, men slet litt med å få tak bakover. Heldigvis for det norske forsvaret stod en solid Lunde helt bakerst og hindret flere svenske mål. Ti minutter før slutt ledet Norge 23-21.

Det offensive spillet satt som et skudd for de norske håndballjentene i sluttminuttene, og med Silje Solberg-Østhassel sin andre strafferedning i kampen, hadde Norge et lite forsprang på de to poengene. Svenskene satte inn en syvende angrepsspiller, men det hjalp lite mot et solid norsk forsvar. Norge vant til slutt knepent 27-25 og fikk dermed en god start på hovedrunden.

Jubler for redning

Katrine Lunde storspilte i andreomgang, og ble fortjent kåret til banens beste spiller i Ljubljana. Foto: Beate Oma Dahle / NTB

Norge troner dermed gruppe 1 med full pott foran Danmark. Neste kamp for Norge er mandag kl. 18.00 mot Slovenia, før det blir et nytt nabooppgjør mot Danmark på onsdag i siste hovedrundekamp før en eventuell semifinale.

Banens beste spiller, Katrine Lunde, sa følgende til TV3 og Viaplay etter kampen:

– Det var deilig med seier. Det var en intens kamp med mye fighting, men jeg syns det er bra at vi klarer å sette de ekstra målene på slutten sånn at vi kan dra seieren i land. Det er alltid tøffe og harde kamper mot Sverige, men jeg er fornøyd med at vi vinner idag.